Google+

oleh: Nenie Sup Wantan

Sup_wantan__1_

Penyediaan sup yang simple tapi best


Created on : 06-06-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Nenie




Bahan-bahan ( lebih kurang 10 biji wantannya )

  • **BAHAN A (Wantan)**
  • 100 gm udang (dicincang)
  • 100 gm isi ayam (dicincang)
  • 50 gm bawang putih (dicincang)
  • 50 gm lobak merah (di cincang)
  • 5 gm daun bawang (dihiris nipis)
  • 1 sk sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 biji telur
  • 10 keping kulit wantan
  • **BAHAN B (Sup)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 cm halia (dihiris)
  • 1 sb minyak masak
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • 50 gm cendawan hitam/telinga kera (dihiris)
  • 5 gm daun sup&bawang
  • 1 lit stok ayam
  • 200 gm lobak merah
  • Garam dan lada putih secukupnya

Cara-cara

  1. **WANTAN**
  2. Campurkan kesemua 7 bahan pertama.Gaul rata
  3. Masukkan sesudu kecil ke dalam kulit wantan dan bungkuskan kemas dengan meletakkan telur disekeliling kulit wantan.
  4. **SUP**
  5. Tumis bawang putih dan halia sehingga terbit bau
  6. Masukkan sos tiram & minyak bijan..Kacau sebati.Kemudian tuangkan stok dan masukkan cendawan
  7. Masukkan wantan, masak sehingga kesemuanya timbul & akhirnya masukkan daun bawang.Sedia dihidang

Tag

sup

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (9)

06-06-2010, kaknita komen :

baru je teringat nak makan sup wantan ..... tetiba kluar resipi ni....nak cuba lah nanti..


23-07-2010, shai0675@live.com.my komen :

Nak try,tapi kat mana beli wantan tu?ada jual yg dah siap ke?apa brand ye


14-08-2010, kamal77 komen :

kulit wantan ade jual yg dh siap kat pasaraya


20-04-2012, wani25 komen :

mohon share resepi ya! dah cuba buat, tp saya olah2 sedikit..sangat sedap!


20-04-2012, wani25 komen :

mohon share resepi ya! dah cuba buat, tp saya olah2 sedikit..sangat sedap!


20-04-2012, wani25 komen :

mohon share resepi ya! dah cuba buat, tp saya olah2 sedikit..sangat sedap!


20-04-2012, wani25 komen :

mohon share resepi ya! dah cuba buat, tp saya olah2 sedikit..sangat sedap!


20-04-2012, wani25 komen :

mohon share resepi ya! dah cuba buat, tp saya olah2 sedikit..sangat sedap!


20-04-2012, wani25 komen :

mohon share resepi ya! dah cuba buat, tp saya olah2 sedikit..sangat sedap!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd