Google+

oleh: zara_klate Rojak Petis

Rojak_petis

bleh juga ditambahkan buah yg sesuai.. seperti mangga, jambu, dan ikut selera..


Created on : 23-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zara_klate




Bahan-bahan ( 1-2 org )

  • Bahan A
  • nenas
  • sengkuang
  • timun
  • epal hijau
  • bunga kantan (optional)
  • kangkong - dicelur sbentar
  • taugeh - dicelur sbentar
  • Bahan B
  • 2 sudu besar petis
  • 1½-2 sudu besar gula pasir
  • 1 sudu besar gula hitam
  • cili kisar - ikut kepedasan masing²
  • sedikit belacan yg dibakar
  • sedikit air asam pekat
  • garam jika perlu
  • kacang tanah - digoreng dan ditumbuk kasar

Cara-cara

  1. masukkan petis, cili kisar, gula pasir, gula hitam dlm sebuah bekas. kacau hingga gula pasir hancur.
  2. stelah gula hancur, tambahkan air asam. kacau rata. masukkan sedikit kacang. digaul lagi.
  3. hiris bahan² A kedalam no.2 tadi. gaul rata.
  4. bolehla dihidangkan. taburlah sedikit kacang tumbuk di atas rojak itu tadi. seeloknya makan serta merta utk mengelakkan drpd berair.
  5. ***i guna bekas biase sbb takde bekas khas utk menggaul rojak. rojak nie terpulang pade citarase masing². bleh ditambah atau dikurangkan bahan² nye.

Tag

rojak









Laporan Masakan Bergambar (6)

Img_0257
25-02-2007
masa buat rojak nie teringat kat arwah mak noreen sebab dia selalu buat petang2 pakai mangkuk tanah liat. sepatutnya rojak nie makan after lunch ke tapi noreen buat dah dekat 10mlm. thx kak zara simple n sedap. actually hari balik kl ada beli kuah rojak tapi nak try jugak kak zara punya resepi :-)
Laporan oleh: Noreen

kalo pakai mangkuk tanah liat, agi sedap noreen.. kak zara cume pakai mangkuk biase je.. thanx alot noreen sbb try resepi akak nie!! =)

Img_2155
26-02-2007
ini dia gambarnya. semalam nak letak ngantuk yang amat. zzzz dulu, pagi ni baru letak. memang best!! walaupun tak cukup bahan.
Laporan oleh: Ringo

eheh.. tak cukop bahan pun takpe hani.. janji sedap.. kak zara pun kekadang boh ape yg ade.. tq many² for tryin my recipe.. c",)

Dscn6328
10-03-2007
mkn dgn timun,nenas n sengkuang...sedap..!!!
Laporan oleh: joayee

nyum.. nyum.. mmg sedap.. mintak sket.. hehee.. tq joayee for trying my recipe!!

Img_2603
12-12-2008
tenkiu!!! dah buat dahhh..terubat rindu nak mkn rojak niii.. :D
Laporan oleh: Natto 1
06022009712
07-02-2009
tambah tempe & cucur tepung, jadi rojak petis Muar style. thanks coz share resepi ni.
Laporan oleh: baya74
1_026
16-06-2009
Bestnyer rojak petis ni. TQ!
Laporan oleh: Mummy7857

Komen (23)

23-02-2007, Noreen komen :

kak zara nie memang favourite noreen. nasib baik ada stock petis dlm almari tu. nanti bila dah buat noreen tempek gambar. tq


23-02-2007, Noreen komen :

nak tanya gula hitam tu apa? gula merah ke?


23-02-2007, dyna komen :

SEDAPPPPPPNYE..... mmg favourite giler lah masa duk johor masa study dulu... camne nak buek nih petis tak tau nak carik kat mana kat jepun nih... lagi satu tauhu bakar kat johor... ahhhh sedapnye.... klu saper2 ader resepi kuah tauhu bakar.. meh le share...


23-02-2007, Mat Gebu komen :

Sedapnyaa rojak petis...ini kegemaran mat nie....kalau semangkuk pun boleh habis.....lagi satu nak bagi tau pasal kacang phool tu mat dah dpt, punyalah merayau ke JB cari, last2 kedai yg biasa mat pi belanja tu pun ada...macam mana lah leh tak nampak, ishhh mata nie.


23-02-2007, zara_klate komen :

noreen.. yup.. gula hitam tu gula merah.. tapi kalo tak letak pun takpe.. utk kaler aje.. tapi kalo noreen nak kasi kaler dia gelap sikit, noreen leh letak sdikit kicap.. pun ok gak! nnt noreen tempek gmba kat sini tau.. kak zara tunggu ok! ;)


23-02-2007, zara_klate komen :

dyna.. hmmm.. kalo takde petis camne eh.. kak zara tak sure la dyna.. petis tula yg buat sedap..


23-02-2007, zara_klate komen :

a'ahla mat.. kegemaran kami skeluarga jgk.. mat da jumpe kacang phool eh, leh la mat buat nnt.. i pun kekadang gitu jgk mat.. carik puff pastry merata².. at last kat depan mata je.. heheee..


23-02-2007, junjs11 komen :

ishh..terliur la plak nampak..kalu ade mangga muda pun sodap...


23-02-2007, zara_klate komen :

betul tu jun.. kalo ada mangga muda pun sedap.. tapi hari tu tak letak mangga pun.. pasal banyak kedai yg masih tutup.. pasal cuti kan.


23-02-2007, ciksaL komen :

mana nak dapat petis??kat sabah ni ada tak??rasa takdelah...kalo ada resepi bwt petis bglah..


23-02-2007, zara_klate komen :

ciksal.. ade sesetengah tmpat kat msia panggil petis 'otak udang'.. i tak pndai uat.. i slalu beli je yg da siap..


24-02-2007, junjs11 komen :

haah..petis byk jual kat supermarket..kat giant, carrefour, dll..kat bhgn sos ngan kicap...


26-02-2007, Ringo komen :

tergoda dengan rojak Kak Zara, tengah malam pun buat rojak. siap mintak hubby gi supermarket pukul 11 malam belikan nenas. tapi nenas tak der jual, suruh belikan nenas dalam tin jer. sebbaik hubby sporting :D tak cukup bahan pun jadi..... epal, nenas dlm tin dan timun jer. tapi best!!!


26-02-2007, yani komen :

uih kak hani.. ngidam ke ..hahaha


26-02-2007, Ringo komen :

ish... jangan sebut Yani. nanti termakbul doa tu. kita dah nak tutup kilang nih :D


26-02-2007, zara_klate komen :

kalo ada gambar lagi best ringgo.. sib baik hubby sporting, nenas dlm tin pon kira ok gak..tapi kalo taada tak yah letak pun takpe.


27-02-2007, Noreen komen :

noreen pulak disebabkan dah beli semua bahan malam2 dok bakar belacan habis satu building flat nie dok bau belacan hehehehe. mesti marah org2 putih kat bawah tu marah heheheh sbb bau belacan semerbak.


27-02-2007, zara_klate komen :

hahaha.. gitulah noreen kalo dok kat umah flat..samalah kita sama-sama dok kat umah flat.. jgn kata bakar belacan..apa yg org dok masak ke tumis ke tetap menusuk hidung kita..hehe anyway kak zara tak suka letak belacan tu.. tapi suami suka sangat.. tu yg letak tu..kena ikut selera dia..hehe..


22-06-2007, slamberock4 komen :

emm.........meleleh ayaq liuq ni.........tambahan ade petis plak tu. Kegemaran saye tus............


16-08-2007, zudawson komen :

kak zara, nak tanya sikit....cili kisar tu, guna lada kering yg direndam pas tu kisar ker ? tak yah masak-masak @ jerang ker cili ni atas api terlebih dahulu ? Nanti rasa dia tak maung ker ? Just tanya...nak kepastian. Belacan bakar tu pulak..masukkan time bila. Byk ker nak masukkan ? Thanks yer...dah tak sabar nak try resepi ni....please update yer soalan2 tadi.


26-08-2007, zara_klate komen :

hi zudawson. kak zara cuma guna cili boh je, nak ringkas. pun sedap jgk. utk belacan tu plak, masukkan dlm cara² no. 1, sblom masukkan buah². letak skit jek. slamat mencuba! =)


09-11-2007, lennaz komen :

mmg best rojak nih... makan dgn keropok pun bestkan... nk cubalah.. selalu makan yg my mum buat...


10-02-2009, yatiweiler komen :

Puan Zara kami nak tanya sedikit. Kachang tu di goreng dgn minyak atau tidak?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd