Google+

oleh: junjs11 Fish n Chips

Picture_735

lunch ari ni...resepi dr internet..


Created on : 13-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 2-3 keping isi ikan (guna apa2 jenis ikan isi putih yg besar spt jenahak,kurau, kerapu)
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/3 cawan susu segar
  • 1/3 cawan air
  • 1 biji telur
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk buah pala /paprika (jun x isi)
  • 1/8 sudu teh serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Ikan tadi dilap dengan kitchen roll tisu.
  2. Campurkan tepung gandum, tpg jagung, soda, garam dan serbuk kunyit.
  3. Campurkan susu, air, telur, kacau dengan garfu. Masukkan kedalam campuran tepung. Gaul rata.
  4. Celup ikan dalam tepung dan goreng 4-8min. Angkat dan letak atas kitchen roll tisu untuk buang lebihan minyak. Hidangkan dgn sos, mix vege dan fries.









Laporan Masakan Bergambar (5)

Fish
16-07-2008
Sedap..makan ngan coleslaw dan kentang putar.
Laporan oleh: Mummy7857
030320091014
03-03-2009
salam junjs11...sedap...terima kasih atas resepinya.
Laporan oleh: baya74
Imag1490
07-04-2011
assalam junjs, sedap makan panas2, tq kongsi resipi
Laporan oleh: rosaliza
Dsc02664
02-02-2014
sedap
Laporan oleh: 123456
Dsc03180
31-05-2014
buat kali kedua tapi guna bread crumbs..
Laporan oleh: 123456

Komen (11)

13-02-2007, Ayu61279 komen :

amboi k.jun!!! sempat lagi ambik gambar seblm mkn eh.baru je borak psl ni dlm chat tadi.hehehehe...


13-02-2007, junjs11 komen :

wahaha...ayu, dah ptg nih.gambo j yg tinggai...dah siap wat kek lagi..ekekeke.


13-02-2007, hzasabrina komen :

rajinnye k.jun...kita klu nk wat kek tngu mlm mngu bru leh wat..sbb soknye x keje..


13-02-2007, princessharyati komen :

mana kuah yek sos cili jek???... haa p3 ada resepi asli kuah dia tapi tunggu p3 masak dulu nanti kita kongsi resepi..(kuah asli yg mcm mkn kt hrc)


13-02-2007, Ayu61279 komen :

k.jun....mai la hantar skit kek tu kat ayu.ayu nak gak...hehehe


14-02-2007, sayang79 komen :

garing tk kalau dah goreng n dah sejuk...pasal ada yg tk garing bila dah sejuk nanti....


14-02-2007, junjs11 komen :

cpt anta p3.. ayu..dtg umah la, kalu nak kek..kat sini, tgk gambo j leh la.. sayang..yg ni jenis x garing kalu dah sejuk..kena cr resepi yg crispy punyer la..


13-12-2007, kimie komen :

hello your fish n chips look nice wonder if it is delicious


13-12-2007, kimie komen :

hello your fish n chips look nice wonder if it is delicious


15-05-2009, farizamnh komen :

nk nyibok jap..hehe kalo nk sedap ikan tu kan,salutkan dgn bread crumbs...perhh,marvelous!!!he3


07-05-2011, gadizzz komen :

dah cuba buat mlm td...sedap :-) tp di ubah suai sikit :-) ikan tu saya gaul ngan garam,penambah perisa n lada sulah sikit..baru ade rasa :-)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd