Google+

oleh: kak fida ♥Bahulu Batik Mekar Kukus™

Bolu_batek_mekar

Mudah penyediaannya...


Created on : 21-03-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kak fida




Bahan-bahan ( 10-12 papercup besar )

  • 125 g tepung gandum* (1 cwn + 1 1/2 sb)
  • 1 sk baking powder* (*ayak bersama)
  • 115 g gula halus (1/2 cwn - 1 sk)
  • 1/2 sk penuh ovallete
  • 4 1/4 sb susu cair
  • 1 biji telur - A
  • 1/2 sk esen vanilla
  • 1 sk choc. pes (akak guna 1 sb koko dibancuh air jadikan pes)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.Sediakan papercup beralas mangkuk alum.
  2. Bolu_batek_mekar_d_pukul
    Pukul semua bahan kecuali choc pes hingga sebati dan pekat.
  3. Bolu_batek_mekar_dbagi2
    Adunan dibahagi dua dan bubuh choc pes pd satu bahagian.
  4. Bubuh adunan berselan-seli dlm papercup yg tersedia hingga habis.
  5. Bolu_batek_mekar_d_kukus
    Kukus hingga mekar selama 10-15 min dgn api kuat.
  6. Bolu_batek_mekar_siap
    Sejukkan kuih dan boleh disajikan.
  7. Bahulu_mekar_dlm_muffincups
    (3/4/'10)-bahulu di dalam mangkuk muffin.
  8. Bahulu_mekar_dlm_mngkok_lompng
    bahulu di dalam mangkuk lompang.Lapikkan juga dgn papercup dn bahulu akan mekar.Yang tak berlapik papercup...bahulu tk mnjadi mekar(dh buat 2 kali percubaan)...seperti dlm gambar contoh..
  9. Bahulu_mekar_dlm_mngkok_alum
    bahulu di dalam mangkuk alum. kecil2, juga dilapikkan dgn papercup...
  10. Acuan
    Contoh acuan aluminium yang berlubang2 khas untuk kuih apam dan bahulu kukus..mula2 belajar buat coconut blossom guna acuan ini... :)

Tag

kuih-muih








Laporan Masakan Bergambar (28)

Bahulu
22-03-2010
nie dia bahulu batik mekar kita kak..x cantik sgt jadinye..tp mmg sedap..anak D kata mcm aiskrim..hehe
Laporan oleh: Mama-D

Mama-D,tk cntek tk pe,len kali ble cube lagi... tapi klau QC dh kate sdp,haaa.. pass lh tuuu..heheee...tq Mama-D krane dh mncube... :)

Dsc01665
23-03-2010
kak fida, dah buat dah tp kenapa bahulu tu tak nak mekar.. Walaubagaimanapun, rasanya sedap kak.. Kejap jer abis dikerjakan anak2..
Laporan oleh: zalieda_a2

akak pon tk pasti nape bolu tu tk nk kmbng...tapi yg pasti bolu ni mmng kene kukus ngan api kuat....ppon mekaseh zalieda krane dh mncube..hrp2 tk serik tuk mncube lagiiii yer...smpaaaiii kmbng...heheee... :)

Apm2
27-03-2010
tq kak fida... menjadi...
Laporan oleh: zana08

seb baik menjaadiiii...heeee...tq zana krane mncube... :)

Bahulu_kukus
27-03-2010
salam k.fida.. 1st time buat kuih yg merekah berjambak2 nih.. mekasih atas resipi yg sedaaap sgt nih ya..
Laporan oleh: nor_67

w'salam nor...jadi lh kueh mekar sedapor yer nor...heheee....mekaseh jugak krane mencube... :)

P1000094
28-03-2010
kembang dah elok dah cuma tak merekah,maklumlah tak pakai acuan kecik2,mmg liatlah kalau tak pakai ovallete,takpe balik mesia nnti,cuba lagi..
Laporan oleh: amiez150

dh jadi bahulu marble tuu...tkpe len kali cube lagi yer...tq amiez krane mncube... :)

Dsc09460
29-03-2010
salam kak fida ..bahulu nih sengih cam kerang busuk jer semua .. x mau pulak dia mekar sejambak gitu .. tp apa2 pun mmg gebusss le kak .. tks ye k.fida
Laporan oleh: yatiezaini

w'salam yatie..tu sengih manje namenye..blom musim berkmbng lagik..ppon tq yatie krane mncube... :D..jgn serik yer...heee... :)

Nganga
29-03-2010
kiter pong seghuper cam k,yatie.. tak mo mekar jugak! mengangaaaa jerk semua! kene tuko nama la kak kiter punyer nih, bahulu nganga! hihihi.. ppon sedap la kak! len kali nak try lagik sampai jadik.. huhuu
Laporan oleh: hana6877

"ngahahahahaa!!"..tu bunyik bahulu kalau boleh ketawe lh..msti rioh...hehee...mcm 1 tantangan pulak,slagi bahulu tk senyum tk pass...heee...nnti akak pon nk try kukus dlm muffin cup..nk tengok senyum ke tk...heee...mekaseh ina krane dh menerai... :D

Baulu
30-03-2010
jadi kak fida..mekar semekar2nya..sukee sgt..jd gini..baulu yg sedap ant menu2 terakhir b4 bersalin :)..TQ kak muah muah muah muah
Laporan oleh: Aziemas

waaa..mekar semekar2nye...mekaseh Azie krane dh mncube...akak do'akn Azie akn trus siht,slmt dn segalanye dipermudhkn..amiiin....n tq3 mmuahhh3... :D

31032010415
31-03-2010
salam k.fida.. sedap n senang tul baulu nie.. wat minum ptg bersama2 teh 'o panas mmg menyelerakan.. tq kak.. :-)
Laporan oleh: farrah_diba79

sdp tu pekena teh o pns..heee...tq farra krane mncube... :)

Dsc00743
01-04-2010
bunga x mekar, cm kerang trsengih je, tapi rasa mmg sedap, TQ share resipi
Laporan oleh: ima1005

tq ima...jgn serik mncube yer...insya'Allh mekar lh tu besok2...heee... :)

Bahulu_mekar_dlm_muffincups
03-04-2010
bahulu di dalam mangkuk muffin...tetap kembang mekar...ade yg lebih trrrkembang... :)
Laporan oleh: kak fida
Bahulu_mekar_dlm_mngkok_lompng
03-04-2010
bahulu yg di dlm acuan lompang..yg brlapik papercup tetap kembang tapi yg tk dilapik papercup langsung tk nk kmbang(contoh sebelah kiri)...mcm merajokkk giteww... :)
Laporan oleh: kak fida
Bahulu_mekar_dlm_mngkok_alum
03-04-2010
lagi satu contoh,bahulu di dlm acuan alum. kecik2 juga dilapik papercup... :)
Laporan oleh: kak fida
Snv30038
04-04-2010
Salam k. fida, ni baru keluar pengukus. Ada yg kembang, ada yg menyengih.. yg kuncup pun ada.. kekeke. Tp yg pasti semuanya sama sedap! Ampun la k.fida dah jadi kaler pink sbb my son minta nak perasa strawberi la plak. Customer always right!! Hehehe.. TQ k.fida. *muaks*
Laporan oleh: aludra

w'salam..aludra..mmm bau wangi stoberi smpai cini lh...heheee..mmng pasti yg utama sdp...dn yg mkn pon kembang kuncup idong...ekhehehee...tq aludra krane mncube...muah100.. :o

Cimg1436
08-04-2010
salam kak fida...baru lepas mengukus..mmang gebu..cantik je naik..terima kasih utk resepi nie
Laporan oleh: cikliz

w'slm cikliz...waaa...kemmain kmbangg lagi bolu tuuu...mekasih jugak krane mncube...:)

Cimg0085
09-04-2010
inilah apam mekar hasil dari saya.... terima kasih Kak Fida sudi kongsi resepi ni
Laporan oleh: tunlizah

mekasih jugak tunlizah krane mncube...nmpk mekar walaupon jauh... :)

006
11-04-2010
TQ kak Fida..sedap.lembut dan cantik. Sekejap jer licin. Anak2 panggil bahulu moo..sbb warna mcm eskrem moo..
Laporan oleh: Mummy7857

hrp2 Mummy dh brtmbh sihat ketika ni...tk kesh lh..bahulu kooo dh jadi bahulu mooo...heheee...yg pasti mmng nmpk cantek...tq Mummy krane mncube... :D

P1020239
11-04-2010
kabare...x bley jdi ni..msti nak wat jg..mmg lmbut..mcm ppi k.fda..
Laporan oleh: Mariani(KT)

kabare warraass..heee...mcm pp akak yer??tapi yg puteh yer,yg itam tk mo...huhuuu..tq Mariani...waaah!!..bnyknye laporn arini.... :D

Baulu_mekar
12-04-2010
Buat utk minum petang smlm, makan panas2 sedap. Ujan plak tu smlm, 1 adunan licin. Tq kak...
Laporan oleh: dapurnanie

mekaseh nanie krane mncube...mmng sdp mkn tk kire cuace...heee... :)

Baulu
12-04-2010
Lupa nak komen td, bahulu kembang cantik jer, ade sebiji dua yg menyengih2. Buat perisa kopi, coklat + vanilla. Sedap..
Laporan oleh: dapurnanie

mmng meriah dn brselere klau nmpk kuih mcm2 warne dlm sepinggan...yg menyengeh tuu..malu2 kucing kot...heheee... :)

Bahulu_mekar_kukus
15-04-2010
salam akak!! huwaaaa!! apa salah ku..apa yg x kena nih..org lain anto kemain mekar2 ..as punya jadik bahulu tulip nihhh... tapi..tapi... sedap seh..x pueh hati..geget2 bolu tulip..
Laporan oleh: as75

w'salam as!!!...cantekk pe...daahhh..jgn salahkn diri mu..jgn sedeyy2..gi buat bolu yg lain pulak...ekheheheee.... :D

30-04-10_1401
30-04-2010
Kak Fida, saya dah buat pg td..jd tulip mcm as75. Tapi sedap..& dah habis pun dimkn 4 puteri piranha ni. Nanti nak try lgi..
Laporan oleh: yanidungun

mekasih yanidungun krane mncube...sebbaik ramai putri...ros ker,tulip ker...tk crewet...heheee... :D

Dsc04056
30-04-2010
kak fida, kenapa mula2 bahulu tu mekar kemudian kuncup.acuan tu saya beli di kedai kek,dia kata acuan muffin.
Laporan oleh: snm

snm,akak tk pasti nape leh mcm tuu,klau care2 sume same msti bolu akan trus mekar...ppon tq3 krane mncube... :)

Image2932
01-05-2010
salam kak fida, saya dah buat sedap 1st buat terus jadi tapi tak kembang cam akak punya tapi janji rasa sedap kan kak tq
Laporan oleh: miazahira

w'salam mia...mekaseh krane mncube...klau sdp jgn serik utk mncube lagi yer... :)

P1010202__800x600_
12-05-2010
taraaaa..kak fida jadi mekar sungguh..sedap!..tankiu2!
Laporan oleh: cikgurasidah

haaa...mekarrr smpai pecah 4...heee...mekaseh cikgurasidah krane dh mncube... :)

Photo1245
15-03-2012
knp x mekar ni? yg tgh tu mmg api kecik. tp dh api besar pun x mekar jg. telur buat L 2 biji. guna gula kastor, so krng manis. x sabar nk tggu kak fida jawab.
Laporan oleh: azurazakaria

dlm rcp hanye gune 1 telur aje,gula castor dn gule halus lebih kuarng same,adunn hndaklh dipukul benar2 kembng pekat,klau boleh wat ikut rcp yg ade jgn diubah dulu baru boleh liht hasil sebenar yer...ppon mekaseh azura krane sudi mncube... :)

20121211_172914
11-12-2012
Gebu sangat. Sedap pulak tu. Anak-anak saya suka sesangat. Terima kasih Kak Fida semoga akak sekeluarga dirahmati Allah sentiasa. Aminnnnnny
Laporan oleh: maladong

alhamdulillah..mekaseh krane mndo'akn...do'a yg asma jugak buat maladong sekluarga dn semoga trus rajin membaking...amiiiin..mekaseh yer krane sudi mncube... :)

Bahulu_batik__1_
18-03-2013
Assalamualikum Kak Fida..Mekar Merekah gitewwww...Suke Ai...Thanks untuk resipi
Laporan oleh: Nenie

wa'alaikumsalam Nenie..mmng nmpk mekar, dok dlm mangkuk bintng lagi...Ai pon sukeee .. :D..mekaseh Nenie sudi mncube... :)


Komen (91)

21-03-2010, zalieda_a2 komen :

wah kak fida, mekarnya bahulu batik akak tu.. suka tengok.. nanti leh cuba nie..


21-03-2010, Sharm1969 komen :

Salam Kak Fida, nak tanya, penutup kukus tu tak payah letak kain ke? Nampak cantik n dah semestinyer sedap..nak cuba.


21-03-2010, ikaiskandar komen :

sedapnya k.fida..nk kna try ni tp ovallete 2 pa?


21-03-2010, ikaiskandar komen :

k.fida,saya dh tgk ovallete kt glossary..kt doha ni xpsti ada ke x,klu tukar ngn bnda lain leh x..?


21-03-2010, iza91 komen :

salam iza baru je join, nmpk sedap . . nk buat la sok, bahan pun senang sume da ade . . hehe . .


22-03-2010, kak fida komen :

zalieda_a2...slmt mencube yer...bolehlh kongsi laporn bahulu zalieda yg mekar pulak...tq... :)


22-03-2010, kak fida komen :

w'salam Sharm..hrp siht hndknye...amiiinn...seperti biase kalau buat ape je jenis kuih yg dikukus,semolek2nye penutup hndklh dibalut kain walaupon hanya mengukus dgn mase singkat sbb air wap ttp ade dn akan menitik atas kuih,mungkin lebih cpt menitik sbb dikukus dgn api kuat utk menghasilkn apam yg mekar...hrp dpt mmbntu...slmt mencube yer Sharm...tq... :)


22-03-2010, kak fida komen :

ikaiskandar...ovallete ialah pelembut kek,akak tk pasti ape yg boleh menggantikn ovallete,sbb tk pernh buat krane ovallete sntiase ade dlm simpann....utk bahulu ni kalau tk bubuh ovallete tetap mnjadi tapi tk selembut yg ade ovallete...cume akak boleh cadangkn ikaiskandar tmbh 1 lagi kuning telur dlm adunan...insyaAllah mnjadi....slmt mncube yer..nnti ika boleh beri komen lagi...tq... :)


22-03-2010, kak fida komen :

w'salam dn slmt buat iza91...kalau minat boleh lh cube yer sbb bahulu kukus ni seperti jenis apam jugak...mmng mudh mmbuatnye...slmt mencube iza dn slmt trus mengikuti dn mncube rcp2 yg ade di MyR nih...tq... :)..pstt2...iza bolehlh sumbng rcp2 jugak kt MyR ni...heee... :D


22-03-2010, Mama-D komen :

Salam kak fida..dah try buat dah tadi..tp buat ax gunakan pelapik papercup so serabai ler sket..walau mcm mane pon sedap laa kak..tima kasih share resepi nie ye...


22-03-2010, kak fida komen :

w'salam Mama-D...ape jer jenis kek atau kuih klau menggunekan papercup mestilh beralas mangkuk alum atau mangkuk/acuan kecil yg thn panas supaya papercup trletak molek jer dn tk jatoh mengmbng...seb baik mnjadi kuih bahulu tuuu,klau tk jadi kuih serabai kukus lh jwbnye...heheee...skali lagi mekaseh Mama-D krane mncube... :D


22-03-2010, miazahira komen :

Salam Kak Fida rinduuuuuuuuuuuuunye dah lama tak jumpa di alam cyber ni nak tanya akak bahulu ni rasa cam ke kek cam apam he he he gurau aje ye kek


22-03-2010, zaikesidang@myresepi.com komen :

Salam kak fida. Cantiknya bahulu batik tu.nampak sedap dan menyelerakan. Insaallah saya akan cuba buat utk famili saya. Apapun terima kasih utk resepi yg. diberi.


23-03-2010, ummi_sha komen :

salam kak fida. gebunya bahulu batik ni..sedapnyeeeee......:) xsabar nak cuba nanti..tapi mana nak beli mangkuk alum 2?


25-03-2010, c.za komen :

mcm bahulu 2 kembang berbunga2 kena pukul telur lama ke


26-03-2010, kak fida komen :

w'salam miazahira...e'ehh..smpai pnjaaang muncuuuung rindukn akak yer...heeee....mia bahulu ni rase mcm apam sebab tk de minyak/mntega dlm adunan...psstt2 mia..asyik gurau jer smpai kak kek pon dh jadi same....heheeee... :)


26-03-2010, kak fida komen :

w'salam zaikesidang...slmt mencube yer...nnti bleh lh antr laporn yer...heee....tq... :)


26-03-2010, kak fida komen :

w'salam umi_sha...mangkuk alum tu boleh dibeli dikedai yg menjual bahan2 kek,dibahagian acuan2 kueh....slmt mencube...tq... :)


26-03-2010, kak fida komen :

c.za...seperti dlm step 2, adunan dipukul smpai pekat/kembang termasuk telur.....dn ketika mengukus kene api kuat baru boleh dpt bahulu yg kembng brbunge2... :)


26-03-2010, noraida komen :

salam jumaat kak fida. bestnya bahulu batik kakak ni tapi belum ada seru lagi nak buat.aida baru kehilangan ibu mertua yang disayangi malam isnin yang lepas.,rasa kehilangan sangat.


26-03-2010, kak fida komen :

w'salam noraida...takziah atas pemergian org yg disyangi...semoga aida brsabar dn diberi kesihatn dn dpt meneruskn keje harian seperti biase...amiinn....


26-03-2010, 77777 komen :

salam...boleh x kuih nie kita kukus dalam acuan untuk buat puteri ayu?


26-03-2010, kak fida komen :

salam 77777...boleh jugak...tapi bila dihidangkn nnti baulu ni berbunga atas dn bwh lh pulak...sbb acuan putri ayu mmng berbentuk bunga dibhgian bwhnye... :)...buat umi_sha...klau tk jumpe acuan alum. boleh gunakn mangkuk muffin jugak...slmt mencube... :)


26-03-2010, lizs komen :

salam kak fida. saya ahli baru. slmt brknaln. rasa brminat nak cuba resepi ni. Boleh tak guna acuan kuih lompang?


27-03-2010, ctmas komen :

salam kak fida...wah nmpk cantik bahulu tu,kmbng mekar....mcm apam lah...nanti nk try...


27-03-2010, kak fida komen :

salam lizs,slmt brknln..klau nk gune acuan kuih lompang mmng boleh...hasilnye akan mndpat bahulu yg comel2 dn kene lh gune papercup yg kecil2 yg sesuai dimasukkn kedlm acuan lompang tu supaya kuih mudah kluar...slmt mncube yer... :)


27-03-2010, kak fida komen :

salam ctmas..kuih ni mmng name jer bahulu tapi rupe mcm apam...tapi klau apam ade menggunekn ibu roti tapi tk de dlm bahulu ni....ppon slmt mncube yer ct...tq... :)


27-03-2010, noraida komen :

salam kak fida kalau ada nak buat untuk tahlil besok malam ni boleh buat tak,tq


27-03-2010, kak fida komen :

w'salam noraida..klau nk sediakn petang ni utk besok pon maseh ok..cume klau dh siap kuih tu jgn dibiarkn trdedah...biase kuih2 begini akan mudh kering permukaannye jika trdedah...klau tk pon, tau2 ilang dr pandangan...heee...gurau jer aida...slmt mencube yer.... :)


27-03-2010, kak fida komen :

noraida...akak nk tmbh sikit...klau adunan tk dibagi 2...ambil 1/4 adunan dan bubuh choc...jadi adunn yg 1/4 tu setakat dibubuh sedikit diatas adunan yg lagi 1,tk payah ditindihkn seperti marble...jadi bile kueh tu kembang,adunan yg choc tu kelihatn seakan2 kelopak...slmt mencube yer aida dn yg lain2 yg brminat...tq.. :)


27-03-2010, lina z komen :

salam k.fida, klu kita x guna papercup pun blhkn...cuma guna acuan kuih lompang je..tq...


27-03-2010, tchoon57 komen :

terima kasih


28-03-2010, kak fida komen :

w'slm lina z...akak blom pernah cube, walaupon gune acuan lompang,mesti nk gune papercup sbb mudah kluarkn kuih tuu,hasilnye mmng cantik,comel2 jer bahulu tu...tapi klau lina tk gune papercup bleh lh sapu minyak dulu pd acuan tu dn panaskn sebelum dituang adunan...slmt mncube lina z... :) >>> buat tchoon57...trima kaseh kmbali... :)


28-03-2010, norazabri@yahoo.com komen :

salam...Fida, kalau pakai acuan agar2 yg kecil2 mcm yg diguna penjual pasar mlm yg buat apam tu boleh ke?? Kena alas juga dgn papercup ke...


28-03-2010, ina75 komen :

salam kak fida, saya dah cuba kuih ni, memang sedap, hantar rumah mak sikit, lepas tu dia suruh buat lagi, thanks ye kak, nak hantar gambar tapi x tahu mcm mana.


28-03-2010, kak fida komen :

w'salam norasabri..akak tk pastilah acuan pnjual psr mlm yg mcm mane bntuknye...tapi klau acuan tu sesuai utk kuih jenis apam boleh rasenye..tapi akak tk brape pastilh..ma'af yer...insyaAllh dlm minggu ini akak buat lagi ats permintaan seseorang nnti akak buat contoh gune acuan dgn tidk menggunekn papercup sama ade melekt atau tidk kuih tu...nntikn saje yer...tq... :)


28-03-2010, kak fida komen :

w'salam ina75..trima kaseh krane dh mncube..len kali bleh wat lebih2 pstu antr umah mak bnyk2 jgn sikit..heheee...ina boleh klik 'Tulis Laporan' di atas yg brsebelahn dgn gmbr bahulu kukus tuu dn ikut arahn seterusnye atau lebih mudh lagi klik 'Faq' nnti kluar contoh care2 nk antr gmbr...slmt mencube yer ina dn tq... :)


29-03-2010, rashmun komen :

kak fida, masa kukus, tutup kukus tu perlu cover dgn kain tak? sbb takut nanti wap masuk dlm adunan. Tolong jawab ya sbb saya nak buat juga mcm org lain, tkasih.


29-03-2010, kak fida komen :

rashmun,soalan rashmun same mcm dlm komen Sharm1969 di atas tu...jadi jwbnnye pon same yer dn hrp dpt mmbntu dn slmt mncube... :)


30-03-2010, noraida komen :

pagi kak fida semalam aida da buat bahulu kukus ni memang sedap.aida gunakan acuan lompang yang mangkok plastic warna merah alhmdullilah tak pakai paper cup pun boleh.cuma tak tau lah kenapa semua kuih keluar dok senget dan tersenggeh tak merekah pun.apa pun tks kak fida.


30-03-2010, mama4kids komen :

kak fida, masa pukul tu, kene pakai mixer ke? kalau pakai senduk jer boleh ke?


30-03-2010, mama4kids komen :

kak fida, masa pukul tu, kene pakai mixer ke? kalau pakai senduk jer boleh ke?


30-03-2010, ieda71 komen :

malam td dah cuba buat...emmmm tak jd la....apam tak merekah dan keras tak gebu langsung..apa silapnya...? :0(


30-03-2010, kak fida komen :

mama4kids,mmng sebaiknye adunan dipukul dgn mixer supaya benar2 kembang wlaupon adunannye pekat...klau guna senduk jer,memakan mase utk mengembangkn adunan tu dn mungkin tk akan same kembang seperti kite menggunekan mixer,nnti kuih tk jadi molek...hrp dpt mmbntu... :)


30-03-2010, kak fida komen :

ieda71,akak tk pasti silap ieda kt mane sbb rasenye inilh kuih yg paling senang akak sumbangkn...bahan2 tk bnyk dn care2 pon mudh dgn menyatukn semua bhn2 dn dipukul...ppon trima kaseh krane dh mncube dn hrp2 tk serik utk mncube lagi... :)


30-03-2010, kak fida komen :

slmt pagi noraida...mekasih krane dh mncube....bermakne tk de masa'alh lh klau sape2 yg nk menggunekan acuan lompang tanpa papercup utk baulu kukus ni yer...nmpknye baulu sengeh aida brlumbe2 dgn bahulu nganga hana6877...ngeeee...peace...tq skali lagi aida... :D


31-03-2010, ieda71 komen :

tak pe la kak nnt ieda cuba buat lg.....ieda rasa ieda silap guna susu sejuk... nnt nak cuba susu pd suhu bilik lak...anyway thanks 4 ur resepi


01-04-2010, nazatie komen :

bantuan2....ada sape2 tau mcm mn nak sukat tepung/gula klu guna cawan untuk resepi nie coz penimbang kat umah dah naik angin x nak gerak nampak gayanya.


01-04-2010, kak fida komen :

nazatie...akak dh edit sukatan gune cawan...slmt mncube... :)


02-04-2010, nazatie komen :

10-Q la byk2 kak fida krna byk membantu.


03-04-2010, noraida komen :

hai kak fida ,aida ingat kalau bertutur je harus beralas buat kuih baulu pun kena alas jugak kalau tak merajok sampai senget2 duduknya he he .tadi da buat kasui nyonya kakak siap pakai kebaya nak matching katakan.kasui sedap tapi huby kata manis almaklum dia diabetic. tks kak fida


03-04-2010, kak fida komen :

hahaaa...aida...tau tk per...ape jer yg beralas mmng molek dipndng/dengar...heee....ari ni aida jadi nyonya yer..heee...aida dlm ape jer jenis kek atau kuih mmng boleh dikurangkn gule klau trlalu manis tapi tk boleh kite kurangkn tpg atau bahan cecair...msti meragam kek/kuih tu...ppon tq3 aida krane dh mncube bnyk rcp2 dr dapur akak... :)


04-04-2010, ctmas komen :

salam kk fida..ct dh cuba bwt tapi tk mekar..nk tnye,pukl adunn msti brpe lame..ti lau bwt lagi n mkr ct anto laporn...tapi bahulu tu memng sdp,cm rasa eskrim adek2 ckp...tq kak


04-04-2010, kak fida komen :

w'salam ctmas...mekaseh krane dh mncube...pukul adunn tu lebih kurang 5-6 min klau buat 1 adunan,jika digandakn adunn,pukul dlm 10 min...texture adunn yg dipukul mmng tk gebu tapi pekat dn akan berubh warna seperti step 2...klau kukus dgn api kuat,8-10 min msti dh kmbang...hrp tk serik utk mncube lagi yer ct..tq... :)


04-04-2010, aludra komen :

Salam k.fida, saya baru lepas buat bahulu ni. Mmg sedap & senang.. saya buat sama2 dgn anak saya umur 3 tahun. Suka betul dia.. 2 ketul dah dia makan :) Tq k.fida, tak cukup, next time kena buat 2 adunan la.


04-04-2010, kak fida komen :

w'salam aludra...waaa sronok yer anak 3 tahun dh pndai tolong ibu..kebetulan pagi tadi akak pon wat lagi,same anak akak,anak yg sukat bahan2...nk crite sikit...dan nk share ngan semua yg nk mncube...mase menyukat bhn2,anak akak trtuang susu smpai 6 sudu besar...akak usik die ''kalau tk jadi, adek mkn bahulu jer 1 hari jgn mkn nasik''..heheee...tapi nasib baik tetap mnjadi bahulu mekar...bermakne bahulu ni klau dibubuh 5-6 sb susu tk mnjejaskn adunan....dh pnjng crite nih..heee...ppon aludra,mekaseh skali lagi krane dh mncube yer... :D


07-04-2010, zaryati komen :

salam kak fida..saya sudah buat kuih nie...x brapa menjadilah...x mekar dan macam keras ckitlah...semua petua sudah dibuat....bukan apa... rasa x puas hati sebab lepas nie mau try lagi...


08-04-2010, kak fida komen :

w'salam zaryati,trima kasih krane mncube..tk tau lh pulak mane silapnye...akak dh beri contoh(laporan brgmbr)dn seperti komen di atas,tmbh susu 5-6 sb tetap mnjadi...ppon hrp2 zaryati cube lh lagi yer...tq... :)


08-04-2010, cikliz komen :

kak fida..kita dah cuba resepi ni...sedap..buat 2 rasa pandan dan coklat...gula saya kurangkan 50 gm...kat rumah nie tak leh manis2....


08-04-2010, cikliz komen :

sory kak fida..buat 2 adunan..tu yg kurangkan gula 50gm...hehehe...1 adun tak cukup...


09-04-2010, kak fida komen :

cikliz...tk jadi masaalah klau kurangkn gula utk kesihatn...tapi kuih tu tetap senyum manis....mnjadi2 kmbang die...heheee....mekasih skali lagi cikliz krane dh mncube... :)


09-04-2010, nazatie komen :

kak fid...agak2nye la bape lama bahulu nie blh tahan yer coz nk pos ke kg....nk bg dowang rasa sedap.


09-04-2010, kak fida komen :

nazatie..akak tk pasti lh..klau 2 hari kuih ni masih rase sedap...tak tau lh pulak lps 3-4 hari sbb akak klau buat kuih mmng tk pernh tk abes...rakyat ramai,tukang kasi abes tu jm jugak...nazatie dok mane ? nk pos kuih,kg di mane pulak? klau jauh...bimbang dlm perjlnn kuih dh tk elok pulak... :)


10-04-2010, nazatie komen :

sye tggl kat s'gor n fmly kat kedah. akak 1 lg sye nk tya ari 2 akak tulis gula 1cawan -1 camt...alamak manis gler di buatnya tp ari nie sye bru perasan 1/2 cawan gula plk....mn yg betul nie? jawabx5


10-04-2010, kak fida komen :

yer ker nazatie...setau akak 240 g gula = 1 cawan...jadi klau 1/2 cawan tu di bagi dua jadi 120g...dlm sukatan 115g dibuang sikit dlm 1 sudu kecil...itu pon ramai yg mncube dh kurangkn gula sbb tk mau manis...klau akak yg silap mintak ma'af lh yer...hrp tk serik utk mncube lagi...tq... :)


10-04-2010, kak fida komen :

sori nazatie..maksud akak 1 cawan di bagi 2 jadi 120g... :)


28-04-2010, yanidungun komen :

Salam Kak Fida. Saya br join web ni..tp dah byk cuba resepi dr sini..dan Alhamdulillah semuanya jadi. Ni duk tilik2 bahulu Kak Fida..ingat nak try buat sbb anak suka mkn..biasa duk beli kat pasar mlm je. Mungkin buat yg batik ni dulu..sbb bahan semua dah ada. Tp, nak tanya Kak Fida ni..utk jadikan pes coklat tu..1 sb koko campur air agak2nya brapa sb? Tak pernah lg buat jenama bahulu ni..ni nak try..


28-04-2010, kak fida komen :

w'salam dn slm prkenln yanidungun...utk mnjadikan pes choc...1 sb koko dicampor dgn 1 sb air..tapi klau masih kelihatan kering tmbh lagi setitik2 air hingga mnjadi pes..slmt mncube yer dn truskn mencube rcp2 kt MyR ni,tk rugi mncube,mcm2 rcp ada..heee... :)


10-05-2010, zahusna komen :

salam kak...sy baru dok godek2 resepi bahulu kaler ijau...nampak lak kaler pink..godek lg..nmpk lak yg koko ni...aduh...mne 1 nk try dulu ni...


10-05-2010, kak fida komen :

w'salam zahusna...pilih jgn tk pilih rcp yg mane 1..atau cak2kuti jer lh..hehee...slmt mencube yer...tq.. :)


12-04-2011, siti noormala komen :

Salam kak fida...sy dah wat weekend lepas...cun melecun n sedap...jap ja langsai...


13-04-2011, kak fida komen :

w'salam siti noormala...mekaseh krane dh mncube yer.. :)


22-04-2011, zuradila komen :

salam kak fida,nk tanya nih,bahulu ni tahan berapa lama ye..lau nk wat kenduri leh ke wat sehari tau dua hari sebelumnya..pastu kak, ovallete tu senang cari kt mana,mcmana rupa dia..hehe,banyak tanya lak..jgn marah ye..


28-05-2011, abeza624 komen :

Salammmm...k.fida nak tanya...boleh tak telur tu guna telur itik....k.fida telur itik tu sesuai buat kek dan biskut yang macam mana....??????maaflah banyak tanya......ingat resepi ni nak guna telur itikk...hehe


28-05-2011, kak fida komen :

w'salam zuradila..ma'af akak lmbt bls komen....bahulu ni thn 2-3 hari tapi klau nk buat utk knduri seelok2nye buat lh selang sehari sbb lebih sdp dimkn bahulu yg baru dibuat...ovallete mudh dibeli di kedai2 yg mnjual bhn2 kuih jugak dipasaraya,carik di bahagian baking...boleh tengok contoh ovallete di glossary... :)


28-05-2011, kak fida komen :

w'salam abeza624...haaaa..tang ni akak mintk ma'af bnyk2 tk dpt nk jwb sbb seumur hidup tk pernh beli telo itik apalagi nk mengguneknnye...biase beli telo asin aje...kene ler tanye sape2 yg pernh mnggunekn telo itik yer...ma'af ler skali lagi... :(


29-05-2011, abeza624 komen :

ok......k.fida.....tqqqqqqq ye....


03-06-2011, azahfadzli komen :

salam kak fida,mana kita nak dapatkan acuan besi yg berlubang-lubang tu? Puas dah saya cari kat merata kedai tapi tak jumpa. Geram saya tgk apam yg mekar gitu...


04-06-2011, kak fida komen :

w'salam azafadzli...acuan tu dh lame dlm simpann...yg ade tu sebagai contoh aje...tk tau ler klau maseh ade jual atau tidk...klau ade mungkin di kedai yg mnjual prkakas baking.....utk bahulu kukus ni akak hanye gune acuan mangkuk alum. biase(seperti dlm gmbr), boleh jugak gune acuan kuih lompang yg dialas papercup,tetap menjadi mekar....


09-07-2011, eylapeiro komen :

salam, k fida saya dah try buat wat bahulu mekar ni tp xjadi la akak... saya xda penimbang so saya ikut resepi akak yg guna cawan 2 tp bila dah masuk smua adunan dia jd terlalu pekat sampai xblh nak putar.. dah nak jd mcm doh puh da.. tepung 2 mcm byk sgt kot (ikut sukatan cwn).. aduiii masuk ni dah 3 kali saya try akak still sama juga xtau kat mana xkena... cawan 2 akak guna cawan apa sbb saya guna cawan metrik...


11-07-2011, kak fida komen :

w'salam eylapeiro...akak mmng gune cwn metrik untuk semua sukatn...suktn yg dh diberi mmng tk silap..seperti dlm slh satu komen akak di atas klau susu ditmbh mnjadi 5-6 sb, adunan tetap menjadi...adunan hndklh dipukul benar2 kembang dn pekat...kebnykkn rcp semudh mane pon akak sertakn dgn gmbr contoh sebagai pnduan...boleh liht perbezaannye yer..akak tk pasti silp eyla dimane...ppon mekaseh krane dh mncube dn ma'af klau rcp tk memuaskn hati...


28-07-2011, roska komen :

kak fida x de resepi baulu yang cntik2 ada macam ladybird dan macam2 lagi tapi x tau nama baulu tu dalam ada perisa strwberi, nenas, blueberi dan macam2 lagi,,,


10-02-2012, misriyatiza@yahoo.com komen :

baru jew jenguk my resepi , tengok resepi bahulu, pastu ternampak bahulu Bahulu Batik Mekar Kukus, macam sedap ni mesti nak cuba buat....x boleh tahan bila tengok gambar dia yg gebu2 gitu....


10-02-2012, misriyatiza@yahoo.com komen :

baru jew jenguk my resepi , tengok resepi bahulu, pastu ternampak bahulu Bahulu Batik Mekar Kukus, macam sedap ni mesti nak cuba buat....x boleh tahan bila tengok gambar dia yg gebu2 gitu....


10-02-2012, misriyatiza@yahoo.com komen :

baru jew jenguk my resepi , tengok resepi bahulu, pastu ternampak bahulu Bahulu Batik Mekar Kukus, macam sedap ni mesti nak cuba buat....x boleh tahan bila tengok gambar dia yg gebu2 gitu....


10-02-2012, misriyatiza@yahoo.com komen :

baru jew jenguk my resepi , tengok resepi bahulu, pastu ternampak bahulu Bahulu Batik Mekar Kukus, macam sedap ni mesti nak cuba buat....x boleh tahan bila tengok gambar dia yg gebu2 gitu....


15-03-2012, azurazakaria komen :

salam. gula halus tu gula kastor ke? satu lg, telur saiz L tu gread pe? klu guna saiz L tu guna berapa biji?


12-03-2013, shidazaid komen :

kak fida, susu cair boleh tukar kepada air biasa atau susu tepung x?


13-03-2013, kak fida komen :

salam roska,misriyatiza dan azurazakaria...ma'af komen anda ber3 lmbt akak bls...roska boleh carik rcp apam polkadot atau apam comel dlm Myr ni yer, insyaAllah ada rcp yg diminta...hrp misriyatiza tlh pon mncube yer dan wat azura..gula halus boleh guna gula kastor atau gula pasir yg halus dan telor tu guna 1 biji aje gred A dlm 1 adunan bukan saiz L...hrp maklum yer... :)... >>shidazaid...seeloknya susu cair ditukar dgn susu segar... klau air atau susu tepung akak tk pasti sbb tk pernah cube..ma'af yer... :)


13-03-2013, Snur komen :

as salam k.fida..da siap pun mengukus..sbijik 2 je yg mengembang,yg lain msh lg malu2...hehe...apa2 pun lmbut,gebu dan nxt time kna kurengkn sket gulanya..tq yer k.fida....


15-03-2013, kak fida komen :

w'salam Snur...mekaseh yer krane sudi mncube... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu