Google+

oleh: kak fida ♥Nasi Ayam Bohari™

Nasi_ayam_bohari

Buat jamuan istimewa atau bila2 waktu dan enak disajikan dgn lauk yang pedas2... :)


Created on : 30-04-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 8-10 orang )

  • 4 cawan beras basmathi - cuci bersih,rendam 10-15 min dan toskan.
  • 2 1/2 cawan air + 2 cawan air rebusan ayam
  • 1 kilo ayam - potong kecil2 - (akak guna isi ayam)
  • 1 batang lobak merah - dipotong dadu kecil
  • 3 biji tomato - didadu kasar
  • 1 batang kayu manis,5 biji pelaga,5 biji cengkih,5 biji lada hitam - (bahan penumis)
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • 4 ulas bawang putih - dihiris
  • 1 ibu jari halia - diketuk
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 2 batang serai - dititik
  • 3 sb minyak sapi/butter/jagung
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan gajus/badam goreng,1/4 cawan kismis goreng,daun sup,daun bawang dan bawang goreng - untuk hiasan.

Cara-cara

  1. Rebus ayam bersama halia dengan secukup air hingga empuk dan ketepikan.
  2. Nasi_ayam_bohari_msk
    Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar,bawang putih,bahan penumis,daun pandan dan serai hingga wangi.Masukkan lobak,tomato,ayam,air rebusan,air dan garam dan masak hingga mendidih.Masukkan beras dan kacau perlahan2 dan masak hingga tanak.Taburkan bahan2 hiasan,tutup periuk dan masak lagi atas api kecil hingga nasi kering.
  3. Nasi_ayam_bohari_kering
    Hidangkan nasi dengan lauk2 pilihan...selamat menjamu selera... :)

Tag

nasi ayam








Laporan Masakan Bergambar (3)

Nasibohari
25-05-2010
dah lama buat...ni baru leh hantar....suka kat bau dia...wangi...nanti nak try taruk susu lak....tq kak fida...:)
Laporan oleh: quinnie

mmm...mesti lemak klau dh boh susu yer Q...mekaseh krane dh mncube dn slmt mencube lagi... :)

240120111447
27-01-2011
sy dh cuba mmg sedap, letak susu segar skit bertambah lemak rasanya, xde daun pandan guna daun kari masa menumis, harum semerbak bau mmg sedap, thks sngt2 k.fida ;)
Laporan oleh: aa_iezah

iezah..bhn2 nasik yg simple ni mmng boleh diplbagaikn ikut slere...mekaseh yer krane dh mencube... :)

P1010110
30-04-2011
kak fida,,tq atas resepi ni,,dah buat semalam,,best lah,,
Laporan oleh: mamayumie

amboiii...mamayumie...nmpk menyelerakn skali...mekaseh yer krane dh mncube... :)


Komen (11)

01-05-2010, citarasawan komen :

salam, nmpk nyer kak fida kene compile sume resipi kat satu blog sng nk cri mcm en mat gebu kite tu.. kdg2 nk buka myr susah bnor kak wan ni peminat kak fida gak cam yg lein.. hrp di pertimbangkan k, slmt ari buruh ari ni cuti masak .. :)


01-05-2010, Kak Sapurah komen :

Salam, betullah Fida, kata Citarasawan Fida kena buka blog satu hari nanti, senang nak cari rcp, saya pun peminat rcp Fida gak.


01-05-2010, baya74 komen :

Sokong citarasawan & kak Sapurah. Sy peminat citarasawan jgk...:) Kak Fida, ada facebook tak?


01-05-2010, miazahira komen :

salam kakak2 semua saya tidak beberapa setuju saya lebih suka kak fida remain didalam myr sebab kak fida lebih dikenali dimyr lagipun kalau dimyr kita boleh dapat lebih banyak info dari rakan2 myr tetapi itu terpulang kepada kak fida apapun saya tetap menyokong kak fida


01-05-2010, Purple.T komen :

Kn blh klik aje kt name kak fida atas 2, nti kuar la sume sgala resipi kak fida. Kak fida mmg d' best..


02-05-2010, kak fida komen :

w'salam C.Wan,Kk Sapurah,baya..insyaallah...tapi buat mase ni akak sumbngkn rcp kt MyR dulu lh...sbb ringkas dn ramai jugak yg dpt share...heheee...lagipon rcp2 ni tentu akan kekal kt Myr...sependpt jugak dgn miazahira dn Purple T...mekasih semua...>>>baya...ma'aflh akak tk fb...hari2 klau berkesemptn bukak com. MyR jer yg akak smpt jengok lame..heheee..... :)...C.Wan..sronoknye hari buruh klau dpt cuti msk...tapi akak pulak makin jadik2 kene msk...heheeeee....tq..n slmt semuanye... :)


03-05-2010, quinnie komen :

hari ni nak cuba nasik kak fida ni....memang tak pakai susu ye kak fida? nanti saya hantar laporan ek...


03-05-2010, kak fida komen :

Q...nasik nih mmng tk pakai susu...sdp jugak klau setakat mkn dgn cili sos nasik ayam...slmt mncube Q...tq... :)


03-05-2010, quinnie komen :

oh gitu....thank u kak fida...memang mencarik resepi nasi yg tak pakai susu...nak perabih tomato pure...tu ingat nak makan ngan ayam masak tomato...kekeke


29-04-2011, mamayumie komen :

kak fida,,nasi ni mkn dgn ayam yg drebus dlm nasi tu lah ye,,kalau kita ambik ayam tu,,kita goreng..ok gak kan,,atau rasa lain..


29-04-2011, kak fida komen :

mamayumie..btol tu sbb ayam dh sedia ade dlm nasik...klau rajen nk goreng ayam tu mmng ok...ikut selere masing2 yer... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu