Google+

oleh: kak fida ♥Bingka Pisang™

Bingka_pisang

sesuai dihidangkan bila2 masa...


Created on : 26-03-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 2 keping acuan bahulu pecah 8/loyang 9x6inc. )

  • 2 cawan pisang yang dilecek halus
  • 1/2 cawan gula merah
  • 2 biji telur
  • 100 ml santan pekat
  • sedikit garam
  • sedikit esen vanilla/pisang
  • 1 sb majerin/mentega
  • 1-11/2 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 biji pisang-didadu ketika hendak dicampurkan ke dlm adunan

Cara-cara

  1. Pisang lecek,gula,telur,santan,garam,majerin dan esen dikacau rata.
  2. Bingka_pisang_+_tpg
    Masukkan tepung dan kacau terus hingga sebati.
  3. Bingka_pisang_+_pisng_dadu
    Masukkan pisang dadu ke dlm adunan dan gaul sebati.
  4. Bingka_pisang_d_bkr
    Loyang/acuan disapu majerin dan dipanaskan sebentar dlm oven,keluarkan dan tuang adunan bingka dan bakar selama 30 min atau hingga garing permukaannya.
  5. Bingka_pisang_dsejukkn
    Sejukkan kuih di atas redai sebelum dipotong dan dihidangkan.

Laporan Masakan Bergambar (3)

Snv30012
31-03-2010
Saya buat smlm dan bawa gi opis, sedap sgt... sayang tak cukup pisang, so tak masukkan pisang cincang.. kalau masukkan mesti lagi sedap. Kwn2 saya pun suka! TQ k.fida...
Laporan oleh: aludra

nmpk ade bijn ats bingka tu..msti wangi ketike mmbkr yer...mekaseh aludra krane mncube... :)

612
24-04-2010
Sedap betul kuih ni. TQ Fida kongsi respi marbeles ni.
Laporan oleh: AlongRoz

mekasih Along krane mncube... :)

Dscf8268
25-06-2011
baru je masak petang tadi kak...saya guna je pisang yang ada kat dapo... lembut walaupun dh sejuk... tg kak kongsi resepi...
Laporan oleh: CheqSueCommot

amboiii..minom ptg ngan bingka pisang yer...heee...mekaseh CheqSue krane rajen mncube... :)



Komen (21)

26-03-2010, kak fida komen :

salam Tn/Pn Admin...akak nk mintak tuluuuung nih...tk tau mane silapnye...hilang lh pulak name rcp Dark Choc. Spin akak...ape nk buat??? hrp2 dapatlh mmbantu...trima kaseh bnyk2... :)


26-03-2010, kak fida komen :

sorry Tn/Pn Admin...pembetulan...Rich Choc. Spin... :)


26-03-2010, k.zila66 komen :

ish..ish..sedapnya..mintak cikitt..mesti suruh kite wat...nntilh...hehee...mcm biasa lh msuk buku dulu..tq...


27-03-2010, kak fida komen :

ish...ish...zila....mestilh kene wat sedirik,klau tk mcm mane nk tau sodap ke tk sodap...heheee.... :D


27-03-2010, lina z komen :

kak fida nk tnya tp lari topik ckit...sy brcadang nk beli oven tp x tau brand @ model apa yg bagus...akak blh bg advice tak?


27-03-2010, admin komen :

Salam kak fida.. ampun sistem yg kami buat teruk sketlah.. bila tajuk dah terdelete dah takleh nak add semula.. database terus ilang.. boleh tak kak fida create entry baru untuk resepi dark choc spin tu.. minta maaf sekali lagi :-(


27-03-2010, kak fida komen :

lina z...akak tk pakar sangat tntang oven nih...cume pd akak tk semestinye oven berjename,besar dn bnyk fungsinye tu bagus tapi kite tk tau guneknnye...klau pd akak lh asalkn oven tu mmpunyai api bawah dgn grill dn muat utk memasukkn loyang kek sudh memadai utk membkr sebiji kek atau kek lapis,klau suke memanggang ayam gune oven,kene lh carik yg ade api atas bwh...ma'af lina akak tk dpt beri pnjelasan yg tepat...tq.. :)


27-03-2010, kimin_03 komen :

Hello kak fida... Lame nyer akak menghilang... Rindu btol ngan resipi2 akak yg best nih... Sy pun dah lame x bukak MYR nih... Tp skang sy sendiri pun x sempat nak masak akak, dlu sy student sempat nak try mcm2... Skang dah keje, berkurun x masak, mkn kat luar jer... Takpe akak, sy tumpang hepi sbb akak muncul lagi... Truskan menyumbang resipi2 gempak kat MYR nih... Chaiyok2... =)


27-03-2010, kak fida komen :

w'salam admin...trima kasih krane mnjwb komen akak...nmpk gayenye kenelh akak ulang semula rcp yg tajuknye dh ilang drpd ilang segala2nye...heee....tq skali lagi admin...daah jgn sedey2..heheee... :D


27-03-2010, kak fida komen :

Hello kimin...awak pon ape kurng nye...sepiii jer...dh keje mstilh bz kn...tk pe klau brkenn dgn rcp2 yg ade,masok list dulu,bile2 free boleh lh try...ok...psstt2..kimin, klau dh gaji calling2 akak yer...kite mkn luar same2...ekheheee...peace... :O


31-03-2010, sharifahkadar komen :

Kak Fida, pisang apa yg sedap dan sesuai untuk buat bingka ni?


31-03-2010, sharifahkadar komen :

Kak Fida, pisang apa yg sedap dan sesuai untuk buat bingka ni?


31-03-2010, kak fida komen :

sharifahkadar...akak slalu gune pisang yg mmng sesuai utk mmbuat kuih atau kek seperti pisang msk hijau/ambon,pisang emas,pisng berangan yg telah msk ranum sbb pisng2 tu mudh kite lecek tapi klau utk pisang yg didadu boleh jugak gune pisang tanduk,nipah atau pisng nangka yg dh msk...hrp dpt mmbntu...slmt mncube... :)


31-03-2010, aludra komen :

Salam kak fida.. hehehehe.. bijan tu sajer jer.. nak bagi tambah seri.. sebenarnya bijan melambak kat umah ni, tgh nak bagi perabih barang2 makanan ni.. dah nak pindah dari sini in 2 months...


02-04-2010, kak fida komen :

w'salam aludra...mmng sajak jer bijn klau ditabur atas bingka atau kue bkr...kne lh pikir lagi nk ltk kt ats ape lagi bijn tuh..heheee...mekasih aludra...semuga slmt dlm ape saje urusan... :)


05-05-2010, meezaa komen :

sedaaaaap sgt. Rasa mcm lepat pun ada. Yg special sebab letak pisang potong kecil. X sempat amik gambar dah, anak2 duk perabih. Thks kak fida, yg pasti akan buat lagi :)


05-05-2010, kak fida komen :

meezaa..btol tu mmng mcm rase lpt pisang..len kali klau buat lagi jgn lupe amek gmbr dulu,posing2kn ckit bingka tuuu...heheee...ppon mekaseh krane dh mncube... :D


24-03-2011, wati_saiful komen :

NAK TYA KLAU BAKAR KAT ATAS API GAS BPE MNIT EK...


24-03-2011, wati_saiful komen :

ANAK 6 NI KNA WAT BIO TAK BELI..SKRANG NI SEMUA MAHAL...:-)


24-03-2011, wati_saiful komen :

100ML SANTAN TU SM TAK 1CAWAN SNTAN..TQ K.FIDA


25-03-2011, kak fida komen :

wati_saiful...klau guna acuan tembaga yg bertutop mmng sesuai bakar ats api gas..bakar dlm 30 min atau hingga kelihtn kuih garing...100ml santan sama dgn 1/2 cwn....slmt mencube yer..mekaseh... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd