Google+

oleh: princessharyati Tosey masala-Dosa masala

Cimg1386a

makanan popular bagi orang india and arab kt dubai, try le


Created on : 21-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi princessharyati




Bahan-bahan ( 4-5 orang )

  • 2 cawan nasi semalaman (nasi yang tak habis di biarkan semalaman)
  • 1 cawan black gram di rendam semalaman
  • sedikit garam
  • Untuk Isi dalam tosey
  • Beberapa helai daun kari
  • 2 sudu kecil biji sawi
  • 2 biji bawang besar
  • 3-4 biji kentang di rebus
  • Utk sos
  • 1/2 biji kelapa parut (bahagian putih saja di parut)
  • 3 biji cili hijau (cili api pun boleh, i pakai cili padi)
  • 3/4 cawan roastery wt
  • Sedikit garam

Cara-cara

  1. Tosey-Blender nasi , black gram, garam dan sedikit air. Biarkan semalaman lagi sampai ia naik buih. Jangan terlampau cair krn adunan ini agak pekat.
  2. Cimg1395
    Tosey-u all boleh pilih samada buat cara di atas atau u all beli yang instant tosey(dosa) atau yang dalam paket. Bagi yang dlm paket u all still kene rendam semalaman. Kalu yang instant boleh buat terus.
  3. Ada 2 cara utk masak tosey ni. Panaskan kuali leper letak sedikit butter dan ambil sesenduk adunan tosey tadi dan(buat mcm spt masak lempeng).
  4. Satu lagi cara, letak sedikit adunan tosey ke dalam acuan yang boleh masuk microwave dan acuan tersebut di sapu dengan sedikit butter. Kemudian masak di dlm microwave selama 3 minit.
  5. Cimg1393aa
    Untuk sos-kisar kelapa parut, garam,cili, sedikit air masak dan roastery. Kalu nak tambah biji sawi pun boleh. Di dalam gambar ni ada sos berwarna hijau ia sama tapi ditambah dengan sayur.
  6. Utk inti dalam tosey-goreng daun kari dan biji sawi. Kemudian masukan bawang goreng sehingga masak dan letak kentang yang di lenyek kecil2 dan sedikit garam. Setelah masak bolehlah letak di dalam tosey yang dimasak seperti lempeng tadi.
  7. Tosey juga dimakan dengan kuah dal masala. Nanti i add dal masala untuk u all semua. Siap untuk disantap.
  8. Cimg1392
    ini cth gambar kuah dal.
  9. Cimg1397
    ini cth roastery wt

Tag

tosey








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (5)

21-02-2007, Mat Gebu komen :

nak tanya skit lah pu3 "black gram" tu sama ke dgn kacang urudu hitam?.......


21-02-2007, princessharyati komen :

betul abg mat... eh..eh mat ..pandai pun..


13-01-2011, takeda komen :

menyelerakan ,balik ni nak cubala....


13-01-2011, takeda komen :

gi satu nak tanya,mana nak cari "black garam" tu?rupa pun x kenal...


01-05-2011, inmiart@yahoo.com komen :

husband i suke mkn tosey,dh ade resepi nie...nnt blh cuba...tq


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu