Google+

oleh: mama_myvi Kek Pelangi

P3260101

resepi dari...http://kurniaanmu.blogspot.com/ thanks kak ika...


Created on : 28-03-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mama_myvi




Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • 250 gm butter
  • 200 gm gula kastor
  • 4 biji telur gred A
  • 220 gm tepung naik sendiri
  • 5 sudu besar air susu
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • sedikit pewarna merah, hijau, kuning dan biru

Cara-cara

  1. Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c.
  2. Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan telur sebiji2 dan pukul sebati.
  4. Masukkan tepung yang diayak sedikit2 sambil dikacau dan masukkan susu + esen vanila. Gaul rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 4 bahagian, Warnakan merah, hijau, kuning dan biru.
  6. Ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambik satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya, kemudian diikuti warna biru. Akhir sekali warna hijau ditompokkan di atas warna biru. Ulangi proses ini hingga habis.
  7. P3250095
    Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 1 jam.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (7)

Dsc00085
12-06-2011
hehe...second time wat...alhamdulillah..jadi...x berminyak sgt..
Laporan oleh: farina jamaludin
New
26-07-2011
Alhamdulillah..1st time try wat kek pelangi tapi buat setengah adunan je.takut x jd..hehe..tq mama_myvi
Laporan oleh: laili05
04112011222
04-11-2011
cantik tak...he he...tak potong lagi....raya haji baru potong.....thaks...
Laporan oleh: ana resipi
Kek_pelangi
30-11-2011
Dah try..memang sedap & tak muak...thanks mama myvi
Laporan oleh: fita
Kek_pelangi
30-11-2011
Dah try..memang sedap & tak muak...thanks mama myvi
Laporan oleh: fita
1322364300510
16-12-2011
kek pelangi yg telah siap dipotong utk dibawa ke rumah mak mertua, kek nie memang gebus, pape pun mmg sedap la, anyway thanks 4 sharing the recipi
Laporan oleh: nananina
Plymouth-20120201-00998
19-02-2012
best!! dah try byk kali dan nk try lagi!! thanks akak. :)
Laporan oleh: myhadA


Komen (21)

30-03-2010, hayati_nor@yahoo.com komen :

salam... air susu yg d maksudkan tu,susu tepung ke @susu apa pun boleh?


30-03-2010, mama_myvi komen :

hayati>>> air susu tu, saya guna susu tepung yang dibancuh.. :-), kalau x silap fungsinya utk lembabkan kek tu...


02-05-2010, darling.. komen :

hai mama myvi nmpk sedap cntknyer belang2 tu nnt nk cubela nnt darling anta gmbr eaaa....


14-01-2011, thah komen :

aii mama..lau x gune tpg naek sdri..gne gndm ley tak..bpe sktn ekk..


18-01-2011, adk_ain komen :

mama kalu adk nk kukus blh? adk x pndai nk guna p'bakar @ ketuhar?? blhlh yek adk t'ingin sgt nk bt..


18-01-2011, Ajieda Ajis komen :

cantiknya kek... tapi camne ye nak buat belang2 camtu???


18-01-2011, Ajieda Ajis komen :

Letak tompok-tompok mcm tu terus jadi belang2 ya, saya pernah buat tapi warnanya bercampur laaa....


25-01-2011, sherill aida komen :

comel sgat..sng nak wat coz pkai bahan nak wat kek butter,jz tambah pewarna jew..


31-03-2011, useniza komen :

cantik warna kek nie.klu pakai susu segar yg dalam botol cam dutch lady tue bleh gak ker.?


16-04-2011, darsy shazwani komen :

mcm mane nak wat belang2 jadi cantik mcm tuh???


12-06-2011, farina jamaludin komen :

sedap..thank u kpd owner resepi...respond kte sedp smpai de nk tempah..:))


09-08-2011, longayiestrike@yahoo.com komen :

huhuhu....sedapnya.. klau lh dpt rsa...


28-08-2011, alexa_wellygers@yahoo.com komen :

sedap nyer...t alexaa nk try wat...msti jd punye


02-09-2011, imanur komen :

nur nak wat gak ah cube resepi ni lak...nanti kalu jadik come lote....nur bagi tau ekkk...


23-09-2011, kama liza komen :

kek ni sedap & mengingatkan sy waktu zaman 70an duu. Bia raya je kebykan rumah mesti ada kek ni...lama sy cari resipi simple ni....thk u mama.


17-11-2011, nananina komen :

hai mama_myvi, saya dah try wat kek nie, alhamdulilah menjadi, makan panas2 lg terangkat, malam tadi buat masa anak tido, anak bgn tgk kek warna warni terus ngap, nasib baik dapat selamatkan utk hubby skit, malam nie nak wat lagi la, xcukup....., 2 thumb up for mama, ti saya upload gambo


28-01-2012, naziemi komen :

nak kena cuba jgk ni.... sedap je tgk kek pelangi nih


05-04-2012, ina5597 komen :

tqvm mama_myvi, mlm tadi dh cuba mmg sng sgt & simple...alhamdulilallah menjadi. sy yg x pernah buat kek pun blh jadi...seronok plak, tp saya tambah choc chip di atas nya sbb anak2 request..tq2


05-04-2012, izzann komen :

salam, 5 sudu besar air susu - susu tu berapa sdu? klu nak gantikan fresh milk berapa ml? tolong la jwp pada sapa yg dah buat tu..plssss..tq


29-06-2012, aidanasir komen :

nak tanya,air susu tu gna brpa sudu susu tepung & air bnyk mna??klau gnti ngn susu segar or susu cair blh x?


15-01-2013, syokdah komen :

mcm best jer.. nk try la.. hihihihi


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd