Google+

oleh: nehran Quiche

Dscf0354

Resipi asas untuk Quiche, bahan2 isi (fillings) boleh dipelbagaikan. Sesuai untuk quiche berpastri atau dibakar begitu saja. Selamat Mencuba ^,^


Created on : 03-03-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi nehran




Bahan-bahan ( 3 x 6" acuan pie atau 2 x 24 mini muffin tray )

  • Bahan A:
  • 4 biji telur - dipukul
  • 1 1/4 cawan susu segar
  • 2 sudu makan marjerin/butter yg dicairkan
  • 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • BAHAN B:
  • 2 cawan isi (fillings) pilihan sendiri
  • Cadangan : Cendawan butang yang dihiris + kernel jagung manis + 1/2 biji bawang besar yg dipotong dadu + bayam (spinach) dicincang kasar
  • BAHAN C:
  • 1 1/2 cawan keju cheddar yg diparut (grated cheddar cheese)
  • 1 biji tomato - hiris nipis
  • 3 keping frozen shortcrust pastry

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 degree celcius
  2. Sediakan pastri utk quiche - blind baking shortcrust pastry dan ketepikan (boleh cari kat youtube teknik blind baking)
  3. Bahan2 A digaul hingga sebati, ketepikan
  4. Campurkan Bahan B dan taburkan merata diatas pastri yg telah di 'blind baking' tadi
  5. Masukkan sedikit2 Bahan A ke atas Bahan B (jangan penuh sangat nanti quiche melimpah)
  6. Taburkan Bahan C ke atas permukaan Quiche pastri
  7. Bakar 55 minit ke 1:10 jam









Laporan Masakan Bergambar (1)

Hphone1801_382
18-01-2011
ok....sedap - menggunakan sumber2 g ada dlm peti ais.crust buat sendiri.
Laporan oleh: kaknita

tq sudi mencuba.. cantik crust tu ;-)


Komen (3)

04-03-2010, ellieepin komen :

mmmmmm, sedap nih ^,^


05-03-2010, yumna komen :

sedapnya nehran.. ha pernah makan salmon quiche ms kat royal hobart hospital.. first time.. sedap plak tu. kalau tak tatau mcm mana rasanya. nanti la free ha buat sesekali imbau kenangan kat tz.


05-03-2010, nehran komen :

yumna, sy makan kat golden tulip, sedap giler.pastu husband soh cari resipi, sekrg dah x makan quiche kat luar. quiche ni letak apa pun boleh tp jgn tinggal mushroom,yg tu jadi penyedap :D


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd