Google+

oleh: zara_klate Nasi Jagung

Nasi_jagung1

sesuai dimakan bila² mase.. dgn lauk peberet masing²..


Created on : 18-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi zara_klate




Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 tin jagung whole kernel (yg biji²) - ditoskan airnye
  • 4 cawan beras basmathi
  • 4 cawan air (campuran air biasa + air jagung)
  • ½ cawan susu cair
  • ½ cawan gajus/badam yg telah dikisar
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit halia*
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • sedikit garam
  • kisar bahan yg bertanda *

Cara-cara

  1. basuh beras hingga bersih. dan rendam dlm lebih kurang 20-30 minit.
  2. panaskan mentega dan minyak dlm periuk. kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. tumis hingga wangi dan garing.
  3. masukkan campuran air dan daun pandan serta garam. didihkan.
  4. stelah mendidih, masukkan susu, gajus/badam yg dikisar dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
  5. stelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan tutup periuk. kecilkan api nye dan masakla hingga tanak.
  6. ***kalo tak suke jagung, leh digantikan dgn sayur campur. hidanglah nasi dgn bawang goreng, kismis atau badam/gajus yg telah digoreng dulu.

Tag

nasi jagung








Laporan Masakan Bergambar (13)

Nasijagung
21-02-2007
penat masak ayam masak merah.. alih-alih my kid makan dgn lettuce je.. *~*
Laporan oleh: yani

mmm.. nampak selera la yani.. heheee.. budak² mmg camtu.. lain kali bleh la yani try dgn nasi sayur plak.. ;)

Nasi_jagung
24-02-2007
dah 2 kali masak nasi jagung baru dapat nak dload gambo hehehehe
Laporan oleh: umi_e

heheee.. at last dapat jgk tgk gambo nasi jagung umie.. c",)

Nasi_jagung
27-05-2007
lunch ari ni makan nasi jagung.....masak lebih dari nasi biasa...
Laporan oleh: syahmi

wah syahmi.. masak lebih tu mesti ade something special.. tq kerana sudi mencuba.. =)

Gambar_057
13-04-2008
dah lama buat...last year lagi..
Laporan oleh: qirah75
Photo-0056
01-06-2008
hidangan tengahari dhujung minggu..wat ayam kurma coz anak2 tk mkn pedas..tq zara!
Laporan oleh: hana6877
Nasik_jagung
24-07-2008
lame dah buat.. baru upload pic.. pakai beras bese jerk.. huhu.. lawan ngan kurma ayam resepi sendri n paceri nenas minami.. yg tu x amik la pic nyer.. adesss.. hihi..
Laporan oleh: KaSiH`
P1010134
19-11-2008
Ni dah kali kedua buat...memang syok abis! Makan dengan ayam masak merah dari mamiamin..TQ kak zara..
Laporan oleh: MamaInaz
Jagung
19-11-2008
sedapnya dapat makan nasik jagung...
Laporan oleh: quinnie
Nasi_jagung
24-11-2008
Yummy.....I'm lovin it....Thanks....
Laporan oleh: Nenie
Pic
07-07-2009
terima kasih zara_klate.. sebab jarang masak nasi sebegini, percubaan kurang berjaya.. bila tengok nasi jelantah, saya kukuskan.. alhamdulillah, masak sempurna..
Laporan oleh: Lynn Sham
Nasi_jagung1
12-07-2009
wanginya nasi ni.. sedap, boleh buat lagi lain kali.. thanks zara
Laporan oleh: sunkist
Picture_020
13-01-2010
tq zara....my kids suka ni
Laporan oleh: junjs11
Sam_1057
02-07-2011
As salam zara,dah try resP ni..alhamdulillah jadik.suke!badam kisar yang buat sedap xtra tu..saya ade tambah kismis kuning yang digoreng dalam minyak sapi n tabur dalam nasik bile dah masak.thanx 4 sharing :)
Laporan oleh: purplerossa

Komen (32)

18-02-2007, umi_e komen :

errmmmmm bestnya zara! nantilah esok2 umie cuba ya...


18-02-2007, Nong komen :

Zara..klau xada beras basmathi,boleh ganti dgn beras lain tak?


18-02-2007, zara_klate komen :

cuba.. jgn tak cuba umie hehe..


18-02-2007, zara_klate komen :

nak ganti dgn beras apa.. tatau lah nong.


19-02-2007, Mat Gebu komen :

wow....nasi jagung laa sedapnyaa, makan dgn acar dan ayam masak merah atau pun kari ayam..sodap nie......


19-02-2007, zara_klate komen :

hehee.. a'ahla mat.. aritu i mkn dgn kari ayam.. n pajeri kuning resepi dari umie.. ;)


21-02-2007, umi_e komen :

hari ni umie masak nasi jagung... ermmm yummy! tapi laporan bergambar kemudian eekkkk sebab ada masalah dgn bluetooth umie... takleh pindahkan dari my hp :(


21-02-2007, zara_klate komen :

heheee.. umie mcm berpakat plak dgn yani masak nasi jagung.. biasela umie, kalo tak hp rosak, pc lak yg buat hal.. i pun camtu jgk umie.. frust tul..


22-02-2007, Mat Gebu komen :

umie dan pn zara jenguk2 lahh kamera nikon cam yani punya tu.....colek leer satu. pastu leh jadi jurufoto profesional....alah tangkap gambo masakkan pun tak pe...mesti hasil dia menarik.....(mat sejak2 lepas beli bread maker nie dan mengidam kamera DSLR cam yani pulak)


22-02-2007, umi_e komen :

cik mat... umie dah hint2 kat cik abang.. tapi cik abang tak berapa minat kata besar... lagipun dia ada dah camera canon yang besar (bukan digital) so dia kata kalau nak yang digital dia nak yang kecik molek je :-S ( bread maker baru umie menyusul nanti ;) hehehehehe )


15-05-2007, aryati komen :

belum cuba lagi. resepi yang mudah dan jimat. senang nak buat.


20-05-2007, zara_klate komen :

cubala aryati.. mmg mudah resepi nie.. nnt kalo da buat, report hasilnya yer..


07-12-2007, omarrozita komen :

saya dah cuba nasi jagung ni... hhmmm tak dinafikan memang sedap!! dan yg paling best ringkas dan senang... terima kasih zara


09-01-2008, Faridah1 komen :

Buat dah malam tadi, pekena ngan ayam percik resepi dari ctjuliez. Harum satu rumah berlawan bau nasi jagung ngan ayam percik bakar. Dua2 sedap, tk atas resepi, hari ni ndak try nasi carrot dr dalinnasue. Pekena ngan apa yek?


18-01-2008, fiddlefuzz komen :

wat masa bday ritu..best best


19-12-2008, Princess02 komen :

Salam, Cuba buat pagi ni ..alhamdulillah menjadi. Cuma nak tanya sikit, saya masak guna rice cooker bila petang jadi kering sikit, jadi macam mana agaknya nak kekalkan kelembapan nasi tu? Thanks


25-12-2008, nurqis komen :

Saya nk cube jugalh,ptg td g umh kwn,gi mkn kenduri,dia buat ns jagung,nk tmbah lg malu,memang sedap.


14-06-2009, adlilatun komen :

salam... kiter da wat yesterday... tapi tak ambek gambar la plak... makan ngan ayam bakar berempah.... hubby terlena pas lunch... heheheh... best best... thanks ek


30-06-2009, azatie komen :

saya dah buat tuk lunch td.msk lebih lagi blh mkn tuk dinner skali.thanks ya...


13-07-2009, elin8888 komen :

Kalau masak guna rice cooker bleh jugak kan?


14-01-2010, ElizaH komen :

Saya dah cuba. Sedap dan mudah disediakan. Terima kasih ye.


22-10-2010, Ramlah Ariffin komen :

saya kurang faham sikit , pasal air jagung, air jagung yang mana yg kita nak guna?


05-12-2010, hani Adira komen :

kalo x letak GAJUS/BADAM sedap x ek.. ade sesiape yg pnh buat tnpe letak GAJUS/BADAM? mintk komen ape rasenye...


05-12-2010, hani Adira komen :

susu cair yg wt puding kastart ke? slalu sy bli susu cair f&n yg gmbr nye ABC.


27-01-2011, suriany komen :

yeayyyyy semalam dah buat!! anak2 & en.suami suka =) lauk ayam masak merah madu ngn acar timun & carot sbb malas nk buat yg lain hehehe tenkiu!!!!!


12-04-2011, sweethaniza komen :

kalau x pakai beras basmathi x pe ke....


29-06-2011, missypiero komen :

Alhamdullilah...jadi jugak masakan Nasi Jagung nie..lawannye Ayam Masak Merah dan Dalca..sedap!!!


07-07-2011, roxane64 komen :

salaam zara, first time masak nasi jagung memang sedap...saya guna beras biasa tetap sedap dan lemak, gandingan dgn dalca daging dan pencuk nenas. Fuyooo. terima kasih kerna berkongsi resipi dan minta di halalkan yea


10-07-2011, asbah komen :

Salam, Zara nak izin .minta resepi nasi jagung ni, hari ni cuti ingat nak masak utk family.


10-07-2011, asbah komen :

Salam, Zara nak izin .minta resepi nasi jagung ni, hari ni cuti ingat nak masak utk family.


12-11-2011, RatuSemut87 komen :

Dah masak semalam. Balik keje terus masak and makan malam suami balik penat2 makan nasik jagung terus siap. Hehehe. Thanks for the resepi zara.


16-08-2012, itabob komen :

Slm Zara... ita dah masak buat berbuka semalam, cuma x letak badam. Kebetulan adik n hb dtg brtndang. Wah... gembira x trkata... Hb, anak2 n adik mkn brtmbah2. Licin periuk... Sedap n 2 thumbs up!!!! ita lawankan dengan ayam goreng n sambal tumis udang. masuk list tuk tetamu di aidil fitri nanti... moga brtmbh ilmu n amal kamu.. tqvm


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu