Google+

oleh: citarasawan Fondant Wedding Cake

120320101393

Kek perkahwinan/hantaran dri fondant


Created on : 13-03-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi citarasawan




Bahan-bahan ( Sebiji fruit kek atau butter cake )

  • Fondant Icing
  • 1 1/2 kg gula ising - (di ayak 2 kali) 100ml air 2 sudu besar halal gelatin (direndam selama 4 jam) 2 sudu besar glycerin 1 sudu besar liquid glucose/sirap jagung 1 sudu kecil esen badam/vanila (optional) 2 sudu besar shortening/krimwell

Cara-cara

  1. Rendam gelatin dengan air sekurang-kurangnya selama empat jam.
  2. Kemudian cairkan menggunakan double boil sehingga gelatin menjadi jernih. Masukkan glukos, shortening kacau rata. Angkat dan biarkan suam seketika.
  3. 100320101306
    Masukkan 1kg gula ising di dalam mixer. Buat lubang di tengahnya kemudian tuangkan campuran gelatin tadi. Masukkan gliserin, gaul rata dengan speed perlahan.
  4. 100320101307
    Keluarkan dari mixer dan uli doh bersama 1/2kg lagi gula ising. Sapu sedikit shortening pada tangan dan uli sehingga mendapat tekstur yg lembut spt plastisin.
  5. Bungkus fondant dengan plastik wrap dan simpan di dalam bekas kedap udara. Biarkan semalaman di dalam peti sejuk, keluarkan defrost dulu, dan uli semula dengan sedikit gula ising dan shortening hingga lembut.
  6. 100320101312
    Sediakan kek untuk dibalut (kek yang paling sesuai kek buah atau kek butter kek dri jenis sponge tidak sesuai, Ambil kek dan sapu tipis dengan jem yg dipanaskan atau buttercream
  7. 100320101313
    Tabur papan canai dgn gula ising atau tepung jagung dan gelek doh setebal 1/2cm dan lebar mengikut saiz kek yang hendak dibalut. Seeloknya ukur dulu kek tersebut
  8. 100320101314
    Untuk mengalih doh ke atas kek, gulung doh dengan kayu canai dan angkat ke atas kek, biar meliputi seluruh kek
  9. 100320101317
    Kemudian ratakan dengan tangan doh tadi sehingga licin balutannya
  10. 100320101319
    Potong lebihan doh di bawah kek
  11. 120320101384
    Boleh lah dihias dengan bunga gum paste yang siap dibeli atau boleh buat sendiri
  12. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

kek









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (35)

13-03-2010, naa_q komen :

salam kak Wan..cantiknyer....untuk sape tu?


13-03-2010, citarasawan komen :

salam naa kek ni utk anak kawan kak wan buat sebagai hadiah utk hari kawin nya ahad ni..


13-03-2010, naa_q komen :

ooo..bestla jd kwn2 anak akak yea..dpt kek cantik2 yg pasti sdp sbb akak yg buat..tahniah juga untuk yg nak kahwin nanti tu ya...


13-03-2010, Jue Hussin komen :

Wawawawawa.... resipinya pun simple aje. Selama ni, saya guna fondant yg ready made aje. Teksturnya senang nak canai tak? Sbb kadang2 nak dapatkan tekstur yg cantik, saya kena uli berjam2... huhuhu


13-03-2010, farisha_qristine komen :

cantiknyer.....


13-03-2010, citarasawan komen :

hai jue hussin kak wan pon naik lenguh tangan dok uli doh fondant mmg nk kena uli lebih baru dpt tekstur cantik yg homemade ni lgi la kena uli byk kali kalo nk cpt baik beli ready made jer tpi kalo nk belajar ok laa tpi baik pakai heavy duty mixer leh uli cpt sket.. ;)


13-03-2010, feeda1965 komen :

last week sye belajar buat fondant dengan kak balqees kt kulai.ok gek.tp tangan lenguh menguli gula fondat nk di lembutkan.dia kate kita main pondok2.hehehe. but really worth it dan perlu skill gek..kalau tk,mcamane nk buat bunga dan mcm2 bentuk...


13-03-2010, citarasawan komen :

ya la feeda1965 mcm main pondok rasanya budak sekolah pon leh buat mcm gentel plastisin heee heee....


13-03-2010, zai resipi komen :

cantiknya kak nanti sy khawin blh buat sendiri.x yah oder lg hehehe thnks kak


13-03-2010, citarasawan komen :

yer ker,,, zai dh nk kawin bgus la cuba buat sdri kek kawin tpi smpt ker pengantin nk buat kek ni 1/2 hari bru leh siap tau hee heee ...;)


13-03-2010, inamanjalara komen :

waaaa k.wan cantiknyee! Tah bile la dpt buat fondant,wat buttercream pon lom betul2 jadik lg huhu


13-03-2010, Jue Hussin komen :

Kak Wan, saya dah attend fondant & sugar box class. Bila sampai bab membancuh fondant & menguli tu... mmg laaa... berpeluh segala anggota badan dibuatnya. So, I go for readymade. hahahaha... skang ramai jual yg homemade nyer, kalo malas nak g beli kat Bake With yen, bleh oder online yg homemade nyer. Tp, mmg la kemas hasil kek U ni.


14-03-2010, norlieU8 komen :

salam wan,blh br no fon wan,sng sy nk msj nk btnya skirany sy ade yg x faham nt(0125040351-nor).ade jg sy try rsp wan spt kueh talam.sy suke chocolate banana cake 2.akn msk snarai mcbe.


14-03-2010, citarasawan komen :

mesti jue hussin pon dh pandai buat fondant x susah kan,,, cuma berpeluh jer,,,


14-03-2010, citarasawan komen :

salam norlie mekasih krn sudi mencuba resipi kwan kalo x jdi jgn putus asa,,, ;)


14-03-2010, citarasawan komen :

salam inamanjalara x susah buat fondant ni rasanya lagi sng dri buttercream cover kek then cucuk je ngan bunga tgn kite pon x berminyak,,,


14-03-2010, nuar2612 komen :

salam kak wan...kak wan ade resepi gum paste x...kalau ade share la yek..;))


14-03-2010, citarasawan komen :

Atas permintaan nuar2612 kak wan akn poskan resepi gum paste yg mudah d buat utk hasilkan bunga n figurines,,,


15-03-2010, srt08 komen :

kak wan nak tanye sket, fondant ni slps di buat boleh simpan n tahan berapa lama ye.. contohmye bila kita buat n ada lebih .. terima kasih kak..


15-03-2010, citarasawan komen :

Srt08, fondant leh simpan lbh dri 1 bulan dgn membungkus dgn plastik wrap dan di simpan dlm bekas kedap udara. Bila nk digunakan uli semula dgn sdt shortening. jika terlalu lama fondant akn mengeras jka tdk bleh lgi d bentuk maknanya fondant tu dh x leh di pakai...


17-03-2010, yumna komen :

kak wan.. yumna tak pernah makan kek ising fondant. nanti kalau nak makan kek kita makan sekali ngan fondant tu ke? mcm mkn kek yg topping bttercream? sorry soalan tah apa2.. heheh..


17-03-2010, citarasawan komen :

hai Yumna, kat malaysia ni fondant 2 sbgai hiasan kek saja jrg di makan krn terlalu manis tpi kat negara2 Eropah diorang makan kek ngan fondant sekali. Rasanya macam makan gula2 agak keras sket bila dah terdedah pada udara,,,


17-03-2010, ummiayah komen :

kak wan, nak tanya sket..kalo nak buat model bunga atau binatang ni elok guna fondant ke gumpaste? apa bezanya?


17-03-2010, citarasawan komen :

salam ummiayah, utk balut kek guna doh fondant tpi x sesuai utk buat bunga/3d figures sb teksturnya lbh lembut. Gum paste mmg khas utk create bunga teksturnya lbh keras dn cpt kering.. :)


27-04-2010, Amy_dappy@yahoo.com komen :

salam kak wan.kalo nak colour fondant just letak warna yg kita suka kew.akhirnya dapat gak resepi fondant n.nanti nak cuba ar.thanks kak wan


27-04-2010, citarasawan komen :

W'alaikumussalam Amy_dappy, pewarna tu mskkan sja dlm doh fondant dn uli hingga warna sebati, slmt mencuba :)


29-04-2010, areena_tina komen :

salam citarasawan, cantik sungguh kek fondant ni, teringin nak buat. tapi sy msih baru dlm bidang uat fondant ni, leh tak terangkan 2 bahan2 dibawah ni aner nak dpt cam ner rupa dia ya?thanks. 2 sudu besar glycerin 1 sudu besar liquid glucose/sirap jagung


29-04-2010, areena_tina komen :

lagi satu citarasawan gelatin tu cam ner rupa dia ?ada tak dijual di pasaraya..tks


30-04-2010, citarasawan komen :

areena_tina, tuk dptkan bhn2 fondant cri di kedai bakery, info nye cri kat glossary kat atas tu dlm dpur kwan "Gumpaste pon ada tnjuk liquid glucose. Gelatin halal d pasaraya pon ada jenama "Nur" slmt mencuba :)


17-01-2011, am_n9 komen :

akak..nak tanya le..bila dh letak doh tu atas kek, bukan ke dia mesti tak sama atau x rata..macam mana nak ratakan dia ek biar nampak ikut bentuk bulat kek tersebut.boleh jelaskan tak?terima kasih ya kak...


09-11-2011, nurul amalina komen :

salam..akak..fondant ni cpat cair x law ntuk wat majlis wedding than lma x???


07-02-2012, syiramawi komen :

salam..kak,fondant boleh gune atas ape2 jenis kek ke?


07-02-2012, syiramawi komen :

salam..kak,fondant boleh gune atas ape2 jenis kek ke?


07-02-2012, syiramawi komen :

salam..kak,fondant boleh gune atas ape2 jenis kek ke?


07-02-2012, syiramawi komen :

salam..kak,fondant boleh gune atas ape2 jenis kek ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd