Google+

oleh: erna Popia goreng

Popia

Sedap dimakan panas-panas..


Created on : 11-04-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi erna




Bahan-bahan ( 14 ketul )

  • 14 keping kulit popia
  • 1 cawan sayur campur
  • 1 cawan isi ayam
  • 1/2 bawang besar dipotong dadu
  • 1/2 kiub ayam
  • minyak untuk menumis dan menggoreng
  • sedikit air
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah

Cara-cara

  1. Hiris isi ayam nipis-nipis
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau
  3. Masukkan isi ayam dan goreng sehingga masak
  4. Masukkan sedikit air
  5. Kemudian masukkan kiub ayam
  6. Masukkan serbuk lada sulah
  7. Masukkan sayur campur
  8. Goreng lagi dalam 2-3 minit atau sehingga air kering
  9. Ambik sekeping kulit popia. Letakkan inti yang dah siap tadi. Kemudian bungkus. Letakkan sedikit air di hujung sebagai gam. Buat sampai habis
  10. Kemudian goreng dalam minyak penuh sehingga kekuningan

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (10)

Popia_goreng
05-09-2007
dah selalu buat....tp baru ini dpt tepek gambar....
Laporan oleh: syahmi
Dscn1453
06-07-2008
tq for resipi ni,best...,sory kita ubah sayurnya (lobak sagat+kobis,itu yg ada hihi)
Laporan oleh: ctie_ris
Popia_ayam2
06-02-2009
popia ayam utk mkn petang..guna burger ayam n syur2.inti tu tapis dlu sblm masuk dlm kulit popia..kuah tpisan tu cmpur dgn sos cli jdi sos pencecah..nyum2x sedap buat sikit xcukup..lain kli buat byk2.tq share resepi yg sedap ni
Laporan oleh: sakura>emi
Popia
13-02-2009
rangup, sedap dan ready utk buat bisness popia ayam special..tq3x
Laporan oleh: sitinor
Img_0021
26-08-2009
First time buat untuk berbuka hari kedua..Memang sedap..Thanks for sharing
Laporan oleh: Hazrini
Dscn1556
12-09-2009
juadah berbuka puasa
Laporan oleh: tfsalihah
Img_3025
27-09-2009
Gambo cam hangus..tapi sedap walaupun tanpa bawang..:) terima kasih!
Laporan oleh: shareenadean
P1020468
20-10-2010
wat srpn msa m.mtua dtg...tq sudi kongsi rspi.
Laporan oleh: Mariani(KT)
Popia_goreng_26-11-10
28-11-2010
tq for the recipe..sedap la..
Laporan oleh: Noor Fadhlina
Dsc05734
01-11-2013
best lah popia ni...puas mkn bila buat sendiri,lagi best mkn panas2 hehee... mekasihh! :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (62)

24-04-2006, tepaksireh komen :

ee.... terima kasih banyak-banyak pada laman web nie, saya dah try popia nie, cuma saya tukarkan isi ayam tu pada nugget (dicincang-cincang) tak perlu masuk airlah. Sedap ! Cube lah try..


24-04-2006, erna komen :

tepaksireh.. nanti nak try jugalah buat guna nugget.. lagi senang... err nugget tu nak kena goreng dulu ke atau macam mana.. mai lah kongsi resepi popia tepaksireh tu.. letak banyak2 resepi popia kat sini pun takpe.. kan..admin kan... ;)


24-04-2006, admin komen :

emm asalkan cara buat tu lain, ok jer letak kat sini, tepaksireh di alu-alu kan utk letak resipi popia yg tepaksireh tu buat..


25-04-2006, No-G komen :

Hi!! Saya ni tengah berdiet tapi teringin sangat nak makan popia goreng. Boleh tak isi popia tadi tidak di goreng sebaliknye di kukus. Jadi kuranglah sikit penggunaan minyak.


25-04-2006, tepaksireh komen :

Oo....nugget tu masukkan lepas tumis bawang, dah kira ok tu ,ikut pulak step popia tu..


27-04-2006, erna komen :

No-G .. tak tahulah.. tak pernah buat lagi. Apa kata No-G try buat.. then report kat sini..


02-07-2006, lia komen :

resepi popia tak lengkap laa kalau tak ada sosnya ...mana resepi utk sosnya pulak?


03-07-2006, erna komen :

Lia.. just click on " Senarai Resepi " and find it.. or macam yg i selalu buat time malas.. just cicah dengan sos tomato or pencicah yg dah siap kat kedai.. but I dah try resepi from Ida.. emm memang best..


30-08-2006, haniey komen :

resepi ni...biasa jer, saya dah pernah cuba....


31-08-2006, ina komen :

haniey betul ke awak rasa biasa jer rasa kuih nie?Bagi saya sedap sangat.kalau cicah dengan sos lagi sedap.mm... sedapnya


01-09-2006, erna komen :

ina, haniey... lain orang lain citarasa.. setiap resepi ni pasti ada yg kata sedap dan juga yang sebaliknya..


20-09-2006, nora komen :

erna, saya buat popia ni guna sayuran je mcm tauge, timun, sengkuang dan carrot. Pun sdap jugak tau..


20-09-2006, erna komen :

Nora.. betul tu.. cara awak tu pun sedap. Kekadang ada juga saya buat macam cara awak tu.. kekadang pula cara macam resepi ni.. saja nak pelbagaikan rasa popia.. :)


21-09-2006, nagacute komen :

try campurkn kentang yg dilecek.. ayam plak tkr ngn daging burger yg dicincang.. lg sedap.. nk posa ni kena tambahkn ilmu ttg kuih muih cmni


20-11-2006, salleh komen :

resipi ni sememangnya sedap...apalagi kalau d buat oleh tgn org pompuan..bertambah2 laa..sedapp nyee...hehe (gurau senda)


21-11-2006, nure komen :

hehe..klaka,klaka..tumpang tersengih.. f^_^;)


29-11-2006, azalian komen :

kalau nak diet kena makan popia yang tak digoreng jadi kenalah buat sos dan kulit popia sendiri.


18-12-2006, NIEZAGANNU komen :

POPIA LETAK UDANG KERING DLMNYE PUN SODAP WEH..I DAH TRY DAH..


08-05-2007, kacang komen :

camne nak buat popia goreng bersalut cili jadi rangup, dah pernah buat tapi tak rangup pun, ada petua bagi rangup tak?


08-05-2007, kacang komen :

camne nak buat popia goreng bersalut cili jadi rangup, dah pernah buat tapi tak rangup pun, ada petua bagi rangup tak?


30-08-2007, hanizul komen :

bestnyer!! nak try lah weekend nie...bahan2 x der lagik


01-01-2008, lombok komen :

best jugak laman ni yek.....1st time serve. nak cari resipi yang senang tapi berkhasiat, untuk bekal anak sekolah ada ke? sapa boleh tolong.


16-04-2008, orked0110 komen :

bestnye kt myresipi ni erk ~ byk sgt resipi yg best .. tp ade yg x tau nk wat .. ari tu ade try popia tu .. letak daging minced ngan bwg cket. 1stly daging tu kite goreng bersama bawang, letak blackpepper cket .. tp the problem is bile start nk mkn tu die berminyak laa~(popia) .. cmne erk nk kasi die kering tnpe berminyak ??~


16-06-2008, aisyhana komen :

betul tu..mcm mana nak jadikan popia tu kurang berminyak..ade petua ker?


10-07-2008, joyah@ komen :

(",) best


10-07-2008, joyah@ komen :

lap pakai tisu.. sonang jo


06-09-2008, maklong komen :

akum,salam prknalan dari maklong, maklong pernah buat sos popia cara kg je tp dari komen kwn2 sedap, tp xde sktan yg tpt ye,klu nak cube leh le, cili kering, bawang putih kisar halus, masak air gula + gula melaka sampai pekat mcm nak sira kuih, baru masukkan blended cili td + garam bila dah cukup rasa +kan kacang tanah blend + sedikit biskut soda blend,sayur inti popia ditoskan air dr tosan tu masukkan dalam sos.cubelah ye.


17-01-2009, zilah komen :

setahu sy la kan.. syah.. klu nk kurangkan minyak.. awk lapik tisu serap minyak mse awk nk toskan popia 2..


10-02-2009, sitinor komen :

salam sume, semalm nak try resipi ni, tapi sodihnyer semua kulit nyer terbuka. mungkin sebab guna kulit popia yang kecik kot..hu.hu


16-02-2009, sitinor komen :

ada tips tak macam mana nak kekalkan popia ni rangup utk 4-5 jam??tulun3x


05-03-2009, kzr_p3 komen :

sitinor... kalau nk kekalkan popia ni rangup cuba u buat intinya betul kering2, lepas goreng tunggu sejuk kejap. lps tu simpan dlm bekas kedap udara (eg. turpaware one touch). Insyaallah


26-03-2009, anida62 komen :

knp xterangkan sayuran2 pe yg nk pakai kalau pakai carrot, lengkuas, taugeh blh ke


26-03-2009, pinky75 komen :

anida..tuan rspi x trang tu..so trpulanglah pd kta nk buh syur apa..slunya dlm popia ni org buh karet,taugeh or kngkung..ikut slera anida la..klu nk buh lngkuas,halia,knyit pun bleh la,klu anida bleh mkn...


07-04-2009, azatiesayang komen :

akm mak long...sy dh cuba menu ni,sperti yg lain popia ni serap minyak...so trpaksa la lap btl2 ngan tisu.Tp mmg sedap!!!Thanks mak long...


01-07-2009, aznah komen :

cara nak buat sos popia


02-11-2009, EDI & EDA 09 komen :

hee.. owang bawu je melangkah ke alam perkahwinan, so.. banyak lagi yang saye nak serve resepi2 dalam web nie utk hidangan suami tersayang bersama familynye.. (^_^,)


03-11-2009, syahmi komen :

Selamat Pengantin Baru untuk EDI & EDA.


30-11-2009, zafidah komen :

askum


30-12-2009, mama66 komen :

Nak bagi kulit popia tak terbuka semasa menggoreng, sapu kan air pada pengakhir /penutup gulungan popia tu...cuba lah


17-01-2010, syarifahisa komen :

hubby saya suka popia sardin..cmne nk msk inti sardin bagi sdp?aduii saya ni bkn pndai sgt bab msak2 ni..


26-01-2010, puteri desa aman komen :

ayoo.. ramai puji sedap.. nak kena try nih.. bila dah buat baru kita decide nak puji or tak keyh? thanks btw for the recipe..


24-02-2010, ieta_kz komen :

eeeeeeee.. best ni kena try jugak tunggu resepi dari ieta pulak ye.


25-02-2010, putri marion komen :

emm cdap gak..


25-02-2010, putri marion komen :

biskut soda tu biskut apa maklong??????


25-02-2010, paragas komen :

biskut mat sapi anak wak lembu hehehe


25-02-2010, shaliza81 komen :

salam..dr pengalaman sy la..pas kita goreng intinya tu, pastikn airnya kering ataupun pas msk tu toskn airnya n tunggu inti tuh sejuk..dan untuk kekalkn rangup sy selalu buat gni..air yg nak lekatkan kulitnya tu sy campurkan dgn sedikit tepung beras..masa bentangkan kulit popia tu..saya sapukan air tadi tuh di sekitar kulitnya..jgn banyak sgt nati kulitnya lembik.pastuh buh la inti td..n kalo bleh biarkan popia td di luar biar kulitnya mengeras b4 goreng..api plak jgn terlampau panas..n deep fyr k..cubalah ya..


25-02-2010, shaliza81 komen :

oh ya, air tos yg ditoskan dr inti td bleh dibuat kuah/sosnya mcm respi maklong kt atas tu.. air utk membalut popia juga menggunakan air yg sama iaitu air dan campuran tepung beras seperti yg dijelaskan kt atas td..tq


02-11-2010, 851016 komen :

nak try tengokk rini....


15-12-2010, zatie_meor komen :

dh pnh wt...sdp gk..pkwe ckp ske popia n smpy pgl kueh glung2 he2...........


12-01-2011, Ly2 komen :

slalu wt tp kulit jd liat pas 3,4 jm....


21-01-2011, snruzaini komen :

macam sedap je... nk try esok lah wat minum petang. hubby mesti suke...


04-02-2011, dewi.sya komen :

i baru jer masak ni untuk sarapan. family i suka betul .. tq


09-02-2011, nrazian komen :

sedapnye,kne cbe ni hehe...


18-03-2011, sshahreul komen :

mak saudara saya memang jual kuih popia ni ..kalau nak kulitnya x lembik dalam 5-6 jam..mase goreng letak asam keping dlm 2-3 keping..inysaallah elok ....aminnnn..sudi²kan mencuba


19-03-2011, nadzrulamin1411@yahoo.com komen :

selalu beli jer. kalau ade mse bleh lah buat....


01-04-2011, famani komen :

Y PNTING KULIT POPIA BKUALITI.. JANGN DEDAH TLALU LAMA KT LUAR SBLUM GULUNG 2...


03-05-2011, zuluzulu komen :

memang sedap dan mudah resepi ni. tq ye tuan tanah.


17-05-2011, otto komen :

Saya nak cuba jg.... tp blh tak lau isi ayam tkar ngan telur ayam ja..biasalah...mau cepat...


19-07-2011, kukumalu komen :

tergugat iman tgok popia ni..tmbah2 tgh puase ganti ni..adoi..sume bende nampak sedap


19-07-2011, kukumalu komen :

tergugat iman tgok popia ni..tmbah2 tgh puase ganti ni..adoi..sume bende nampak sedap


27-08-2011, aliahwhbmida@yahoo.com.my komen :

memang sedap. Ayam boleh diganti dengan udang kalau suka.


28-05-2012, zuraharun.ze komen :

sy bru wat popia mmg best..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd