Google+

oleh: umi_e Inti nenas

Inti_nenas

Kebetulan umi_e pun buat juga... so umi_e letakkan cara buat intinya sahaja sebab junjs11 dah kasi cara buat kueh tart nenas ni...


Created on : 18-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umi_e




Bahan-bahan ( untuk 150-200 biji tart nenas )

  • 2 tin nenas (satu tin lebih kurang 250g)
  • 250gm gula
  • sedikit pewarna kuning (ikut suka warna yang disukai)
  • *** bahan inti di sini tidak gunakan nenas fresh sebab umie rasa guna nenas dalam tin lebih mudah dan cepat... lagipun kita di rantau ni nenas fresh susah nak dapat dahtu mahal pulak...

Cara-cara

  1. Tn-tapis_nenas1
    Keluarkan nenas dari dalam tin dan blend bersama air nya sekali. Kemudian tapiskan nenas yang telah diblend tadi - ketepikan air dan bolehlah dibuat jus nenas ;)
  2. Tn-masukkan_gula2
    masukkan nenas yang telah ditapis ke dalam periuk dan campurkan dengan gula.
  3. Tn-masak_sampai_air_kering3
    Masakan di atas api perlahan dan sering dikacau (takut hangit)
  4. Tn-masukkan_pewarna4
    Stelah inti agak kering, masukkan sedikit pewarna kuning atau apa2 warna yang disukai.
  5. Tn-masak_hingga_kental5
    Kacau inti sehingga warna rata dan terus kacau sehingga adunan likat.
  6. Tn-masak_sampai_likat-kering6
    Jika inti telah agak kental (terasa berat sedikit jika dikacau) bolehlah dimatikan api dan disejukkan sebelum digunakan untuk buat kueh tart nenas.
  7. *** umie pernah buat inti nenas ini dan simpan dalam fridge selama lebih 3 bulan! >>> simpan dalam bekas yang betul2 kedap udara >>> masa musim sejuk umie pernah tak letak dalam fridge dan inti bertahan sampai umie buat lagi (buat untuk raya puasa dan guna lagi masa raya haji hehehehe)

Tag

inti nanas

Related Recipes










Laporan Masakan Bergambar (1)

Jem_nenas
29-08-2009
Alhamdulillah menjadi! elok je.. senang je guna nenas dlm tin. As wat kaler kuning & merah. Letak sket tepung jagung! thanks Kak E!
Laporan oleh: as75

Komen (11)

18-02-2007, umi_e komen :

noreen... kalau suka bolehlah cuba...


18-02-2007, minami133 komen :

i suke letak bunga cengkih 4-5 ketul, bau pon wangi..


18-02-2007, zara_klate komen :

rajinnya u umie.. hehe i pon baru rancang nak uat kuih tart ni..


18-02-2007, Noreen komen :

umi, thanks for the recipe. nanti kalau noreen senang noreen buat kuih tart nie. nak tanya umi selalu buat inti kelapa pakai dessicated coconut macamana cara boleh ajar tak?


18-02-2007, umi_e komen :

minami... umie pun kadang2 letak tapi kali ni umie tak letak sebab anak2 umie tak suka rasa cengkih...


18-02-2007, umi_e komen :

noreen... buat inti pakai cessicated coconut sama je cam kita buat inti biasa cuma di sini kadang2 suah nak cari gula melaka so umie guna dark brown sugar je... caranya > ambil brown sugar dan masak dengan air - agak2 tak terlalu cair atau pekat) masukkan daun pandan - kalau ada. Masak sampai gula menggelegak atau pekat barulah masukkan dessicated coconut tu... errmmm nantilah umie ada masa umie buat letakkan sini ya noreen ;) dgn sukatan nya sekali - biasa buat tak sukat2 hehehehe


18-02-2007, Noreen komen :

umi, kasi sekali sukatan kalau pakai gula melaka sebab kat chinese shop kat sini ada jual. ada satu resepi umi abuk2 tu pakai bekas comel lote. semalam tengok kat kedai ada jual yg loyang kecik2 bulat. boleh tak pakai yg tu?


18-02-2007, umi_e komen :

noreen... boleh je... you gunakan kreativiti you je... umie pun guna je mana2 bekas yang rasa2nya sesuai...


22-02-2007, junjs11 komen :

hehe..thanx umi...lain plak ye, bila dok jauh dr mesia tu..sume guna dlm tin. x payah la nak parut2 nenas cam kat sini. jun punye cara sama j cam umi..cuma guna nenas fresh yg diparut..maybe gula lebih sket sbb yg fresh ni masam sket.ala...sape2 yg kurang rajin tu, kat kedai jual brg2 kek ada jual jem nenas yg dah siap..senang gitu..


23-02-2007, umi_e komen :

jun... kenalah sesuaikan dengan apa2 yang ada kat sekeliling kita ;) TAPI yang bestnya kat M'sia inti nenas yang dah siap pun ada... tinggal rajin nak buat doh dan menggulung+bakar hehehehe KALAU tak rajin... errmmm beli terus yang dah siap... tinggal ngap je hehehehehe:p BESTnya!!!!


31-10-2008, kakyun sg besi komen :

ADA ORG CKP BUAT TART NENAS KENA PARUT NENAS TU BARU SEDAP...TAPI X TAHU LA NENAS TIN TAKUT X CANTIK...TAKUT NK CUBA,,,,ABIS BUDGET NANTI...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd