Google+

oleh: junjs11 Tart Nenas

Picture_773

Wat ni semalam.....(slmt ari raya opps..!)


Created on : 18-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 1 balang sederhana )

  • 250gm butter
  • 2 biji kuning telur
  • 60-70gm gula aising
  • 350gm tepung gandum
  • 50gm tepung jagung
  • 1 sudu teh esen vanila
  • @ jem nenas secukupnya
  • @kuning telur untuk sapu

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula. Masukkan telur dan esen vanila. Sebati.
  2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung, gaul sebati.
  3. Masukkan doh kedalam acuan semprit/tart..
  4. Isi jem nenas dan gulung. Sapu atasnya dengan kuning telur. Bakar hingga masak (15-20min)

Tag

tart nanas








Laporan Masakan Bergambar (8)

270720082104
27-07-2008
buat dua-dua resepi yg u bg.lg suka yg letak tepung kastad dr tepung jagung.warnanye pun cantik.rasanye lembut.jem pakai resepi diana.
Laporan oleh: ibu_an
G
30-08-2008
hi jun, first time wat tart. tak sangka mnjadi plak. i wat 2 versions, satu jem strawberry n satu lg blueberry...ni kes malas nak wat jem nenas...sedap, gebu jer. tima kasih ler..
Laporan oleh: nat_rashid
05102008_008_
05-10-2008
Resepi tat u jadi koleksi kuih raya tahun ni. Thanks
Laporan oleh: amy08
Tart_nenas
15-06-2009
1st time buat terus menjadi..hehe sedap
Laporan oleh: jumazz
Pinepple_tarts_2
31-08-2009
akak! syedap la.. sesilap x sampai raya nih! thanks kak junnnnn!!!!! as tambah 2 sdb susu tepung! best!
Laporan oleh: as75
Tart_gulung
01-09-2009
again!! yg gulung pulak!! b4 bake.. :)
Laporan oleh: as75
14082011233
23-08-2011
tart gulung dr sy...dh 2 kali buat ni :)
Laporan oleh: syalina
17082011237
23-08-2011
ni pulak yg x terap & d letakkan jem strawberry :)
Laporan oleh: syalina

Komen (27)

18-02-2007, Noreen komen :

Jun, kasilah jugak resepi jem nenas. boleh buat utk Chinese New Year esok hehehehe


22-02-2007, Mat Gebu komen :

jun kalau doh dia tu kita terap macam tart biasa tu ok ke. atau lembut sgt? ke doh u nie sesuai utk yg jenis guling2 aje?


22-02-2007, junjs11 komen :

sori.lambat reply..br ari ni leh jenguk sini betui2..noreen, ade yg dah bg resepi jem nenas kan...kalu x silap.. mat, boleh gak..jun rasa ok...cuma jun dah lama x buat jenis terap2 tu, hehe..(kes acuan ilang)..ade yg cakap guna butter sume, rapuh sket..kalu nak leh campur..butter ngan majerin, 150gm butter+100gm majerin gitu...


02-08-2007, rosnani komen :

berapa suhu utk oven tu semasa membakar?


04-09-2007, aleez_29 komen :

kak jun... tak reti nak wat bentuk gitew gitewww... tangan kejung... tak seni :))


04-09-2007, aleez_29 komen :

pakai acuan yek kak jun? *malew seh*


28-05-2008, fabuloushana komen :

resepi jem nanas mana, buat sendiri lagi sdp kan!!!


15-06-2008, meksue komen :

klu nak bg cantik lg tart 2 sapu kuning telur + sdkt pewarna kuning....


15-06-2008, meksue komen :

lupe la...sblm sapu 2, pstkn kuning telur + pewarna kuning 2 disebatikan dlu erk....) hehe2


30-08-2008, Aemyusz komen :

Best juga tart ni, minat sangat makan tart. Kalau sesiapa ada resepi tart yang pakai cheese tolong la siar. Tahun lepas lagi saya tercari-cari.


30-08-2008, kak fida komen :

Aemyusz,akak baru ingat nk antr resipi pineapple cheese tart dh pon ade permintaan. Insya'Allah akak siarkan...ye


30-08-2008, kak fida komen :

Aemyusz...sori akak blum abis taip tapi dh ter send...klau ade ssiape yg dh send dulu resipi permintaan Aemyusz, cube lah dulu ye...slmt menyambut bulan Ramadhan....tq...


03-09-2008, yukihaibara komen :

nak tanya sikit.. saya nie baru pertama kali nak buat kuih sendiri.. harap semua dapat bantu saya.. tgk macam nak buat kuih tart nie.. tapi .. ada konpius sikit.. macam diana punya resipi dia guna 3 putih telur 2 kuning telur.. ada pulak terbaca dari siapa pun tak pasti guna telur putih 1 dan 2 biji kuning telur.. dan ada lagi resipi guna 2 biji kuning telur sahaja..


02-01-2009, fairuz_zan komen :

Yukihaibara, sbnrnya ada mcm2 resepi utk setiap kuih @ cookies. Saya buat tart gulung campurkan butter dgn minyak sapi QBB. Jadi gebu lepas masak. Tapi kalau org tak suka minyak sapi mmg takleh nak guna cara ni. Jadi terpulang pd kite nak guna resepi mana dan setiap resepi masih blh dibega2kan. Kadang2 tu resepi yg sama,org yg lain pulak buat, rasanya berbeza pulak dari org yg pertama buat..harap dpt bantu yukihaibara. Yg penting cuba je mana2 resepi (buat 1/2 adunan klu tak confident),pastu nanti sedikit demi sedikit kite akan tau nak agak bila jumpa resepi lain.


05-01-2009, bayahpku komen :

nak tanya saya kalau buat tat nenas pakai butter & mentega tapi bila gulung dia mcam nakpecah kenapa!..


04-05-2009, ferinaferoz komen :

kak jun boleh saya tahu mcm mana nk buat jem nenas eh


25-06-2009, syiramimi komen :

hai ferina, u bole ikut resipi makcik asma dlm buku dia...nanti i bg kat u lain kali...buku tu kat bwh...kat dapur...malas nak turun...buku biskut klasik...tp buku tu mahal dlm RM42 kot...


11-10-2010, mamadz komen :

sy dh wat tart nenas(gulung) ikut resepi ni tp bila bakar die jd leper je.. nape ekk.. ade sesape boleh tolong..


11-04-2011, farahdieba komen :

nampak mcm sedap je..nak try buat juga tp mcm x confident sbb x penah buat..masak mmg pandai tp nak buat biskut,kek mmg x pandai....hurmm..


20-04-2011, aida mamat komen :

nak try buat tart nenas pulak. raya nak dekat ni... buat utk keluarga pun dah cukup. sy dah cuba mcm2 resepi kat sini. specialy fruit tart. sedap sgt... terimakasih semua


16-06-2011, ilakerry komen :

sedap tul tart nenas ni. Tapi saya tak tau cam ne nak wat tart gulung. pernah buat tak jadi....any one can help me....!!! cam ne nk buat doh tu tak hancus...?


16-07-2011, cekolat komen :

penah wt tart nenas ni... tapi terlalu gebu... x bape cntik la... tapi mkn sedap... hehehe.. nape dia terlalu gebu yea...?


28-07-2011, cancergurl85 komen :

nnt posa nk try wat la..tp kan tepung kastrd x yah boh eh?


02-08-2011, dayang44 komen :

Kakak nak cuba buat, first time lah.


17-08-2011, syalina komen :

salam kak, tart gulung sy dh siap :) lama dh tringin buat tart gulung ni, ahernya mjd jugak :) tp utk doh tu sy kurangkan ckit tepung sbb mula2 buat doh keras tlbh tepung jd nak pump kat acuan pun keras,, buat adunan baru lg baru mjd :) tq...Tp xblh upload gmba la,,, dh cuba byk kali :(


18-08-2011, haliza74 komen :

dah salin resepi ni...nak g buat.bismilllah......


18-07-2012, oniey_6281 komen :

berapa suhu oven ? pakai api atas bawah ke ?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu