Google+

oleh: citarasawan Agar-Agar Chequer

280220101235

Agar-agar dalam design chequer


Created on : 05-03-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi citarasawan




Bahan-bahan ( Loyang Chequer 10" )

  • Bahan A (Agar2 jernih)
  • 20gm serbuk agar2 1500ml air 300gm gula pasir daun pandan
  • Bahan B (Agar2 Santan)
  • 20gm serbuk agar2 1500ml air 300gm gula pasir 1 paket santan serbuk (50gm) daun pandan

Cara-cara

  1. Masak kedua2 bahan A dan B secara berasingan. Ketepikan. Biarkan diatas dapur dengan api perlahan.
  2. Img_1096
    Ambil 4 senduk kecil agar2 jernih (setiap satu senduk diletakkan warna berasingan, merah, biru, hijau dan kuning).
  3. Penuhkan dasar acuan dengan empat warna berlainan. Biarkan set dahulu.
  4. Img_1101
    Ambil 180ml agar2 santan dan tuang keatas lapisan berwarna tadi. Biarkan beku sedikit baru diletakkan pembahagi (ring divider) tekan sedikit ke dalam agar2.
  5. Img_1105
    Lapisan Pertama : Ambil 350ml agar2 jernih, masukkan warna biru dan tuangkan di bahagian bulatan paling luar. 250ml agar2 santan diwarnakan kuning, tuang di bahagian bulatan yang kedua, 180ml agar2 jernih diwarnakan merah dituang di bahagian bulatan yang ketiga dan 120ml agar2 santan diwarnakan hijau dituang di bahagian tengah bulatan. Setiap kali menuang agar2 gunakan belakang sudu supaya agar2 jatuh dengan perlahan.
  6. Biarkan seketika sehingga agar2 membeku. Test dengan jari setiap bulatan agar2, sekiranya hampir beku bolehlah dituangkan dengan lapisan yang kedua.
  7. Lapisan Kedua : Ambil 350ml agar2 santan, diwarnakan biru dan tuangkan di bahagian bulatan paling luar. 250ml agar2 jernih diwarnakan kuning, tuang di bahagian bulatan yang kedua, 180ml agar2 santan diwarnakan merah, dituang di bahagian ketiga bulatan dan 120ml agar2 jernih diwarnakan hijau dituang di bahagian tengah bulatan. Biarkan seketika sehingga agar2 beku. Test dengan jari.
  8. 280220101229
    Apabila agar2 sudah set, angkat keluar dengan perlahan ring divider tadi, tuang agar2 santan (tidak diwarnakan) memenuhi acuan. Biarkan beku baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
  9. Proses menyiapkan agar2 agak lama, sekiranya agar2 membeku panaskan semula di atas api dan kacau supaya tidak berketul.
  10. 280220101216
    Apabila dipotong agar2 kelihatan berkotak2 dengan lapisan santan dan jernih berselang seli.
  11. 280220101232
    Acuan Chequer 10"

Tag

dessert









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (18)

06-03-2010, citarasawan komen :

mne laa peginya gmbar step by step ni...


06-03-2010, Nenie komen :

Salam Kak Wan, kalo nak bagi gambar tu muncul kat step by tsep, lepas upload gambar tu DONE, kena save dulu... then baru upload lagi gambar utk step yang seterusnya...dan begitulah seterusnya....UPLOAD....DONE....SAVE....satu persatu sehingga habis kesemua gambar step yang mahu di upload....Harap dapat membantu....


06-03-2010, teruna komen :

wah ....cam batu permata,,,cantik pandai,,,,,,,


06-03-2010, citarasawan komen :

mekasih nenie, nti kak wan cuba lgi sekali...


06-03-2010, rbecca cookies komen :

wah..nmpak lawa..sedap..tp leh tak tunjuk caranya..step by step...takut salah wat..he..he


06-03-2010, Nenie komen :

Salam Kak Wan...Sama-sama..alhamdulillah dah keluar pun gambarnya...Bersama-sama kongsi ilmu tak rugi....bantu membantu....Haaaaa..tgk, now kite pula yang cedok ilmu dari kak Wan ni....Thanks jugeeee...


06-03-2010, citarasawan komen :

hai nenie, hrp gmbr nyer jelas dn mudah difahami.. slmt berlajar ;)


07-03-2010, miroz komen :

salam, saya belum cuba lagi, kalau nak bg markah pd presentation saya bagi 10/10, memang cantik. sesuai buat hantaran


07-03-2010, citarasawan komen :

salam miroz, bila buat nti antar laporan kt kak wan nk bagi markah kat miroz pulak mekasih,, dlm byk2 resipi ni lah yg dpt markah thanks 4 ur compliment!!!


07-03-2010, yazmi komen :

tabik untuk wan,memang canggih agar2 ni.saya ni memng peminat agar2. insy nak cuba.mana beli alatan tu.


07-03-2010, citarasawan komen :

kpd yazmi dn peminat agar2 skiranya nk dijadikan agar2 hantaran gunakan dari jenis serbuk krn kualiti nya lebih baik dan td mdh rosak brbanding agar2 menggunakan santan segar


17-03-2010, yumna komen :

kak wan.. mana nak dapat acuan chequer ni.. kat bakery ke kat kedai acuan2..


17-03-2010, citarasawan komen :

Agar2 chequer ni yumna cari kat kedai bekalan bakery tentu ada...


17-03-2010, yumna komen :

Kak wan duk mana? yumna tak paham nak buat puding ni. tak pe kiv dulu.. ahak.. teruja ngan resepi akak. pulak tu tak lokek ilmu.. mudah2an bisnes akak maju.. murah rezeki kak wan.. dah tgk blog akak.. sgt seronok..


17-03-2010, citarasawan komen :

yumna kat myr ni lgi detail step nya kat blog citarasawan tu x leh nk upload byk gmbr so yumna baca dgn teliti step nya kalo x faham nti contact k.wan kat blog k... ;)


26-05-2010, gina komen :

resepi kak wan semuanya cantik2 dan sedap,gina nak tahu apa blog akak....boleh tak?bagi ya...thanks kak wan....


28-05-2010, citarasawan komen :

salam gina, nk cri lain2 resipi ada kat blog citarasawan.blogspot.com kat sini kak wan ltk resipi2 yg terpilih saja .. ada byk pilihan ;)


11-12-2011, sharina parwiz komen :

CANTIK..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd