Google+

oleh: kak fida ♥Bahulu Ros Mekar™

Bahulu_ros_mekar

bahulu kukus comel dengan resipi yang berlainan tapi cara2 membuat tetap mudah... :)


Created on : 17-04-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( +- 40 biji acuan lompang )

  • 200 g gula halus
  • 300 g tepung gandum
  • 3 sb susu tepung
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk ovallete
  • 220 ml susu segar strawberry/plain
  • 2 biji telur - A
  • sedikit esen ros
  • 1 sk pewarna merah

Cara-cara

  1. Bahulu_ros_mekar_dpukul
    Satukan kesemua bahan2 kecuali pewarna merah dan pukul hingga sebati dan pekat.
  2. Bahulu_ros_mekar_dwarna
    Ambil 1/4 bahagian adunan dan warnakan merah.
  3. Bahulu_ros_mekar_d_acuan
    Bubuh adunan plain kedalam acuan yg beralas cawan kertas dan bubuh sedikit adunan merah di atasnya.
  4. Bahulu_ros_mekar_dkukus
    Kukus selama 10-15 min atau hingga mekar.








Laporan Masakan Bergambar (13)

Baulu_ros
20-04-2010
Haaa Kak Fida, dah kadi dah pun. Ni lah rupa dia tapi color terlebih plak hihihi TQ!
Laporan oleh: cikgurasidah

waaahhh...dh jadi pon..wane merah..btol2 mcm munge ros lh..heee...terimaaa kaaasehh cekguuu!!...heheee... :)

Baulu
22-05-2010
suke ar ngan resepi2 kak fida..anak2 sukee sgt2 ngan kuih ni..tiap mgu mesti ada buat, xbuat dia suh buat jugak..tp yg ni terlebey sudah kaler merah dia..btw sedap kak..TQ
Laporan oleh: Aziemas

Alhamdulillah...mekaseh krane Azie dan anak2 suke...warne ok sgt2, merah dn putih bertindih nmpk cantik sgt2...tq3 Azie krane dh mncube... :)

Bahulu_ros_mekar_27-05-10
06-06-2010
Dah buat Kak Fida..kebetulan anak2 minta belikan susu strawberry dutch lady..terus ambik peluang buat. Tapi kenapa ada jugak yang tak nak mekar ye Kak ?? Tp, resepi ni mmg sedap..nanti nak buat lg lah..Terima kasih bg resepi ni Kak...
Laporan oleh: yanidungun

waaa..nmpk menarik warne tuu..pasti bbudk suke..pastikn tuang adunn yg brtindih perlahan2,jgn ditekan2,supaya kuih mekar sekate...ppon mekasih yani krane rajin mncube... :)

P7190003
24-07-2010
akhirnya, mekarr juga.. wehuuu... tQ!
Laporan oleh: tuberose78

yeehhaaa!!!akak pon tumpang gumbiraaa....ekheee...tQ3 tuberose krane mncube... :)

Bahulu_ros_mekar
25-12-2010
thanks bebanyak wat kak fida coz share resepi yg muddah n cepat lagi sedap ni...sy buat 1/2 adunan je...mmg sedap , lembut....
Laporan oleh: mas9540

mekaseh jugak wat mas9540 krane dh mncube..cpt dimasak sdp dimakan..amboiii mcm bunyik iklan megi mi lh pulok...heheee... :)

Bahulu_ros_mekar__1_
17-01-2011
Salam Kak Fida..Buat 1/2 adunan jee pasal rakyat jelata tak ramai...Puas ati..Gebusss & sedapppp..Thanks share resipi kat sini
Laporan oleh: Nenie

w'salam Nenie...mmng sah nmpk gebusss...heeee...mekasih Nenie krane mencube... :)

Dsc01692
26-01-2011
salam cikgu fida ! ini la kerja tangan saya. harap cikgu jgn marah ye, sbb x kembang mcm org lain punya...tp rasanya sdp...cikgu bg markah cukup2 mkn pn jadilh...mekaseh cikgu ! len kali sy buat cantik2 tnjuk kt cikgu...
Laporan oleh: kakbesah

w'salam anak murid..ceywaahhh...klau dh puas pukul pon tknk kembng lenkali pukul sampai nangis..ekheheee...ppon nmpk gebu jugak kue tuuu dn mekaseh krane sudi mncube... :)

Photo000
27-01-2011
Smlm balik keje buat..tapi jgn mara sis fida sy kehabisan wrna merah ..so letak jer wrna hijau...jadi..cume ada yg x nak mekar lah nape yek?? ni sy amik yg mekar jer..hihii...nnti nak cuba lagi lah pe2 tq...sedap sume suker...
Laporan oleh: aleyamiraidil

klau dh wane ijo nmpknye kene jln trus lerr...heheee..ma'af ler akak tk pasti nape ade yg tk mekar sbb tk pernah trjadi pd diri akak jadi tk tau mane silpnye...ppon mekaseh krane mncube dn slmt mencube lagi yer aleyamiraidil... :)

Bahulu_ros_mekar_3
01-06-2011
salam kak fida.. tima kasih yea share resipi kat cni.. ada beberapa resipi kak fida yg ayu dah cuba.. semuanya menjadi.. bahulu nie pun menjadi dan sedap rasa dia.. tqvm..
Laporan oleh: idayu

w'salam idayu...alhamdulillah..menawan skali warne bahulu tuu...mekaseh krane dh mncube rcp2 akak yer... :)

07102011455
11-10-2011
kak fida.....mekar la..suka sgt..rasa pun sodap..dah 2kali wat.=)
Laporan oleh: chiq aein

Alhamdulillah...akak tompng sronok liht yg mekar2 tuuu...heee...mekaseh3 yer chiq aein krane mncube... :)

Dsc01222
18-11-2011
saya buat pagi tadi utk anak bawa kesekolah..makan engan kawan2 sempena costume party kat tadika
Laporan oleh: kecikcomel

mekaseh kecikcomel krane dh mncube...mesti anak2 suke dgn kuih yg dihidangkn yer.. :)

Foto0521e001
06-04-2012
salam kak fida.. akak bahulu sy x kmbang knapa.. dan padat tp sdap d mkn pnas2 bla sjuk kurang skit.
Laporan oleh: Norriyah
Foto0914
12-06-2012
assalamualaikum kak fida alhamdulillah pcubaan kli ke 2 mjdadi.. sdap tp knapa bahulu sya bla sjuk x gebu kak fida.. d mna silap sya.. apa pn trma ksh kak kgsi rspi
Laporan oleh: Norriyah

Komen (38)

17-04-2010, zaryati komen :

salam kak fida..tup-tap2 dah ada resepi bahulu baru.Dulu warna hijau nie warna merah plak.Tabiklah akak nie.boleh tak kita guna fresh milk biasa lepas tu kita campur dengan pes strawberry ganti susu strawberry tu..lupa nak beli tadi...tq


17-04-2010, kak fida komen :

salam zaryati..bahulu yg hijau tu brlainn bhn2..kebetulan buat utk org,jadi buat jugak utk famili mkn2 n share skali rcp yg ade...fresh/plain milk boleh dicmpur pes s'berry ,tk jadi masaalah...slmt mncube zaryati...tq.. :)


17-04-2010, azahana komen :

Salam kak...saya org baru kat my resepi ni..berkenan tgk bahulu akak..mekar2 semuanya..baru nak cuba yg hijau ari tu..dah keluar yg pink pulak...bahan2 simple...biar saya cuba yg hijau dulu..pastu yg ni pulak...


17-04-2010, kak fida komen :

w'salam azahana dn slm prkenln..cube lh satu2 dulu mane yg brkenn yer...nnti klau dh cube azahana bolehlh antr gmbr laporn yer...slmt mncube dn tmekaseh... :)


18-04-2010, lyna_81 komen :

salam kak fida... best tenot bahulu akak...mekar cantik! penah buat bahulu batik, mekar tp bkn mekar atas, mekar kt tepi nape ye? akak tuang adunan tu penuh ye acuan papercup tu? blh x bg tip nk bg mekar cam akak nye, hehehe..


18-04-2010, kak fida komen :

w'salam lyna_81..akak tk de tip utk buat bahulu ni...tapi ikut aje care2 yg ade..klau bubuh adunan slalu akak tuang 3/4 paras adunan pertama pas tu tindih sedikit dgn warne kedua,seperti dlm step 3...kira2 hampir penuh...klau utk bahulu batek,mmng adunannye pekat tapi klau ditmbh 5-6 sb susu, bahulu tetap mnjadi mekar (dh pernh sebut dlm komen rcp bahulu batek)...hrp2 lyna tk serik utk mncube lagi yer...tq... :)


20-04-2010, cikgurasidah komen :

salam, tengah try buat resipi akak ni...jadi karang saya buh laporan ye ya...


20-04-2010, kak fida komen :

w'salam cikgurasidah..mekasih krane dh mncube yer... :)


22-04-2010, chubbypretty komen :

salam kak fida nk tanya ovalet 2 cmne n kalu xletak benda alah 2 xpe ke


23-04-2010, minnie komen :

kak sy penah buat bahulu batik mekar akak tu..mmg dia mekar tp beratlah..kurang pukul ke..sy pukul guna hand mixer lama juga tp x kembang sgt pun.. sepatutnya bape minit kena pukul?


24-04-2010, kak fida komen :

w'salam chubbypretty..boleh lihat contoh di glossary dn taip 'ovallate'...klau tk bubuh ovallete kuih tetap jadi tapi tk selembut klau kite mmbubuhnye... :)


24-04-2010, kak fida komen :

minnie...bahulu ni mmng terase berat/mampat setelah dikukus,lebih2 lagi klau menggunekan acuan besar...adunan bahulu yg dipukul tk mnjadi gebu,pukul adunan hingga berubah mnjadi putih dan pekat (step 1)..jgn pukul terlalu lama sangat sebab mixer akan mnjadi panas dn mencairkn adunan dn boleh mengakibatkn kuih mnjadi bentat setelah dikukus...trima kasih minnie krane dh mncube.. :)


30-04-2010, k.zila66 komen :

yg nih lak projek tertangguh..lama nk wat akhir dpt buat jugak tpi dehaka kt cikgu...huhuhu...sbbnya malas nk pkai mix ..ingatkn cikit pkai blend...terkeras la..maaf ya!!..nnti lain kali dgr ckp cikgu eh!..


01-05-2010, kak fida komen :

zila...mmng tk boleh pakai blender,tk sesuai...tk per len kali cube lagi yer...tq... :)


22-05-2010, Aziemas komen :

kak fida..i lebiu..mintak izin C & P resepi akak kat blog kita ya..cayanggg akak :)


23-05-2010, kak fida komen :

Aziemaasss...i lebiu toooo!!!! buat lh slaluuuu!!! heheeee....nk C&P rcp akak?...ishhh...boleh sgt2...tapi gmbo mesti kasi lawo2 bnyk taow...bior nmpk encem bolu tuuu kt dlm blog...ekheheee...mekaseh skali lagi Azie krane mencube,smoga sntiase sehat dn ceria dismping kluarge trcinte.... :D


25-05-2010, aq_izzati komen :

kfida..klu xde pengukus boleh ke kukus je dgn rice cooker yg ade function "steam"? :).. x penah2 wat kuih yg nk kukus tp bile tgk apam ni...uishhhhhhh


26-05-2010, kak fida komen :

aq_izzati...akak tk pernh guna rice cooker utk mengukus...tapi klau dh "steam" khas utk mengukus mestilh boleh kot..tapi hasilnye bolu mekar atau tk akak tk pasti sbb klau gune pengukus biase perlu api kuat utk menghasikn bolu kukus supaya mekar...slmt mncube yer...tq... :)


28-05-2010, aq_izzati komen :

kfida..sya dah wat..gune rice ccoker gak sbb xboleh tahan tgk apamnya mekar...tp gune resepi bahulu batik sbb bahannya ok dan klu x jadi pun xde la terkilan sbb x menjadi... TAPI...akhirnya bestnya..menjadi gak..mekar kembang...lembut...gebu.. 10biji selesai x sampai setengah jam... hb, anak2 semua suke...tq kak...tq rice ckr...nk try resepi akak yg lain plak...


06-06-2010, amySudan komen :

salam..kak fida...temi kasih..pagi ni amy try buat bahulu ni...menjadi..bunga bunga nye kembang merekah...hehehe...my be kat sudan ni tengah ribut pasir..tu yg merekah elok kot...hehehe..anyway thankz kak fida...


07-10-2010, miaayuni komen :

knp baulu mekar ni mcm apm je rupanye apepun i luv uuuu.share rspi ni.ada masa nati saya try'


07-10-2010, kak fida komen :

w'salam amySudan..mekaseh krane dh mncube...ma'af ler akak lmbt jwb komen... :)


07-10-2010, kak fida komen :

miaayuni...mmng bahulu ni mcm apam..dh name die bahulu jadi akak tk ubah....akak ade jugak rcp yg seakan2 tapi name apam kukus pulak...ppon mekaseh krane brtanye dn slmt mncube yer... :)


15-10-2010, Lynn a.k.a Lilo komen :

salam kak fida, sy nk tny ovallete tue mcm mne?


29-12-2010, ayuazmi1 komen :

tgh buat bahulu ni kak...dh 20 minit kukus nape x mekar2...sedey nyer...


30-12-2010, kak fida komen :

w'salam Lynn..boleh lihat contoh ovallete di glossary... :)


30-12-2010, kak fida komen :

ayuazmi1..adunan kena pukul sebati dgn kelajuan tinggi dan kukus dgn api besar...insayaalah akan mekar seperti gmbr2 laporn di atas..jgn sedey2 yer hrp cube lagi jgn putus asa dn mekaseh krane dh mncube... :)


25-01-2011, wssary komen :

kak fida,saya da cuba td..mmg best!!mekar semekarnya..tak sempat ambik gambar mmg da abis..anyway tq kak fida..nnt bleh wat lg..


25-01-2011, kak fida komen :

wssary..mekaseh krane dh mencube...len kali klau wat lagi boleh ler upload gmbr kue yg mekar setaman tuuu yer...heeee.... :)


18-02-2011, d'jay komen :

salam....sya ada amik bbrapa resepi akak. pas ni nas cuba.....geram jer tgk gambo2 tu


19-02-2011, kak fida komen :

w'salam d'jay...rcp yg disalin hrp dicube sbb mudh jer penyediaannye...heee...slmt mencube...tq... :)


19-04-2011, zyaziq komen :

akak,klu dibakar bole ke?


19-04-2011, kak fida komen :

zyaziq...kuih ni tk sesuai dibkr.... :)


18-11-2011, may wong komen :

hi salam semua i nak tanya mcn mn nak elakan kueh susut / kecut......sebab i pernah buat apam mekar 1st dia mekar after sejuk dia mcm susut balik,,,,mcn mn yea?????


18-11-2011, hani7088 komen :

kak..blh x explain sikit..knp kadang2 bila kita kukus...bahulu tu x merekah pun..


23-11-2011, kak fida komen :

hi slm may wong...utk kuih apam ni setiap kali dibancuh pastikan adunan benar2 kembang dan dikukus dgn api yg kuat klau inginkn apam yg mekar dn jgn kukus melebihi mase yg diberi sbb klau kukus terlalu lame kemungkinn itu yg akan menyebbkn apam mengecut... :)


23-11-2011, kak fida komen :

hani7088..pastikan api kuat ketike mengukus dan adunan digaul sekali2 dgn perlahan sebelum memasukkn ke dalam acuan yg berlapikkn papercup... :)


24-11-2011, may wong komen :

ty ,,kak fida komen ye ty so much lain hari i terai


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu