Google+

oleh: mrs_noor Ayam Masak Asam

My_re1

Masakan ni femes kat Perlis. Hanya 30 minit diperlukan. Resepi dari ibu mertuaku :)


Created on : 30-03-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrs_noor




Bahan-bahan ( Sesuai utk 4 orang makan )

  • 1/2 ekor ayam (anggaran 1kg beratnya) 3 ulas bawang putih * 3 biji bawang kecil * 1/2 inci halia * 1/2 inci lengkuas * 1 sudu teh jintan manis * 10 biji cili api - belah 2 (tp x putus) 1 biji bawang besar dipotong bulat 1 batang serai diketuk 2 sudu asam

Cara-cara

  1. Ayam di potong sederhana besar & digoreng hingga kekuningan (jgn terlalu garing) Tumbuk bahan bertanda * dan ditumis bersama serai hingga kekuningan. Masukkan cili api, bawang besar, air asam & ayam. Perasakan dgn garam. Masak hingga kuah agak pekat. Sedia utk dihidang :)
  2. Klik untuk isi cara-cara di sini
  3. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

ayam









Laporan Masakan Bergambar (8)

Asamayam
30-03-2010
trimakasih mrs noor, resepi ni sedap skali. asben hirup kuah dia sampai abiss.
Laporan oleh: ibumimi
Dsc00449
02-04-2010
mrs noor,memang sedap la ayam msk asam ni,hingga menjilat jari
Laporan oleh: mas80
060420101002
06-04-2010
sori nampak serabut je, almaklumlah snap gambo tengah makan, sblm licin tinggal kuah, teringat memori housemate masa belajar dulu org perlis, mmg speciality dia msk ayam ni, best, tq
Laporan oleh: hishwa
P1020245
12-04-2010
cedapnya,cedapnya,cedapnya.....muahhh.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Asam1
25-04-2010
kiter tuko ikan! mmg sedap sangat irup kuah dier! tQ yer..
Laporan oleh: hana6877
Foto1306e001
11-08-2012
salam nor.. trma ksh kgsi rspi.. mudah n sedap kta ltak kentang skit
Laporan oleh: Norriyah
Dsc07625
25-09-2012
dah banyak kali buat, memang mabeless.....TQ Mrs Noor
Laporan oleh: mass80
Dsc01840
04-10-2012
terima kasih kak sy dah try resepi ni..mmg sdp kuah ada rasa masam pedas..ank2 pun suka...nnt nak try buat gan ikan pulak :-)
Laporan oleh: shafea

Komen (11)

30-03-2010, mrs_noor komen :

Maaf ya masa saya taip resepi ni, tetiba internet off. Smbgan utk bahan2; 2sudu asam jawa dibancuh dgn 1/2 cawan air & sedikit garam. Cara; Goreng ayam hingga kekuningan (jgn terlalu garing). Ketepikan. Tumbuk bahan bertanda * & tumis bersama serai hingga kekuningan. Masukkan bawang, cili api, air asam & garam. Masak hingga kuah pekat. Siap dihidang :)


30-03-2010, Yuzz77 komen :

selalu gak masak nih...tapi resepi yg direka sendiri. tak sangka lak sebenarnyer org perlis suka makan..hi..hi..hi..mula2 nyer tengok mak mentua selalu masak ikan masak asam..sedap gak! pastu balik rumah asyik2 beli ayam jer..try lak ayam masak asam.tak sangka memang sedap. dan terkejut jugak jumpa resepi tu kat sini. anyway memang sokong sgt saper2 yg nak try resepi mrs. noor nih..sbb sedap dan simple.lebih kurang cam nak masak tauchu gituu...


30-03-2010, ibumimi komen :

salam mrs noor, tq kasik idea utk masakan malam ni. ermm sian tenet terputusss.. kalau nak edit resepi ni balik, mrs noor leh klik kat ikon my resepi sebelah home tu. kendian klik kat resepi ni balik.. harap dpt membantu.


31-03-2010, baya74 komen :

salam mrs_noor, resepi ni blh masuk list sy....nmpk mudah & menyelerakan .......sama cam komen ibumimi, blh edit resepi ni- paling mudah rujuk faq kat atas kanan sekali....:)


31-03-2010, beattey komen :

dah cuba pagi tadi mrs noor, tapikan kita terlupa nak amik gambo..pastu dah bekalkan semua kat hubby.... tapi mmg marbeles..thanks...


31-03-2010, mrs_noor komen :

Terima kasih ibumimi & baya... sya dah berjaya edit dah. Cuma bahan2 tu x masuk sepenuhnya :(. Saya masih baru kat sini huhuu (alasan la tu). Tlg ya bagi tunjuk ajar.. TQ


02-04-2010, ulamraja komen :

saya bt ikan masin masak asam jer...masa belajar lauk paling ekonomi..


02-04-2010, ulamraja komen :

cara memasak samer jer..ikan masin pilih yg isi ler..goreng dulu..cili padi tue, saya ganti ngan cili kering..digoreng dulu...perg...nasi sure bertambah...boleh try letak ayam lak nie...


02-04-2010, ulamraja komen :

cara memasak samer jer..ikan masin pilih yg isi ler..goreng dulu..cili padi tue, saya ganti ngan cili kering..digoreng dulu...perg...nasi sure bertambah...boleh try letak ayam lak nie...


25-04-2010, norarahhim komen :

semua try ckp best nie..xleh jd kene try gak ar.. tp tadi beli barang lupe plak nk masuk kan dlm senarai lengkuas dgn serai.. pending dulu ler jwb nyer


16-03-2011, saida_wati komen :

mak sy pun salu gak msk resepi ni tp guna ikan masin..kdg tu guna telur..sedap..sy klu dh penyakit mls dtg, mmg resepi ni la yg sy msk..simple je..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd