Google+

oleh: skyblue Carrot Cup Cakes

Carrot_cupcake

Senang nak buat, boleh buat dgn kanak2.


Created on : 21-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi skyblue




Bahan-bahan ( 12-16 biji )

  • 1½ cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
  • ½ cawan gula halus
  • ¾ sk baking soda
  • ½ sk nutmeg
  • ¼ sk serbuk cinnamon
  • Secubit garam
  • 1 cawan lobak merah yg diparut
  • 2 biji telur
  • ¾ cawan minyak masak
  • ½ cawan walnuts yg dicincang
  • Cream Cheese Frosting:
  • 2 cawan (160g) gula icing
  • 120g cream cheese
  • 1 sk lemon butter atau kulit lemon yg diparut
  • Lobak Merah (hiasan):
  • Boleh guna marzipan atau fondant.

Cara-cara

  1. Panaskan oven pada suhu 180C. Lapiskan loyang muffin dgn paper cup, diketepikan.
  2. Ayak dan masukkan semua bahan2 kering kecuali walnuts ke dalam mangkuk besar.
  3. Masukkan lobak merah, telur dan minyak. Pukul sehingga sebati. Masukkan walnuts dan kacau sehingga rata.
  4. Isikan paper cup tadi dgn adunan, 3/4 penuh. Bakar selama 20-25 minit.
  5. Sementara itu, sediakan cream cheese frosting. Masukkan semua bahan dlm mangkuk dan kacau sehingga creamy.
  6. Bila cup cake dah sejuk, sapu 1 sudu besar cream cheese frosting ke atas cup cake, letak satu lobak merah yg dibuat dgn fondant atau marzipan.

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (9)

Kek_007
22-01-2008
sedap....thanks to tuan punya resepi. last year lg dah buat sebenarnya.......
Laporan oleh: mlleseha
23-04-08_2008
07-05-2008
sedap sgt sky. thanks!
Laporan oleh: haXira
Carrot_cup_cake
11-05-2008
sedap, lembut dan gebu.. tp bila letak dalam peti ais, lg sedap!!!
Laporan oleh: nor_67
Picture_1262
28-08-2008
wat topping choc ganache j sket..malesss! tq lydia..
Laporan oleh: junjs11
Dsc00303
19-10-2008
ahahaa..nmpk len skit sbb decorate gune marshmellow =p
Laporan oleh: yahsenbest
Img_6551
18-02-2009
mmg sdap sgt la! thanks ye.
Laporan oleh: zatiMJ
Carrot_cupcake
08-04-2009
Simple topping ngan potongan buah nenas. Sedap..TQ
Laporan oleh: shen
01052010120
07-05-2010
Saya buat deco dgn edible image=) Tapi ni taste oldies kot.Budak2 kureng sbb saya letak gak nutmeg&cinnamon.Apapun,not bad resepi ni.Boleh buat lagi lepas ni. Thanks!
Laporan oleh: Azreena
P1280140
30-01-2011
buat 27 jan. nak habiskan carrot sblm balik kampung. sedap sesangat. mudah lak tu. tq... len kali boleh cuba dgn frosting plak...
Laporan oleh: CheqSueCommot

Komen (25)

21-02-2007, Lilydvalley komen :

Sky... skrg pun i tgh kemaruk buat carrot cake. semalam tried another recipe... lepas ni nak masuk dlm cupcakes gak ler... cuma marzipan tu x de...


21-02-2007, skyblue komen :

Lily ni pengermar carrot cake ke? i suka cup cake sbb boleh buat sikit2... klu buat 1 loyang tu tak tau bila nak habis makan.


21-02-2007, Lilydvalley komen :

not really a great fan of carrot cake... I just found out tht carrot cake is easy & taste good. But i dn't like the cinnamon.


22-02-2007, blue_berry komen :

sk tu singkatan utk apa?


22-02-2007, Mat Gebu komen :

"SK" = Sudu Kecil (camca teh)


12-07-2007, najah_82 komen :

actually kite tgh cari carrot cake warnanye cerah...tak mcm carrot cake biasa...dienye taste mcm pelik skit...huhu..aritu wat sebiji kite just mkn satu slice je.yang lain tu 3-4 hari simpan dlm fridge takde sape nak mkn...


07-11-2007, pijah komen :

nutmeg tu ape ek? ;p klau tak taruk nutmeg blh jejaskn rase cake ker?


07-11-2007, Lilydvalley komen :

pijah, nutmeg=buah pala.


15-12-2007, nurnikisha komen :

my carrot cup cakes are on their way at the moment..hehhe..still in the oven..another 10 minutes to go..i ommited the nutmeg n the cinnamon coz i'm makin' it for my litttle boy..it's so easy n i simply love them!!thanks sky!!:)


15-12-2007, skyblue komen :

nurnikisha, glad that you love them... am gonna make some for my nieces n nephews soon.


15-12-2007, nurnikisha komen :

sedapppppppppppppp


22-01-2008, mas7971 komen :

sky...resepi u simple.....n anak i yg x suke any kind of sayur akhirnya 'termakan' jg when i bake this cake...x sempat ambl pic....da kne sapu abis.....


29-04-2008, diamonx komen :

sesape ade x resepi chocolate cupcakes??


09-05-2008, masnita komen :

tmpg tanya, marzipan/fondant tu apa? kat mana nak cari?


28-07-2008, atietie komen :

bleh antar resepi untuk marzipan


25-08-2008, shidadolmat komen :

x sabar nk try buat ...ehehehe..mest best!!!


17-10-2008, shima_75 komen :

nak tnye,,cam mne nak wat frosting yg colurful..ingat nak wat hantaran nnti..


23-04-2009, numie komen :

macamana xnak bagi icing cair selepas dkeluarkan dari peti ais?sume dah okay,sedap cume terfikir jgk nak buat jual,tp takut icing cair, x cantik plak..


28-04-2010, Azreena komen :

saya nak buat utk family gathering this weekend =) walnut tu tak payah roast dulu ke?


29-10-2010, zeinap komen :

Terima kasih...akan cuba resipi ni.Nampak macam sedap je.Dah buat nanti saya komen lagi.


08-12-2010, haiz_an komen :

cam sedap jer... ramai sgt yg cube.. kene cuba gak.. :)


11-01-2011, dynazz komen :

xyah letak nutmeg n cinnamon leh x??cam best jer resepi ni, nak try tp xmo pki 2 menda tu leh??


16-02-2011, ogy_alif komen :

saya baru buat tadi.. simple n sedap la resepi ni.. tak ltk nutmeg n cinnamon sbb xde.. rasa mcm nak buat lg.. mkn pns2 behnyer..


22-04-2011, roskuza79 komen :

nanti la nak try lama tak making cake menjak pindah kl...nanti upload utk kwn2


21-12-2011, alongcma komen :

x bole nk print la nape ek..kita nk buat alamatnya kena salin la ek...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu