Google+

oleh: junjs11 Puding lapis jelly

Picture_776

resepi dari kak Hanieliza.fotopage....biasa buat bila ada guest...senang n cantik..


Created on : 22-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 12 bekas kecil )

  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn jagung krim
  • 1 cwn gula
  • 1 cwn tepung kastad
  • 1 cwn tepung jagung
  • 5 cwn air
  • @ 1 kotak instant jelly perisa rasberry/strawberry
  • @fruit cocktail

Cara-cara

  1. Masak 6 bahan pertama hingga mendidih dan pekat. Masukkan kedalam bekas yg disukai.
  2. Masak instant jelly mengikut cara pada kotak dan masukkan keatas lapisan puding.
  3. Hias dengan fruit cocktai. Sejukkan.

Laporan Masakan Bergambar (7)

Sunp00211
20-03-2007
best kalo dimakan slpas disejukkan dlm fridge.. btol tak jun.. =)
Laporan oleh: zara_klate

betui sgt tu k.zara...sejuk j masuk kat tekak...

Agar
12-04-2007
nyum nyum nyum...
Laporan oleh: princessharyati

amboi yati..rajinnyer..kaler2 lagi

Img_1172
25-12-2007
puding kesukaan anak2 buah..tq jun 4 da resipi..
Laporan oleh: sismimi
Img_1237
25-12-2007
resipi sama tp guna acuan lain..menyelerakan..emmpphh yummy!!
Laporan oleh: sismimi
Puding_lapis_jelly
03-07-2008
mmg best puding ni, nyaman jer masuk anak tekak..
Laporan oleh: nor_67
Puding_lapis_jelly
17-07-2008
Hmm...memang sedap dan nyaman bila dimakan sejuk2. Saya buat 3 perasa jelly - strawberry, rasberry & orange.
Laporan oleh: rossitamz
2013-07-28_puding_lapis_jeli___02
02-08-2013
Sedap dimakan sejuk.. terima kasih kerana berkongsi resipi ni di sini junjs11!
Laporan oleh: LynnSham


Komen (28)

22-02-2007, ApEk`D komen :

*** cantik la...junj.... *** nie nak try...tenggok stok jap ada tak ...kalau ada sekarang gak nak buat... ** buat apek lapo..lagi nie...


22-02-2007, fymein komen :

junjs,kiter pun dah try resepi kak liza nih tapi kiter buat dlm bekas besar dan namanyer pulak "trifle"...mmg mudah dan sedap...lain dr yg lain...cumer nak hidang kat tetamu payah skit sbb susah nak potong...buat cam junjs nih lebih sesuai utk hidang pada tetamu...nice job junjs...


22-02-2007, fymein komen :

eh! kalau tak silap,base nyer guna swiss roll......ooooo,ni kira versi short trifle dr junjs...hehehehe...


22-02-2007, Lilydvalley komen :

fymein, mana ada guna swiss roll? bawahnya custard jagung...atasnya jelly, then fruits cocktail.


22-02-2007, haXira komen :

a'ah kan fymein.....yg trifle tue pun sedap....ada lapisan swiss roll yg dah tenggelam ngan jelly n then kastard yg dah campur dgn fruit cocktail.sdap2.


22-02-2007, mumazim komen :

taye sikit...jagung krim tu ape???????mmg kat kedai, namenye begitu ke????


22-02-2007, ainaibu komen :

kastard tu tunggu keras dulu ker...mmm nak cuba lah


22-02-2007, mumazim komen :

sy nak try jugak, tapi jagung krim tu ape????? pls help me!!!


22-02-2007, pijah komen :

jagung krim tuh bkn ker yg dlm tin? lupe da brand ape.


22-02-2007, junjs11 komen :

hehe..ya, yg ni puding..trifle yg guna swiss roll as base dia.. mumazin, jagung krim tu mmg yg dlm tin tu la..dlm tin ade 2 jenis, satu krim corn, 1 g corn yg biji2 tu..(dua2 dlm tin..jgn silap ambik ye). ada mcm2 brand, cap ayam, yeos, dll....ainabu, pas isi puding, trus wat jelly, trus tuang atas puding..puding ni cpt keras..


23-02-2007, sayang79 komen :

wah junj sedap tu nampak nya...nanti sayang cuba ah...dah lama tk buat pudding...


23-02-2007, alinn komen :

sedap , senang dan mudah dihidangkan untuk family. tq


05-03-2007, mawarjue komen :

aduii .........mawar dah cuba buat tp tak licin lah puding yg bawah tu.. kenapa yaa..coz mawar pernah mkn benda nie yg rasanya puding nya licih je dlm mulut......tp mawar buat tak jd mcm tu........ salah ke mawar pakai krim corn tu brand cap ayam yg bijik2 tu aduii patut lah rasa lain.. mcm manelah rupanya agaknya krim corn tu agaknya...tak pe nak cari gak sampai jumpa... nak baut sampai jg


05-03-2007, mawarjue komen :

nnti mawar bg gambarnya kat junjs tgk.. aduii sedihnya tp mak ayah mawar still puji mawar.....hehhehheh..


05-03-2007, junjs11 komen :

mawar guna jagung yg biji2 tu k...cuba cr yg tulis 'cream corn'. yg ni jagung dia dah hancur2, ada sket2 j yg kasar. byk jual kat supermarket. x d stok, kalu x leh anta gambo. no worry, nnti leh try lg.


15-08-2007, pumpkins komen :

nak tanya.yg 5 cwn air tu nak letak kat mana...........................


03-07-2008, junjs11 komen :

aiseh..silap tulis..masak skalik ngan 5 bahan pertama tu..sat ek..edit balik...sowiiiii


03-07-2008, momyabby komen :

junjs..saya nak tanya..saya x pernah guna instant jelly...biasanye junjs guna brand ape? tq


05-07-2008, nor_67 komen :

momyabby, boleh sy tolong jawab ya.. utk resipi ni dan lain2 resipi yg pernah saya cuba, sy guna jelly keluaran nona..


17-07-2008, momyabby komen :

terima kasih nor_67..:)


24-07-2008, lin80 komen :

cantiklah bekas kecik2 yg kak jun gune tu..mane nak cari?ade jual kt kedai ke?


22-09-2008, mariyagreen komen :

ari tu dah try guna resepi ni...memang sedap.tq http://my-recipe-book.blogspot.com/


07-11-2008, rahanisya komen :

junjs11 nk tye skit..fruit cocktail tu ltk mase lpas ltk jelly tu ke nk tgu jelly tu keras bru msukkan..tlg la reply sape2 sy nk buat ni


18-02-2011, ct77 komen :

lama dah cari resepi ni msti cba tq...nnti bg tau result mcmana ok,,


07-04-2011, szaa" komen :

sye nk try wt le nnti..tpi cmne pding 2 nmpk lain bila guna acuan lain bkn pe cuma keliru dlm gmbr 2 ada guna acuan yg brlbag kt tgh nye..


07-04-2011, szaa" komen :

sye nk try wt le nnti..tpi cmne pding 2 nmpk lain bila guna acuan lain bkn pe cuma keliru dlm gmbr 2 ada guna acuan yg brlbag kt tgh nye..n nk tggu keras ke adunan pdig bru msuk jelly 2?blh tk klau wt jelly bru msk pdig nye..sbb nk gna acuan brlbg tgh lh kta kn...


04-06-2011, kuek komen :

nak try jugak.... klu dah keras puding tuh xleh letak la buah tuh sayang... jagung krim tuh jagung manis ek hok dalam tin...myb l...yg tuh memey hancur ada ckit2 jagung xhancur tuh... sedapnya... wat bubur jagung pun sodap


14-06-2011, abeza624 komen :

Salam......kak juns....puding ni kalau x masuk peti ais tahan lama mana ye...kalau buat mlm tahan tak sampai ke petang...????


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd