Google+

oleh: farihafaizal Tom Yam Campur..

Img_7984

lama dah x masak tomyam..time2 terasa baru nak buat


Created on : 09-04-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi farihafaizal




Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 3 ketul ayam-potong kecil
  • 4 ekor sotong-potong bulat
  • Udang-kuantiti ikut suka
  • *1 ulas bawang putih,1 ulas bawang merah&sedikit halia
  • 1-2 batang serai-titik
  • 1 ketul kiub tomyam
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 batang salery-potong serong
  • 1 labu bawang besar-potong bulat
  • 1/2 batang lobak merah-potong panjang
  • 1 biji tomato-potong 4
  • Minyak utk menumis
  • Air&garam secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan periuk dgn sedikit minyak..tumis bahan2 bertanda*.Masukkan ayam..gaul.
  2. Masukkan garam&air secukupnya.Masukkan lobak merah.Masukkan serai yg telah dititik.
  3. Masukkan kiub tomyam.sotong,udang,daun limau purut&salery.
  4. Akhir sekali masukkan tomato&bawang besar.Tunggu hingga bahan2 masak boleh lah ditutup api.

Tag

tom yam

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (9)

09-04-2010, Amy75 komen :

Amboi, buat comeback ye setelah beberapa hari senyap! resipi x abis lagi aku dah terliur dah. pagi2 morning lak tu tambah mi hoon sodapl


09-04-2010, citarasawan komen :

Jomm amy sma2 pi umah fariha... mskan thai wat kwan jdi cair ni.. wat sdri x sdap, leh bawa mangkuk tingkat x?? hee hee... :)


09-04-2010, farihafaizal komen :

amy:tulah...lama dah x tulis resepi...malas&x der mood pun ada gak..tapi nie dah ok & sedang mencari2 resepi lain utk dikongsi.makan ngan mi hoon sedap kan..hehe


09-04-2010, farihafaizal komen :

citarasan:jom2..meh datang...tghari nie x tau nak masak apa.tomyam nie lama dah dlm pc cuma x upload jer resepi..ri nie baru rajin...hehe


09-04-2010, Amy75 komen :

his2, kwan nie memang merendah body beto la. Entah2 tutup mata pun boleh masak. kak 2 dah masuk grup profesional, kita orang (saya le) baru nak pas amatur (kalau layak le)


09-04-2010, farihafaizal komen :

amy:alaaa...sama je kita pun bukan pandai masak pun..cuma rajin nak mencuba.. ;)


10-04-2010, ekinzul komen :

hi saye bru kat sini:) slmt berkenalan sume:)


13-02-2011, nur izzati komen :

hai..slamt berkenaln..semle nie sy msk tomym xpnh pn letk halia..resipi bru nie..nk try laa..


14-10-2012, shimah.shaari komen :

nak try tp nak tambah lengkuas skt,terangkat kot


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd