Google+

oleh: miazahira KUIH KASWI

Image2871

RESEPI ASAL DARI KAK RINCHAN FOTOPAGES SAJE LETAK KAT SINI UNTUK MENAMBAH KOLEKSI PAS DAPAT RESEPI INI TAK PANDANG YANG LAIN DAH KWN2 CUBA YE


Created on : 23-04-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi miazahira




Bahan-bahan ( 1 FAMILY BESAR MACAM SAYA )

  • 1 CAWAN GULA
  • 1 KETUL BESAR GULA MELAKA / 1 CAWAN GULA MERAH
  • 1 1/2 CAWAN TEPUNG GANDUM
  • 1/2 CAWAN TEPUNG KANJI / UBI
  • 1/2 CAWAN TEPUNG BERAS
  • 3 SUDU MAKAN AIR KAPUR (CAIR2 AJE TAU)
  • 5 CAWAN AIR
  • 1/2SK NESCAFE UNTUK BAGI AROMA YG WANGI
  • SEDIKIT MINYAK UNTUK SAPU KAT LOYANG
  • LUPA LAK KELAPA PARUT PUTIH =1/2 / IBIJI CAMPUR 1SK GARAM

Cara-cara

  1. MULA2 MASAK GULA PASIR N GULA MERAH DENGAN 2 CAWAN AIR (KAT SINI SAYA CAMPUR SEKALI 1SK NESCAFE NGAN AIR KAPUR)
  2. PASTU CAMPURKAN KETIGA3 TEPUNG DAN TAMBAH LAGI 3 CAWAN AIR, GAUL RATA2 SUPAYA TIDAK BERGENTEL (SAYA GUNAKAN AIR PANAS SUAM2 SUPAYA CEPAT SEBATI)
  3. TAPISKAN BAHAN2 NO.1 KE BAHAN NO 2 DAN KACAU SAMPAI SEBATI
  4. SEDIAKAN LOYANG YANG DISAPU SEDIKIT MINYAK DAN SEDIA UNTUK DIKUKUS SELAMA 30 - 40MINIT

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (7)

P3210003
25-04-2010
dah cuba buat semalam..atas kiuh ada lembik sikilah... tapi rasanya memang sedap... cuma untuk yang tak suka manis kena kurangkan gula.. siap bagi dengan jiran-jiran lagi.. sedap kata mereka.
Laporan oleh: orkid78

terima kasih orkid kerana mencuba resepi ini yang pasal terlembik tu mungkin orkid78 tak tunggu betul2 sejuk kot selalu akak buat ok je takpe janji jiran2 kata sedap :)

P1030458
09-03-2011
wat rspi ni pulak la,sdp,lmbut,xltk nes..tp ksi kcap pkt ckit...tqtq ya..
Laporan oleh: Mariani(KT)

Terima kasih kak cuba resepi ni

Image0580
16-05-2011
Sedapnya kuih kaswi nie..tanpa kelapa pun enak dimakan begitu saja..tq
Laporan oleh: surinah

Terima kasih surinah kerana mencuba resepi ni a'aa makan macam tu pun sedapkan he3

P1040359
21-08-2011
yesss,wat lg utk buka posa..
Laporan oleh: Mariani(KT)

terima kasih kak sekali lagi

130420122500
13-04-2012
Mmm...sedap. Sebelum ni klu buat mesti tak jadi, lembik & tak boleh nak potong. Best ye... terima kasih tuan punya resepi.
Laporan oleh: ibu ammar

sama sama

Dsc04126
22-02-2013
memang kenyal rasa kuih ni dn sedapp..timekasih ya..
Laporan oleh: k.zila66

terima kasih k.zila66

Kaswi_myr
27-01-2014
Kaswi adalah antara kuih kegemaran saya sejak kecil.. Miazahira, terima kasih berkongsi resipi yang sedap ini..
Laporan oleh: LynnSham

Komen (14)

24-04-2010, rosalizasalahuddin komen :

ni nak tanya ye kak mia...... berapa saiz loyangnya yang sesuai untuk resepi nih supaya elok bila masak dan dimakan?


24-04-2010, aziah yahaya komen :

saya suka makan kuih ni tapi baru skrg tahu nama kuih ni...


24-04-2010, miazahira komen :

salam rosa, akak pakai saiz loyang 26cm loyang tu ngam2 lah sebab akak suka makan kuih kaswi tu potong kecil2 senang nak ngap kalau rosa pakai loyang kecil atau acuan kecil2 pun ok terpulanglah ye


24-04-2010, miazahira komen :

salam Aziah, aziah baru tahu ke nama kuih ni kuih kaswi keciannya ini mesti aziah budak zaman skarang ni macam anak akaklah kalau nampak akak buat kuih pelik2 sikit mesti dioarang pelik, takpe aziah cubalah ye


03-12-2010, izzaliana komen :

salam...saya dh try wat kuih ni ptg td...my husband suka..sori la tk upload gmbr kuih ni..apepun mmg sedap...


21-12-2010, zetty26 komen :

salam..sy dah buat kuih ni ptg tadi..sedap jadi gak akhirnya...tp sy gantikan gula melaka ngan gula kabung x manis sgt.. my hubby suka..dpt gak pujian...anyway tima kasih mia..


28-12-2010, siti83 komen :

nak try............


17-01-2011, Kitty80 komen :

Baru buat tadi ikut resipi yang Miazahira bagi. Gula merah & gula pasir tu saya tak masak tapi larutkan dlm air panas. Next time saya nak cuba lebihkan gula merah dan kurangkan gula pasir sebab bila letak sama banyak tak terasa gula merahnya. Apapun terima kasih banyak2 kpd tuan punya resipi.


29-01-2011, 13058 komen :

nampak menarik je kuih ni.saya akan mencuba buat kuih ni.thanks


08-02-2011, mai cek mai komen :

ermm sedapp..trimas yer..dapat satu loyang sederhana..anyway mai tukar sikit..mai xbuh gula melaka tp air tu mai blend ngan 10 helai daun pandan...gula tu mai buh lebih sikit coz xbuh gula melaka tuu...hrmm ok gak...jdnya kuih kaswi daun pandan..wangi jer ms dah masak...


21-02-2011, miazahira komen :

Salam, kepada kawan2 yang dah mencuba resepi ni terimakasih banyak2 sorry dah lama tak chat lupa password daaaaa banyak sangat password sampai terlupa yang mana 1 kepada kak fida saya rindu sangat2 ngan akak semoga hadir dengan resepi2 yang baru caiyok


22-01-2012, qielah komen :

npe ade yg ckp suh ltk kicap? xplik ke ase dye?


05-07-2012, raudhahaisy komen :

selalunya sy buat kuih ni ikut resepi kakak ipar tp ari ni sj je nk cuba ikut resepi mia. Alhamdulillah, mjadi & rasanya pn lg sdp. Kpd mia tq bebnyk siarkn resepi ni :)


25-02-2013, miazahira komen :

Terima kasih mai cek mai n raudhahaisy kerana mencuba resepi ini


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu