Google+

oleh: ztutie Kek Butter Moist

Kekbutter

Kek butter yg lembab dan sedap..boleh dibuat pelbagai perisa...


Created on : 17-04-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ztutie




Bahan-bahan ( Sebiji kek 1 kg )

  • 1 cawan / 225gm butter
  • 1/2 cawan / 100gm gula
  • 5 biji telur
  • 1 cawan / 250ml susu pekat
  • 1/2 cawan / 125ml susu segar/uht
  • 2 cawan / 200gm tepung gandum/tepung naik sendiri
  • 1 sudu teh baking powder (tidak perlu jika menggunakan tpg naik sendiri)
  • 2 sudu besar oren/strawberry/pandan emulco

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula hingga kembang dan berwarna putih.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
  3. Masukkan susu pekat dan susu segar. Kemudian masukkan tepung dan gaul hingga sebati, x perlu pukul.
  4. Newdsh_003
    Akhir sekali masukkan perasa yg di kehendaki. Saya buat strawberry dan oren..mmg sedap.
  5. Masukkan kedlm loyang bergris dan bakar dengan suhu yg rendah 150 - 160 c selama 40-45min..bergantung kpd oven masing2.









Laporan Masakan Bergambar (5)

Moist_butter_cake
12-11-2011
Saya dah cuba buat kek ni... wat perisa orange, cuma tambahkan 2 sudu besar orange oil & pewarna kuning 1 sudu kecil. Mmg moist sesgt kek ni... may be next time buat nak kurangkan quantiti susu tu sket. Tq krn sharing resipi yg sgt sedappppsss ni.
Laporan oleh: F.Rosailin

Tahniah F.Rosailin..tq sbb sudi mencuba resepi ni.

16112011520
17-11-2011
salam kak, dh try buat mlm tdi...mmg super moist...sedap sgt2...rcp mcm ni la yg sy cr2...mmg tbaikkkkkkk :) TQVM!
Laporan oleh: syalina

Alhamdulillah...menjadikan. Congrats!

P7270143
24-06-2012
sedap kek ni, wangi je baunya...
Laporan oleh: CheqSueCommot

Aah kan...semerbak satu rumah.

20131105_155902
17-11-2013
Baru keluar oven. Bau sangat wangi. Saya marblekan sebab anak2 suka coklat...
Laporan oleh: maladong
20131105_160417
17-11-2013
Yang sudah di potong...memang lembut dan moist sesangat...
Laporan oleh: maladong

Komen (14)

17-04-2010, zaryati komen :

salam...boleh tak sukatan cawan tu ditukar dgn gram.saya tak berapa mahir kalau guna cawan nie...tq


17-04-2010, miazahira komen :

salam ztutie kalau taknak bubuh perasa oren/strawberi boleh jugakan saya nak bubuh esen vanilla nak wat plain aje tq


18-04-2010, ztutie komen :

Salam, Zaryati; sukatan tu saya dah edit dan masukkan sukatan gram. Selamat mencuba! Miazahira; boleh jer kalo x nak letak perisa apa2..just plain. Rasanya akan jadi lemak2 butter n susu gitu..cubalah n hantar report.


18-04-2010, mas75 komen :

salam ztutie..klu kt guna 250gm butter blh ka,sebab sayangla butter yg 25gm lg tu..klu kt pukul tepung guna mixer x le ka,sebab takut tepung berketul2..(byk soalan maklumla sy ni org br yg nk mncuba resepi he3)


18-04-2010, eidacomey komen :

em...pasni leh la try...nmpk cm sedap ja..klu nk kukus leh ak..


19-04-2010, ztutie komen :

Salam Mas75; boleh jer kalo nak guna sebiji butter terus..kdg2 saya pon wat camtu hehehe... Eidacomey; x berani nak rekomen edisi kukus sbb adunan ni guna butter yg dicreamkan..bukan guna minyak mcm kek kukus biasa tu..tp kalo berani nak cuba, dipersilakan..takut nnt tong sampah lak yg ngapp...


24-04-2010, sujamang komen :

kalau saya nak buat perisa kelapa sawit bleh ke,,hehehehe,,,


21-12-2010, rozitafauzi komen :

setelah berpuluh tahun x memasak kek. hari ini saya mencuba dan saya sedang cuba sekarang. result nya saya akan bagi tau nanti. terima kasih


17-01-2011, miranatasha komen :

cam sedap je leh wat bile2


05-02-2011, superwoman komen :

nape kek butter ni nampak pudarnya...best ker...setahu saya kek butter ni mmg best...mahal tak eks... kalo rajin boleh ke kedai saya..... http://kedaionline-ezani.blogspot.com/p/produk-wanita.html


13-04-2011, noorsabreeni91 komen :

macamana nak jadikan kek tu gebu..


04-08-2011, Ummuafiq komen :

kek ni kalau buat deco dengan fondant ok tak?


25-11-2011, marsya85 komen :

dah buat..dah abis pon..sedappp..thanks empunye resepi..


23-08-2012, Gina Azlina komen :

kalu pkai susu cair tukar ngan susu segar bole ker? kalu nak guna esen vanilla jer bole ker, beraper sukantan nyer?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd