Google+

oleh: yana Ikan rebus goreng

P1170417

ringkas dan mudah


Created on : 15-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yana




Bahan-bahan ( 1-2 orang )

  • satu ekor ikan tongkol(ikan apa-apa pun boleh)
  • dua keping asam keping
  • garam
  • Bahan dimayang
  • *2 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 tangkai cili kering

Cara-cara

  1. Ikan tongkol dibersihkan dan dipotong.
  2. Rebus ikan bersama asam keping dan garam.
  3. Bila ikan dah masak, goreng ikan tadi. bila dah nak garing (ikut suka nak garing ke tak), masukkan semua bahan yang dimayang.
  4. Goreng hingga bahan tadi garing dan harum. bolehla di angkat dan dihidangkan.
  5. Sedap bila dimakan dgn nasi putih yg dihangatkan. makan masa panas2. ( cara best nak makan... ikan tue digaul-gaul bersama nasi....hmmm memang best)

Tag

ikan








Laporan Masakan Bergambar (1)

020320091004
02-03-2009
salam yana. dulu housemate selalu masak cmni. nostalgia btul. skrg kena la buat sendiri....terima kasih.
Laporan oleh: baya74

Komen (63)

15-02-2007, yana komen :

ada mcm2 cara nak rebus ikan sebenarnya. selain dimasukkan asam keping dan garam... anda juga boleh masukkan sedikit cuka( xnak bagi ikan mudah hancur), hirisan halia (selain memberi kelainan dr segi rasa, ia juga membuatkan ikan rebus kelihatan putih bersih) dan juga sedikit gula melaka.


15-02-2007, admin komen :

yana.. cara tulis resipi boleh rujuk resepi kari sotong yana yg sebelum ni atau http://www.myresipi.com/help/isiresipi.html . tq


16-02-2007, umi_najla komen :

mcm masakan dlm pantang je...tp simple and mmg sedap dimakan panas2...


16-02-2007, mas2003 komen :

x berapa sedap sebab terlalu simple mcm masak orang malas.


16-02-2007, umi_e komen :

mas2003... janganlah kata tak sedap kalau tak cuba lagi... kadang2 yang simple dan macma orng malas tu lah yang sedap dan menyelamatkan masa untuk menyediakan makan untuk keluarga ;)


16-02-2007, ctjuliez komen :

sy setuju sgt dgn umie..ini bukan ruangan utk mgutuk.ini ruangan utk sesiapa yg ingin bkongsi resipi.tpulglah kpd depa nak bg resipi apa.


16-02-2007, skyblue komen :

mas belum cuba dah kata tak sedap... macam mana awak tau rasanya eh?? Taste of foods depend on the cooking technique too, not only ingredients used. Some ingredients required simple cooking like this to bring out the natural taste of the ingredient.


16-02-2007, Lilydvalley komen :

rasa nak titik aje jari si Mas2003. Then masukkan dlm rebusan ikan tongkol ni.


16-02-2007, hzasabrina komen :

x baik tau mas2003 u ckp mcm tue..belum cuba belum tau sedap ke x cik mas2003 ooiit!..org malas msk tue la kdg2 mskannya paling sedap..yela resipi campak2..paling mudah..x yah nk sukat2..x sesuai betul mas2003 u ckp cam tu..geramnye..


16-02-2007, nazahiriah komen :

tak patut Mas2003 komen mcm tu. i learn this recipes from my mother-in-law. this is a traditional recipes of kelantanese. sedap makan dgn budu,nasi panas and ulam-ulaman. nampak mcm senang, but need to handle the fish carefully sbb ikan boleh hancur.


16-02-2007, hzasabrina komen :

aduhh..mkn dgn budu?sedapnye..mula2 x mkn gak budu..tp bile dh mkn nasi kerabu yg ade letak budu..mak aih..sedap rupenye budu ni ye..tp dh lama x mkn..hbby n my family x brpe gemar mkn2 cam tu..


16-02-2007, akak noor komen :

x elok .. mas2003 kata masakan orang malas... sebenarnya akak x nah tengok resipi ni......akak rasa ianya sesuai untuk orang yang berkerjaya seperti akak jimat masa & tenaga tapi menyelerakan....pada akak masakan org malas.......masak meggi je...........


16-02-2007, nazahiriah komen :

hzasabrina, yupp..mkn dgn budu..cubalah..x nampak mak mentua lalu.. akak noor..setuju dgn akak..saya selalu rebus banyak2 ikan tu and simpan dlm peti ais, then bila balik lambat dr ofis, terus goreng..and still manage to have our dinner before isya'


16-02-2007, yani komen :

my peberet juga ni.. tapi kat sini susah nak cari ikan tongkol.. ikan tongkol paling sedap.. coz tak mudah hancur.. kalau nak lagi sedap, rebus dulu biar semalaman.. biar rasa asam tu menyerap kat ikan...lepas tu baru goreng.. tambah kicap pun sedap.. memang sesuai utk org yg bekerja ni.... I biasanya letak juga hirisan lengkuas dan sedikit gula melaka masa rebus ikan tu. Masa rebus tu guna api kecil dan jgn masukkan air, cukup dgn air yg keluar dr ikan.. utk elak ikan tu mudah hancur.


16-02-2007, nazahiriah komen :

a'ah..betul cara yani tu...saya pun x guna air yg banyak..cukup dgn air ikan tu sendiri..tp, tak pernah letak lengkuas and gula...kena try nih... :)


16-02-2007, yani komen :

nazahiriah.. i ikut style my mom.. letak lengkuas dgn manisan(gula melaka).. manisan tu nanti akan seimbangkan rasa asam tu.. tapi jgn banyak sgt .. nanti terlalu manis.


16-02-2007, akak noor komen :

iys....iys...ini yang di kata pelik tapi benar(pd akak jeeee..) tapi macam ner pun akak nak cube lah....selalunya akak beli yang dah siap di rebus dan selalunya guna ikan kembung..... kalau org utara kata ikan lengat.... tapi sayang nya susah nak cari orang jual... akak selalunya import dari ipoh ....besar-besar lagi..makan pun puas.....


16-02-2007, nazahiriah komen :

akak noor..masa saya kecik2 selalu la ayah beli kat pasar..mmg feveret saya..bila dah kawin, mak mentua pulak sllu masak ikan rebus ni, terus blaja sampai khatam,and buat sendiri...saya selalu guna ikan kembung yg kecik2


16-02-2007, akak noor komen :

selalunya akak goreng makan dengan nasi panas colek dgn sambal minyak.......... sambal ringkas je buatnya ....cili padi ,garam sikit bawang putih seulas tumbuk sampai lumat .....last boh sedikit minyak masak bekas goreng ikan...kalau arwah tok akak dulu....hidang dgn lesung sekali.....ianya sedap dimakan waktu serapan pagi... x yah lauk/sayur lain....dah x pandang org.....


18-02-2007, Mat Gebu komen :

sapa kata masak simple tu org malas......kalau mak u, masak sardine (kira simple tu), tergolong dalam org malas juga lah ye?......Mas, jgn mudah kata org malas, kita sendiri tak tau tah berapa ramai lagi yg kata diri kita malas....ukt mas2003, kalau nak komen biarlah yg membina.....takde baca punya org!!


18-02-2007, Mat Gebu komen :

akak noor, kalau hidang dgn lesung tu tak salah, kira arwah tok kak noor tu perintis lah kan, kalau tak caya tgk kat hotel2 ternama sekarang, depa hidang sambal2 utk buffet kan bbuh dalam lesung, nanti mat nak hidang sambal belacan guna batu giling pulak.....hhahahaha.


18-02-2007, umi_e komen :

umie harap yana jangan kecil hati dengan komen yang mas berikan tu... umie suka sangat masakan yang simple2 sebab jimat masa terutama dalam keadaan terdesak nak memasak... errmmm resepi ni fav my hb... orang kelantan suka masakan ni tau...


18-02-2007, umi_e komen :

lily!!!! umie tergelak dgn komen lily tau hehehehehe errmmm cik mat pulak komen masam2 pedas hehehehehe


18-02-2007, Lilydvalley komen :

Iyala umie... geram! cuma org yg x penah masak aje akan kata resipi org malas, etc. kalo dia seorg ibu/isteri yg kena masak tiap hari, akan tau how tedious to cook everyday. Especially yg berkerjaya. Blk dah ptg, penat...nak kena masak lagi. Dah tu, nak kemas lagi! So we want a simple recipe, but still tasty. Sedap x sedap pun ikut tekak memasing. Masak bagai nak gila complicated, berjam2 kat dapur, bersepah sana sini, tapi kalo tak kena ngan tekak, x sedap jugak.


18-02-2007, Nong komen :

Setuju dgn lily,sbenarny msak cara rebus ni sedap tau dn jg sihat.


18-02-2007, Lilydvalley komen :

betul nong... kalo we all org jawa, we hv our fav dish which we call "masak bening". Itu masak sayur rebus. X de tumis2. But we like it especially hari panas! menyelerakan. Gerenti Mas2003 kata we all org jawa semua malas!


18-02-2007, umi_e komen :

ermmmm masak bening memang best! umie suka sangat... suka hirup camtu hehehehehe (tak senonoh je rupanya bila teringat masa kecik2 hirup kuah dalam pinggan hehehehe) >>> masa umie kecik2 arwah nenek umie suka masak 'celok' - orang singapore yang tau masak 'celok' boleh tak kasi resepinya...


19-02-2007, Nong komen :

Sayur bening ..sedap tu Lily...kacang panjang campur jgung muda..emm tkng zaman knk2


19-02-2007, Mat Gebu komen :

Setuju dgn semua pengkritik di atas (kecuali Mas 2003, macam lah bagus sgt!!!), ayah mat org jawa pun kalau makan sayur bening dia suka, macam daun ranti bening dgn keledek ke, dan mat suka bening betik mengkal dgn ikan bilis, lada hitam dan bbuh daun kunyit sebagai aroma dia......ishhh malasnyaaaa kita orang ni kann?


19-02-2007, Ringo komen :

kalau masak simple tu malas, most of japanese mom pemalas la kot. potong jer ikan mentah dan hidang. yang lagi malas tu beli jer yang dah siap potong kat supermarket. hi.. hi.... akak Noor, baru teringat ikan lengat. sedap makan dengan ayaq asam. :)


19-02-2007, skyblue komen :

lol @ ringo


21-02-2007, akak noor komen :

sayur bening????......jangan kata....my feberet......akak guna buah betek muda lagi........ada pulak sambel belacan..... orak mandang wong wes....


21-02-2007, hzasabrina komen :

hehehe..terkuar jawo akak noor..bening betik ngn smbl belacan mmg sedap la kak..tgh2 bln nie mmg sesuai sgt msk cam tu..plak tu cuaca tgh panas..bertambah2 nasi..


21-02-2007, yana komen :

x sangka lak sbb resepi yana semua org jadi panas... yana baru je pulang dr kg... satu minggu x online, rindu sgt kat My Resepi


22-02-2007, Mat Gebu komen :

laaa kak noor jawa ke...hehe sorry leer, aku ye orak ngerti ngomong jowo.....


22-02-2007, Lilydvalley komen :

hahaha Mat! mcm terdengar2 aje kepekatan telor jawa mat tu!


22-02-2007, akak noor komen :

....akak pun bukan lancar sgt ngomong jowo....tapi org cakap jawa....x leh tipu....mak... asal muar...tapi dah dok...ipoh....tapi akak tercampak kat penang.....


22-02-2007, hzasabrina komen :

amboii..jauhnye kak noor ngn mak tercampak..dr selatan terus ke utara..cik abg org utara ye..;)


22-02-2007, akak noor komen :

cik abang org perak.....org parit lagi....sebelum tercampak.....dah kenal dulu....


22-02-2007, Lilydvalley komen :

kak noor... kat muar tu banyak tempat nama "parit" kan! kahwin pun dpt org parit jugak ya!


22-02-2007, akak noor komen :

a..ah ...perak ni ...penduduknya padat...ada yg duduk kat dinding ....lumut....papan..bukan setakat parit saja......ber PUSING lagi..he...he...he....


22-02-2007, hzasabrina komen :

hahaha..kelakar la kak noor nie..kak msuk la forum..leh sembang2 kosong..leh tempek gmbo lg..jom la


09-06-2007, adar komen :

saya br joint la...tp nak bg coment sikit...mmm...saya setuju sangat dgn semua coment kecuali mas2003 tuh...ikan rebus ni pun sedap kalau dimasak gulai ikan mcm makyong tuh..


12-07-2007, najah_82 komen :

mmg class...sedap la...mkn ngan nasi putih panas2 n sayur kangkung goreng belacan...terangkat beb...takyah lauk lain da...besides kan...slalu kat umah wat ikan kering goreng ngan bawang merah n cili kering...pon sodap...tu fevret mak..siap leh simpan 2-3 hari...:)


18-01-2008, waizuri007 komen :

jawa memang class... x pernah malas punye... heheheh...


14-02-2008, ana2 komen :

sy baru join cni cuma saya nk ckp 1 benda...mas,macam mana u boley tau rasanya eh?boleh tolong ajar saya.Nanti,bila u hantar resepi boleh lah bagi komen 'panass' pulak..yana,best kalau makan ngan nasi suam2 panas nih


30-07-2008, siti75 komen :

siapa kt resepi ni x sedap.sy pun dpt dr mak mertua.pakai ikan kembung rebus yg beli je.pastu kopek isi kecil2 n goreng garing.angkat.tumis cili kering ,bwg besar,bwg putih.letak gula skt n air asam jawa n garam skt.pastu msk ikan tadi gaul.mkn ngan nasi panas.nangis punye coz sedap


31-10-2008, marianie komen :

resepi nii mak aku dulu suka buat leeeee......mmg best!!!! smpi jilat jari heheheh...


03-11-2008, memmetlenggeng komen :

Tima kasih atas resepi nih, walaupunlum coba lagi, tapi nilah dia resepinya mak mentua guna dalam pantang...bestnya, mesti banyak varieti makanan lagi dalam pantang nanti, takle bosan...


02-04-2009, 14slamdunk komen :

pheh,,ramai btol yg kate sedap,, kene cube nih,,


02-04-2009, mama kastam tioman komen :

memang sedap!..tak rugi mencuba..


18-04-2009, yanna iris komen :

resepi ni bagus utk org yg balik keja kat2 magrib,pahtu b4 isya' dah nak mkn...senang , cepat & lazat!!


21-04-2009, mas_anom komen :

patut laaa...sampai 52 komen...sebab komen nya sepanas lauknya...tak pe laaa...by the way...mas yang ni lagi malas....nak guna ikan kembung rebus jee....malas nak rebus2 hehehe...boleh tak?


13-05-2009, nanie09 komen :

suka lah ada yang berdabat kt atas tu.. per lah mas! jgn kritik tau.. awak tu rajin sangat ker? ee.. sebangsa tapi kutuk2 macam dah pro je.. ok kengkawan! settle... tk yah panjang2 kan issue remeh nie.. heheh


24-06-2009, ida_kt136 komen :

ya ya ya sy x sabo nk cuba resepi ni.nmpak menarik dan sedap.


30-06-2009, guruh komen :

sy suka guna ikan kembung kecik2..simpan dlm peti..bila rs nk makan baru goreng..sy sukakan rs masin masam yg dh diserap!! cepat pun cepat..yg penting tersangat la sedap!!makan dgn nasik panas.. husb sy pun suka jgk!!


24-08-2009, iefa_nabil komen :

resepi ni mmg buleh pakai..simple n sedap..sy suka letak cili pd byk dgn bawang besar byk2..suka guna ikan kecik..biar garing n leh gigit gnan tulang2 skali..mkn dgn nasi panas2..mmg menyelerakan..hubby i yg ajar..tpi nak try yg letak lengkuas dgn gula mlk..suprise!!


17-10-2009, shuk_sham komen :

wa..i'm loike dis one...rebus ikan tue masam2 n lama2..pastue goreng garing taruk bawang gn cili....nyum nyum nyummny....pastu makan plak gn budu minyak (budu cmpur gn minyak goreng ikan tue)...waa..kecur ayeq liur nie...kena wat esok nieh.. :)


07-01-2011, i'm chef komen :

thanks ye sbb kongsi resepi ni...sgt sesuai utk org bekerja mcm sy yg kuar bintang balik bulan..kl hr2 mkn ayam,dgg,seafood...sx skala cubala mskan ni...mmg terangkat..nak2 cicah ngan kicap+cili padi...sedapnyer..


23-01-2011, kikkapo78 komen :

makan ngan budu campur tempoyak...pehhhhh...sedap tak ingat...boleh pengsan kekenyangan


26-04-2011, zana2541 komen :

lepas rebus makan gtu je pun sedap...mak selalu buat...ikan tongkol ni sinonim ngn org terengganu..


23-09-2011, asmahani84 komen :

Ni baru jumpa org kata ikan rebus grg xsedap...sbb yg selalu dgr, sume org ckp ikan rebus grg sedap..husband sy pon sgt suka...kbykn makanan yg husband sy suka yg dimasak simple2....sy ni mmg bkn rajin masak..tp sejak jumpa webni, mmg rajin cuba resepi2 kt sini.hihihi


28-11-2011, k.ngah komen :

bile tgk gambar ikn ni,rase ingt zaman kecil2 dulu..almaklum la..dulu kan xde peti ais..bile beli ikan bnyak2...rebus jer la..esok kalu nak mkn,bru goreng......bau die pun tau dah sedap....mkn lak ngan nasi panas..fuh!!...best tol la...hehehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu