Google+

oleh: hanis tat telur

Dsc02430

mudah aje


Created on : 22-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hanis




Bahan-bahan ( 30 keping )

  • PASTRY
  • 200g butter
  • 80g gula aising
  • 360g superfine flour
  • 1biji telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • FILLING :
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
  3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
  4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
  5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
  6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
  7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.

Tag

tart tat telur

Laporan Masakan Bergambar (55)

Egg_tart_menakjubkan
24-11-2007
mama bwk gi opis semua org puji.. syioknye!! bersemangat nak buat lagi.. thanks for the recipe
Laporan oleh: mamabebeh
Img_1107
25-12-2007
cubaan pertama yg menjadi..anak2 buah bkn men ske lg ngn tart neh..siap bg komen kata sdp banding bli kat kdi..ehehe..tq ye sbb sudi kongsi resipi..
Laporan oleh: sismimi
Image_582_
25-02-2008
kulitnya sungguh rapuhh....
Laporan oleh: dila81
Dscf6863_resize
30-08-2008
memang senang sgt..manis skit
Laporan oleh: joayee
P8271143
01-09-2008
thanks..kita dah cuba resepi ni bwk kat tmpt keje sume puji kate crust tu sedap..cuma slalu de masalah bila cucuk kulit tart tu slalu bocor..
Laporan oleh: chepora
Tat_telur
06-09-2008
Sedap tp comot la.
Laporan oleh: ibu_an
Img_4563
16-10-2008
simple & sedap. first time attempt buat tart telur. tq for sharing the recipe! :-)
Laporan oleh: azareena
Eggtart2
02-11-2008
Tq 4 the recipe. dah beberapa kali buat. Kali ni dapat tempahan. Jadi sumber rezeki. Tq again Hanis
Laporan oleh: ira70
P1020358
19-11-2008
mmg mudah dan sedap...nak tanya ler nape kalau masak filling tu masa 10 minit tak cukup yer....tp mmg jadi sedap sgt.
Laporan oleh: enas_eryna
22-11-08_0924
22-11-2008
memang sedap crust nyer..hehhe..cuma ada tebal n nipis sbb pembuatnyer pemalas ckit..hehehhe..krim guna krim kastad dari fendi..memang sedap.ni 2 dlm 1 ni..hehhe..sedapp!!!
Laporan oleh: arera
Image043
26-11-2008
dah buat semlm..mmg favourite ni..tq
Laporan oleh: zuzu282
Dsc01978
20-01-2009
thanks 4 d recepi.... mabeles....
Laporan oleh: iezamel78
Egg_tart
04-02-2009
At last jadik juga bel buat custard yang sedap, but bel omit air just guna fresh milk, so dlm 10 minit mmg boleh masak. cuma crust tu agak manis, kena kurangkan gula next time. thanks hanis.
Laporan oleh: beldandy
Dsc00880
08-04-2009
dah lama buat. tp br ada ms nk letak laporan. best sgt2.
Laporan oleh: akma_4th
Dsc02652
30-06-2009
memang mudah aje...buat pagi tadi,anak-anak suka tul makan....suami pun komen sedap...cam beli kat kedai....
Laporan oleh: mama5
Egg_tartku
08-09-2009
Salam dari Brunei=D tq 4 the resipi. Nice!
Laporan oleh: sialai
Img_0283
27-10-2009
Salam, tat telur ni sgt mudah utk disiapkan dan rasa pun sedap. Thks.
Laporan oleh: sayang_sarawak@yahoo.com
Tart
27-12-2009
salam hanis..pertama kali buat tat..mmg jadi pastry rangup je..n sy kurangkan gula, pas tu panaskan atas api sekejap..tq hanis
Laporan oleh: rosaliza
Eggtart1
12-03-2010
salam perkenalan, dr saya org baru kat sini..best website nih, resepi sumer canggih2 gitu..seswai utk org yg baru terjebak dlm baking mcm saya nih hehe..saya dah try tat telur ni, mmg peberet..seronok sungguh dpt wat tat sendri cam x caya je!hubby and family sume teruja ngan tat yg homemade ni... trimas banyak2 krn sudi kongsi resepi...:)
Laporan oleh: inamanjalara
0083
08-04-2010
alhamdulillah.. first try yg tidak mengecewakan.. best.. thx utk resepi u ni...
Laporan oleh: madamesecret
Dsc00789
22-05-2010
1st time bt,mmg mudah..tq.
Laporan oleh: sagittarius
Tart_telur_24-06-10
26-07-2010
Dah lama teringin nak buat tat telur..jumpa resepi yg senang ni. JADI..tp filling dia manis sgt..lps ni kena kurangkan skit gula..Tima kasih..
Laporan oleh: yanidungun
007
13-08-2010
mmm...sedap.anak2 suka sangat makan tart ni...
Laporan oleh: kaknita
P1020441
17-08-2010
slm,pertma kli wat,sdp.tpg dia pon rangup.
Laporan oleh: Mariani(KT)
24102010443
31-10-2010
thanks hanis,ni 1st time buat...jadi...dh 2 kali buat...semua suka...
Laporan oleh: adbiena
Picture_024
25-11-2010
Akhirnya ...dapat juga merasa tat buatan sendiri, Tapi agak manis skit, lain kali nak kurangkan gula plak,,TQ kerna kongsi resepi ni.u
Laporan oleh: nwahaa
Img_0918
26-11-2010
cantik x tat mak sayer buwat....sodap
Laporan oleh: husna n famili
Tat_telur
04-12-2010
Saya guna filling spt resepi nih.. first time buat mmg menjadi! thank you ye
Laporan oleh: nurshar_6875
Sdc11655
16-12-2010
nihh saya punye buat utk kali ke 2..masa yg 1st time buat saya guna susu segar kotak tu...tp kali ke 2 nihh malas nak gi pasar raya beli fresh milk just guna susu cair Ideal je lagi nampak ok filing dia..gula dlm pastry pun saya kurangkan pada 70g..memanggg sesap sangat TQ tuan tanah atas resepi nihh saya siap simpan dlm kitab resepi saya heheh
Laporan oleh: kasturi762003
P1220410
29-01-2011
1st time buat...sedap n rangup...husband puji...boleh jual ler lepas nie..tq kak hanis 4 the resipi
Laporan oleh: suke_masak
Dscn0070
01-02-2011
Try dlm 2 mggu lepas, filling xdpt isi byk, coz acuan xbape dlm...nway, best resepi!sedap!!
Laporan oleh: dynazz
Dsc02072
11-02-2011
dah lama buat tart ni, tp bru nk post..tart ni sy buat perasa pandan pny.tq 4 da recipe..yummy =)
Laporan oleh: violett
Img_1538
11-02-2011
buat separuh adunan je...dpt la 12 biji...hosmate puji sedap...mmg ada bezanya kalau guna superfine flour, rasa rangup je kulitnya tuh.
Laporan oleh: nuni
Egg_tart
17-02-2011
1st time buat..semua org puji sedap..ada yg nak orider utk jamuan lg..hih
Laporan oleh: suhailasamsi
Tart_telur
17-02-2011
Inilah rupa tart yang saya buat dengan resipi dari my resipi.
Laporan oleh: itaa
Dsc02798
06-03-2011
dah siap...terima kasih cik hanis... tapi ada mcm kawah gunung berapi di tengah2... sy akan cuba perbaiki lgi.. TQ
Laporan oleh: liza_290184
Egg_tart
16-03-2011
dh lama tak buat tart ni..sbb ank dh request so smlm sy buat tp resepi pastry ikut resepi fren kat MR ni gak..terlebih rapuh plak..filling ikut u punya resepi..next time nk ikut resepi u plak utk wat pastry..tq :)
Laporan oleh: saida_wati
Dsc07233
27-03-2011
jadi jugak, limited but nice, limited sbb acuan ade 10 je..huhu
Laporan oleh: husna chan
Egg_tart
24-05-2011
Tadi komen, lupa nak upload gambar. Sedap!!
Laporan oleh: mummida
Image3535
21-06-2011
nyum3,, first time cube,, best,, tp silap buat tebal,, tp ttp sdap,, lpas ni kna buat nipis2 la,, tq hanis,,
Laporan oleh: harem.hawash
10072011491
13-07-2011
slm..tq..hanis..mmg bestlah...
Laporan oleh: fainz
Pie_telur
21-09-2011
Tq for resepi....saya org baru dekat laman ini....dah lama cari resepi tat telur ni....try buat ok juga w/pun kurang menjadi....nnti akan cuba lagi....
Laporan oleh: kasma30
Image_326_
29-09-2011
sedap..sedap..sedap tq....
Laporan oleh: ross84
Dsc05742
02-10-2011
rangup dan sedap tat ni.. tq 4 recipe..
Laporan oleh: rohanideraman
Dsc00053
09-10-2011
kali kedua buat puas hati btul...terimakasih empunya resipi. sedap dan senang utk dibuat....
Laporan oleh: zaigasha
2011-06-24_14
26-10-2011
Dah lame buat!! Tp br sempat tempek gambar.. Tq Hanis.. mmg sedap!
Laporan oleh: Miss_ShaSha
Dsc_1551
09-11-2011
baru buat semalam.everyone just love it..:)
Laporan oleh: hanilara
06112011063_-_copy
11-11-2011
menjadi, menjadi n menjadi!! 1st time wat n menjadi.. tersangatlah happy. my mother in law pun puji.. thanks a lot tuan pnya resepi!!
Laporan oleh: razin fahmi
Dsc_0002
01-12-2011
Tq Hanis...sedap sangat...sy guna acuan kecik..dpt byk sangat lebihan filling dia..nak tunggu buat adunan yg lain..memang tak rajin dh...so modified filling die jadi puding roti hihihi..TQ Yerrr
Laporan oleh: chikadakbiru
231120111483
01-12-2011
sedap..=))
Laporan oleh: ummu auni
Snapshot_20111218
18-12-2011
baru wat tat mlm ni...mmng jadik..saya guna tpung gandum je tp ttap rapuh n filling dia sy tmbah g 10 min baru btul2 msak...thanks for the resepi...sdapp sgt2..
Laporan oleh: fieda75
1st_timer
23-12-2011
cda baru tengok tadi page egg tart ni...pastu terus mcm nak buat =) and dah siap pun ni heheee :D tp cda buat kaler orange..nmpk mcm sunflower...tp mcm biasa la..comot sket =P terima kasih for the recipe =) i love it ^__^
Laporan oleh: kertas
_dsc0007
24-09-2012
Alhamdulillah menjadi,memang sedap, kulitnya pun sedap. Semua orang pujilah, anak buah yang kecik suke mengkritik pon terdiam makan..he3
Laporan oleh: ynaleeyna
Hoki_n_penang_durian_crepe_n_cis_tat_119
11-01-2013
Sedap dan simple je membuatnya
Laporan oleh: rosaliza
Img_20130517_015158
17-05-2013
dah byk kali buat,baru sempat anta laporan...terima kasih utk resepi ini...sedap & mudah....
Laporan oleh: wanmaziah


Komen (114)

22-06-2006, hanis komen :

susu cair tu nak ganti ngan susu segar pun boleh tapi kena kurangkan air atau tambah tepung kastard. kalau tepung kastard yg dah ada pewarna takyah pewarna pun xpe.


07-11-2006, rosmawar komen :

belum mencuba lagi...teringin sangat nak makan yg sendiri punya...tepung superfine tu yg mcm mana?x tahu la he...he...he


09-11-2006, nsapura komen :

macam senang je tgk resipi nih... casing dia tu kena beli yg sebiji2 nyer ke leh buat dlm acuan bahulu ke gitu?? tepung superfine tu ada jual dlm kotak... dia tulis superfine... brand apa tuh... mfm... tak ingat...


08-12-2006, inaz komen :

kat Msia ade jual tepung surfine dlm kotak brand blue key / FFM


10-02-2007, winter2 komen :

kalau pakai tepung biasa cap blue key jadi tak...


09-05-2007, masliana komen :

filling tart telur ni nak di panaskan tak sebelum masukkan dalam pastry? maksud saya perlu di masak tak sebelum di masukkan dlm pastry?


15-05-2007, cik yang komen :

Untuk hasil yang lebih baik, chill kan pastry dalam peti sejuk lebih kurang 30 min. Emplex boleh digunakan lebih kurang 2g untuk pastry. Campurkan didlm tepung. Tepung biasa pun boleh jadi juga tak perlu superfine. Anyway, superfine lagi bagus.


20-06-2007, NaSHA komen :

kali pertama buka laman nie..nie pun sebab hari ini tat telur saya tak jadi:P tapi pas nie bolehla saya cuba buat tat telur guna resipi nie. sebab selama nie kawan saya buat tak pernah pula ada tepung kastard..


15-08-2007, helicase84 komen :

tgh wat skng ni.bru bakar pastrynye dlm oven..hehehe xsbarnye nk ngaaap!! xtau jd ke x..try n error je la...btw tq kak hanis 4da simple recipe!! :>


02-10-2007, wafie komen :

kak hanis..thanks a lot 4 da recipe..suker sgt sbb smlm dah try dah..menjadik!! juz filling die yg spoil sket..naper eh kak hanis, saye bakar filling tu 10 min still x msk..myb nxt time saye takkan tmbh air or lebihkan tpg custard tu..


28-11-2007, mir_2802 komen :

baru nak cuba nie.


25-12-2007, aziayaya komen :

salam perkenalan. saya org baru kat cni. selalu tengok ruangan ni. so baru joint le. saya selalu jugak buat tart telur ni. Biasanya saya akan masak filling dulu b4 masukkan dalam pastrynya. so bakenya one time aje. trylah... biasanya saya buat alhamdulillah menjadi. memang kegemaran anak2 tart ni.


07-01-2008, Nurfatim komen :

mcm sedap jerr.... nnt bleh cube.. hehhehe....


20-01-2008, khamsiah komen :

Syukur , dpt juge resipi tart yg mjdi kegilaan kluarga saya. Insya Allah ari ni nak cuba....tak sabar rsanya. Selalu beli kat gerai, mmang sdp tart Hanis ni!kalau menjadi sy akn hubungi Hanis lg. Bahan2nya senang dpt kat bandar Sibu Swk ni. Terima kasih ya !


14-02-2008, sfaizah7 komen :

dah cuba resepi ni.. sedap.. anak2 suka.. lagi sedap makan panas2.. lain kali kena buat 2 adunan.. hehehe.. ramai ahli keluarga lah katakan....


25-02-2008, shima_2210 komen :

dh buat dh smlm. sedap... cume filling tu agak cair so take longer time to bake. anyway sdp sgt n sng sesgt. ader balance doh n filling nnt nk wat lg version kecik punyer. gambar nnt shima upload. tq...


05-03-2008, Mama chombi komen :

Teringin sgt nak buat egg tart nie. So far belum ada confident lagi bab filling nya. Filling nya nak kena masak dulu ke? Aziayaya kata boleh sekali bakar but masak dulu....how long to masak the filling? Tolong tolong....thk u.


08-06-2008, panji komen :

ramai yg puji.nampak gaya resipi cam menjadi. anyway,sendiri kena test dulu la kan, baru bole puji..


08-07-2008, ros_mi komen :

saya dah try resipi ni. hubby & anak2 puji sedappp.... diorang minta buat lagi. thanks hanis 4 d recipe


21-08-2008, chepora komen :

smalam try buat tat ni..tp filling mmg masak kacau tas api..jgn smpai kastad tu berketul..kalu nak smooth pas masak tu masuk dalam blender baru tu atas pastry yg dah baked..pastu leh masuk peti es.. terus..resepi ni ade telur mmg filling ne masak kalu nak slamat


01-09-2008, chepora komen :

nak bg cadangan sket ni i refer mjlh saji/rasa bumper sept..crust letak kuning telur je...n gaul ngan air sejuk... so far i suke u nye filling xbrape muak..


16-10-2008, sua_sue komen :

akum..nak tanye ..aritu penah buat resepi ni..lembik tp sodap..tp kastard tembus ke bawah tu yg lembik....emm nak tanya..kalau kita tebuk lubang pastry tu..kene sampai tembus ke..atau skadar cucuk ala manjer je...aduhai..


17-10-2008, uShop komen :

salam semua. sy masih baru kat sini. mintak tunjuk ajar. sy join laman ni sbb nk carik resipi tart telur ni!! insyaallah akan cuba buat xD http://talamkuning.blogspot.com


22-11-2008, arera komen :

cucuk al2 manja je..sy lak nmpak je nk terkmbg pastry dlm oven..cecepat leperkn guna tgn..kampungkann..hehehe


28-11-2008, suka_makan komen :

nak tanya ckit puan/cik saya nak wat try try nih tapi tgk komen komen nih saya nak tanye lew beberapa ckit......... macam mana and kenapa ada yang boleh bocor tuh........ pastu kena kacau filling atas api ke? pastu berapa minit nak bake lepas di add fillingtuh.. bley tak bagi jawapan scepatnya.by the way saya faezah baru 15 hehe tak tanya pun tak pe nak habaq bagi


19-12-2008, teja komen :

hai,saya sah buat tat telur ikut resepi ni,tapi mcm keras sikit la pastry dia bila dah masak...macam mana ye nak dapat pastry yang lembut gitu.


28-01-2009, mama_liza komen :

hai! sya org br,nk tnyer cam ner ruper acuan tart nih?br nk blaja m'msk. pastu tpg kastard tu nk kene cair kan dulu dgn air ker?


06-02-2009, h20 komen :

saya baru aje terai buat ni semlm, sgt hodoh dan tak sedap sgt, sbb pepandai kurang kan gula, rupa2nya tak manis langsung, hehe.. Saya rasa, mungkin la pastry saya tu letak telur sebijik, sebijik... Agaknya nak kasik lembut kena pakai kuning telur aje...iye ke??


15-03-2009, nurqisstiena komen :

assalamualaikum, sy br je join n sy suka masak2 so sy nak try buat tart telur jadi b4 sy try, nak tanyalah beberapa soalan. 1.filling tu kena masak atas dapur dulu kan n berapa lama?; 2.tak pe ke kalau tak letak pewarna kuning?; 3.tepung superfine tu senang tak nak dapat.ada kat pasaraya n jenis ape? tolong lah jwb coz sy nak buat malam ni.


02-04-2009, adiq_man komen :

cedap ke rase tart telur ni..


17-05-2009, nanysweet komen :

dah try buat... sedap giler....


01-07-2009, siansyabil komen :

Da wat mlm td. puashati dpt wat sndri. tp tpg ganti ngan tpg gandum, ok gak. tp lau guna superfine lg okkn? pepn mekasih la sbb paparkn resepi yang umpph!


05-07-2009, puterihanan komen :

tq hans ur recipe. tp kat mana nak beli acuan tat?


07-08-2009, ina_9682 komen :

salam...hai semua geng2 suke masak..saya pun orang baru..niat nak buat tat ni mlm ni..tapi tu la terpaksa pukul butter ngan gula cara manual..coz my son dah tido..kang gune mixer terjager plak..ne way nak tanyer ni pd yang pakar,,kl tak pukul butter n gule tu tak sampai kembang leh jadi tak?heheh..arap2 jd la..dah kempunan dah ni nak makan tat telur...kat perth ni tak jumper la..nak makan pape sume kene wat sendiri,,mujur ader myresipi..leh gak ngubat perut.


19-08-2009, Hanako komen :

Mana nak carik terap untuk buat tart ni? Bentuk yg besar mana??


27-08-2009, dahliadahlan komen :

...salam semua..."Selamat Berpuasa"...Haiiiiiii!..banyaknya soklan...Tapi Tuan Tanah xder...sapa nak jawab....akak?...sorilah...akakpon blurrrrrr...makan pandailah....bila agaknya Tuan Tanah ni nk jawab ek?.....L.U.hanis...Ehek.


31-08-2009, mizzbizz komen :

hai sy org baru kat sini..wah..macam best je...tak sabar nak cube resepi ni. "Selamat Berpuasa kat semua" bulan puasa masing2 tunjuklah bakat memasak utk raye n juadah berbuka.


05-09-2009, mieda_hanum komen :

salam..smlam sya dh cba buat..alhmdullah mnjadi wlaupn crust dia manis sikit..balik kmpug nk buat utk hubby plak..he3..


06-09-2009, CAHAYA HATI komen :

teringin nk buat. dh lama cari resepi nie..tapi acuan tu jenis camna ye..tang tu x paham sikit


08-09-2009, mikelnaru komen :

Nak tanya, SUSU CAIR tu guna susu Ideal atau yg fresh milk? T.Kasih


08-09-2009, mikelnaru komen :

Btw, saya diberitahu petua kalau nak filling yg cantik & smooth, adunan filling tu boleh disaring sebelum dituang ke dalam pastry...


11-09-2009, NorPrima komen :

salam...sesapa yg boleh bg tau mcm mana acuan tart ni...saya bru nak belajar buat ni...tlg ye...


19-10-2009, Jurina_nafri komen :

salam utk semua yg ada bertanya ttg acuan tart. anda hanya perlu ke mall ataupun smarket (pg bah menjual perkakas dapur).Biasanya acaun tart bulat dan bergerigi d tepi. ada kecik, sederhana & besar. kalau xtau rupa acuan tart, tanya dg jurujual. Ada yg agak dalam lubang acuan, ada yg tidak.Boleh guna bsama tart paper cup. Pilihan d tgn anda utk memlilih. sya sendiri ada pelbagai jenis rupa dan size acaun tart.sya peminat egg tart.Blm pnah mencuba coz blm jumpa resipi pastry dan filling yg sya minat.inti lembut dan kulit rapuh.Dah baca byk komen puji Hanis sedap, insyaallah nanti cuba.


03-11-2009, cikma komen :

kwn saya kate oooo baru faham cara nk buat tart telur


04-01-2010, mismesro07 komen :

salam..cam sedap je tat telur ni..nak test wat dulu pastu bru bg komen..hehe


24-01-2010, puteri desa aman komen :

takpe tak kalau guna loyang yg besar? saya takde yang kecik punya la.. ni 1st attempt nk buat.. kalau InsyaAllah jadi.. baru seriously bua betul2.. huuu.. wish me luck please!!


24-01-2010, puteri desa aman komen :

terima kasih hanis!! jadi la!! sgt sedapp.. tp manis sikit.. ooo.. so happy!!


31-01-2010, noraida komen :

hai hanis aida da beberapa kali buat tart telur hanis anak2 suka sangat. tapi problem dia knapa selalu pastry melekat kat acuan susah nak kluar n tak cantik. any tip sesiapa yang boleh tolong da cuba grease tray pun susah nak kluar.tq for the nice resepi


19-02-2010, inamanjalara komen :

sudah ku cuba resepi ini,mmg sedap!pastri yg rapuhh..hmm


05-05-2010, kak june komen :

kak june baru jadi ahli, tapi resipi dh ambil dn blm cuba lagi, sebelum ni mmg suka beli kt kedai, mgk dlm minggu ni k june akn buat bersama anak. apa pn tima ksh hanis.


06-05-2010, jane79 komen :

saya org baru di sini...jumpa website nie pon sbb nak cari resepi tat telur. my family suka mkn..lebih jimat buat sendiri dari beli di kedai..InsyaAllah saya kan cuba buat sampai jadi tat telur nie...


31-07-2010, misz fai komen :

hanis sy nak tnye kalu sy x nak letakkan gula dlm kulit tart 2 bleh x?? n klu x nak gula sy kna tambahkan sukatan tepung ke??


16-10-2010, miss sab kembar komen :

wahh nampaknye ramai yg jadi wat pasni turn kite.


21-10-2010, asmahwaty komen :

mlm td dh cba buat..filing & crust memang sedap ..tp mslhnya lekat kat acuan. ada apa2 tips tak tentang ni?


17-11-2010, Gegawy komen :

dah cuba.... tak cantik, gmana nak buat filling, apa perlu di masak atas api dulu?... tks


25-11-2010, husna n famili komen :

Baru cuba untuk santapan petang tadi. Dapat 25 keping. Rasa n rupa o.k. Tapi kenapa kulit tart bahagian bawah tak mahu kering. Dah bakar dekat 40 minit. apa silapnya. Sbb sapu butter pd acuan ke?


04-12-2010, noor fauziah jaafar komen :

first time buat tat telur ni,alhamdulillah jadi juga............


05-12-2010, jma8179 komen :

saya org baru di sini...jumpa website nie pon sbb ada kawan addkan kat fb.dari semalam dok ronda2 ari ni nampakkleh jadi ahli percuma seronoknya...ramai yg dah jadi pakar masak sekurang2nya untuk Family.Tahniah friends.. InsyaAllah saya akan cuba buat resepi tart telur ni..dulu pernah gi belajar resepinye dah hilang...he..he.Dapat kawan dapat resepi..yg penting free..tq pengasas & sifu2


05-12-2010, NORAFZALINA komen :

cara buat filling 2 mcm mana?dlm 2 xajar pun..


05-12-2010, leen0641 komen :

Hi....sy dah ambik resepinya...nanti nak try....thanks ya.........


06-12-2010, aleesha komen :

hai semua...dah 2x sy cuba resepi ni. kali pertama kurang jadi, kali kedua br jadi...sedap sgt n puas hati sbb dpt buat sdri. anak2 pun suka....tq yea..


10-12-2010, Ayuniputeri komen :

sedap..sedap


12-12-2010, mas_johan komen :

saya tengah bakar shell tart ni...tak tau lah jadi ke tak....risaunye...harap jadi lah... Agak susah jugak nak terap masuk dalam acuan...tp tak tau lah kalau saya salah adun...


12-12-2010, mas_johan komen :

taraaaa!!!! dah siap bbakar, cuma tebal sangat... skang tgh bakar another 20 pcs...nipiskan sikit...


12-12-2010, mas_johan komen :

sedapnye....crust nye sdp,fiing pun sedap...


15-12-2010, syima73 komen :

jap lg nak p tesco...cari bhn.ptg kang nak buat.....


16-12-2010, syima73 komen :

da buat...best...saya kurangkan gula pada filling...1/2 cwn je...so x le manis sgt...sedap rasa gitu....minggu dpn nak buat untuk besday party my anak buah plak....satu bancuhan dapat 30 biji bleh le utk sekali mkn family saya seramai 6 org...cukup-ckp.sebab mkn bebyk pun muak gak....


23-12-2010, mamanatrah@yahoo.com komen :

penah minta ngan jiran resepi ni,tp kedekut ilmu..esok nak try buat


31-12-2010, aznirashid@ymail.com komen :

Salam perkenalan...esok nak cube buat tat telur...anak selalu beli kat KFC... hopefully menjadi..thanks for all the receipes....


31-12-2010, lisa1111 komen :

da buat. thanx, tp kan. tepung tu melekat pd kertas tu.. hmm..rase mmg meletop!


05-01-2011, noneh komen :

dah buat dah tadi. sedappp. thank you! :)


10-01-2011, mydearhanim komen :

thanks a million hanis!!! dah buat smlm mmg best!! mak ayah pun kate best..apetah lagi hubby..! yabedabeduuuuuuu!!!!!!


10-01-2011, izzann komen :

kepada sapa2 yg dah buat tu..tlg la jwab kan ya. bila dah pastry tu dibakar kali ke2 tak hangus ke? filling tu kena masak dulu ke? pls la jwb sebab tuan rumah tak muncul2 lg ni. tq


12-01-2011, mas_johan komen :

izzann...tak hangus pun kalau dibakar 2x..kalau bakar sekali ia tak masak filing pulak kene masak atas api masa kita satukan tu harap menjawab soalan


14-01-2011, azra honey komen :

salam,first time login web ni..selama ni selalu gak tgok2 tapi tak terjoin2..hehe..terpikat sgt ngan tat ni...anak2 suka makan..mesti try buat ni..


19-01-2011, mydearhanim komen :

izzann..filling tu takyah masak dulu...ok je...good luck!


29-01-2011, suke_masak komen :

first time buat tart kegemaran...simple n sedap sgt2..husband n anak puji sedap..n kebetulan mak dtg dari kg bg buah tgn tart...semua puji sedap...tq kak hanis 4 the resepi...


31-01-2011, mydearhanim komen :

2nd try...


01-02-2011, suke_masak komen :

dah try 3 kali....smua menjadi..kawan2 pun puji...lg sedap dr kedai...kembang jer bile di puji....resipi yg simple n terlalu mudah nk buat..tart telur kegemaran ku...


17-02-2011, itaa komen :

Dah banyak kali cuba resipi ni. Memang best.


19-02-2011, lynn_lover komen :

baru jek lepas buat...menjadi...rupe 2 not bad laa...tp rase mmg best....masalahnye..lame sgt time untuk filling masak la...filling 2 nak kene msk ats api dulu ker..


03-03-2011, irdam2309 komen :

ramai puji nie... mesti try... sya mmg suka tat telur, slalu beli jer.. kali nie nak try wat sendiri..


04-03-2011, kasturi762003 komen :

mcm mane nak buat jadik kaler hijau tu ek...teruja plak tengok warna dia tu..


19-03-2011, PrincessCaer komen :

banyak sungguh komen..rata2 menjadi la yer...tahniah smua...giliran saye pla nak mencuba..kene beli tepung superfine dulu ...


01-04-2011, ayu s komen :

tepung kastad ganti tepung jagung menjadi x agaknye yerk?


14-04-2011, miiz yaya komen :

xcited sungguh baca semua komen2 yg dh berjaya buat...xsabar nk buat sendiri...yummy2..^^


15-04-2011, azies2 komen :

betul tu harus cube ni tapi kene pi bli acuan dulu.....nampak mudah....


17-04-2011, farrahdarius komen :

semua kata sedap.... ni nak kene cuba ni....


20-04-2011, fafasukamasak komen :

kulit tu macam biskut kn? mcmne nk buat kulit yg macam puff, macam tart telur kfc tu? guna creamy puff punya puff ke?


11-05-2011, nurulekin komen :

ramai sangat yg kat sedap resepi ni....x boleh jadi ni...saya mesti cuba....


17-05-2011, apaapaaje komen :

kalau pakai pastry yang dah siap punya boleh tak,cuma bust filing nye jer.


24-05-2011, mummida komen :

Takde tepung superfine, pakai tepung gandum. Tapi tetap sedap!!


28-06-2011, azneeazeez komen :

nk try bt...mmg giler mkn tart!!!hrp2 menjd...


07-07-2011, evavoommz komen :

huahua,hari nie kite cuba tat telur,tak berapa jadi....kot salah teknik....mula2 tu bukan main semangat nak buat bila da buat tak berapa menjadi plak,adoi......baca2x forum member2x senang aje...tu yang semangat nak buat.....hua....tak jadilah tat kite buat....


11-07-2011, fainz komen :

Thanks ..hanis...mmg bestlah ..


12-07-2011, penmerah komen :

sorry,saya nak tanya.superfine flour tu tepung ape ek?


24-07-2011, makcik87 komen :

wah sedap nye... tQ eh... kongsi resepi... =))


26-07-2011, wanhusna komen :

napa tat yg saya buat jadi kematu.xlicin kulitnyer?pastu terlalu rapuh..??pastu filling dia xcantik? ada apa2 petua spy inti/filling cantik??? tq


29-09-2011, arename11 komen :

assalam..terima kasih Hanis atas resepi yg mmg mabeles..sekali buat dah menjadi..ingat nak letak laporan tp x tau camner nak upload gambor..ada sesapa boleh tolong???


02-10-2011, saimeothman@gmail komen :

dah lama cari resepi untuk buat pastrinya. Thanks nanti saya cuba . . . telur untuk pastri kena pukul tak je sebab sebiji je tapi masuk sedikit-sedikit . . .


03-10-2011, arename11 komen :

saimeothman@gmail..saya tolong jawab boleh??saya buat masuk cam biasa jer..x payah nak pukul 2 dulu tp masih menjadi..mmg sedap pastrynya..resepi cik hanis ni mmg best..


28-10-2011, apple69 komen :

untuk mengelakkan kulit pastry melekat pada acuan, cuba sapu acuan ngan butter kmdn tabur ngan tepung rata2, mungkin teknik ini boleh membantu.


25-11-2011, rahela komen :

salam, ella orang baru kat sini.... tapi slalu gak cuba resepi kat sini...bestt...


25-11-2011, princessalie komen :

macam menarik jea resepi nie. simple dan mudah. sesuai sangat dengan anak perantauan luar malaysia macam saya. nak try la petang nanti. tunggu housemate bawak pulang bahan - bahan dan acuan die dulu. harap - harap menjadi la :)


20-12-2011, maiputrajaya komen :

TQ kerana memberi resipinyg mudah tetapi sedap. Sekali cuba dah jadi.


29-12-2011, amirah887 komen :

nk try resepi ni....hope jd=)


29-01-2012, yuli80yanti komen :

Salam kenal sblmnya,yuli baru coba resepi ini anak××nak sgt makan egg tart,jadi copylah resepi ka,,menjaddi anak blg ma, buat lagii blh. Makasi yach.


02-02-2012, ediezai8934 komen :

wow, tgk gmbr msti sedap ni...tp byk komen ckp manis so, sblm buat kena kurangkn awl2 gula dia... nk buat for coming son bday(14/2) tp sbb dia ada sek buat ari sbtu(11/2) ms dia sek gnti... cari yg special skit... arap suma suka nti...


16-03-2012, sayang zura komen :

saya baru je lepas balik supermarket... penat la nak cari acuan comel2 cam dlm gambar tu... saya cume jumpe acuan yang besar je... kan pe kalo bleh nak la try buat yang comel2 tp sbb dah x jumpe acuan besar pun bleh la... harap2 jadi la tart telur dr hanis ni ye... kalo jd jd saya akan maklum kemudian...


14-04-2012, ummiata2 komen :

Nt nak try wat lagi..last week ada buat tp keras kulitnya...hehe...tak ikut resepi yg btl pun....


27-06-2012, lynn basherahil komen :

filling tu perlu d masak dulu ke? nk try tp belum ad acuan....peminat tart telo ni..hehehe


18-07-2012, mrs rehan komen :

ny mg fav mg kne cube wt ny tnxs da shre,.


29-09-2012, savina komen :

mmg feberet sy n family....dah try...mmg best...thnks 4 da recipe....nk buat lagi!!!


22-03-2013, farahanakamil komen :

akk nk tanye,,filling nye xmasak ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd