Google+

oleh: lindaoon Baklava

Img_3355

Manisan orang turki yang nampak exclusive tetapi mudah nak buat.


Created on : 15-02-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lindaoon




Bahan-bahan ( untuk 2-3 org )

  • 185g fillo pastry
  • 2 cawan kacang walnuts yang telah dipanggang.
  • 1/2 cawan butter
  • 1 sudu kecil ground cinnamon
  • ** untuk sos baklava **
  • 1 cawan air
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu kecil vanilla extract
  • 1/2 cawan madu

Cara-cara

  1. Panaskan oven 175 c. cairkan butter. sapukan butter pada loyang pembakar.
  2. Chop kacang walnuts dan gaulkan dengan cinnamon.
  3. Letak 2 keping fillo pastry, sapukan butter dan letakkan 2-3 sudu besar kacang walnuts yang telah digaul dengan cinnamon tadi. ulang sehingga habis. pada bahagian atas (penghabisan) letak dalam 6-8 keping fillo pastry.
  4. Potong baklava macam size kuih talam tu, dan bakar selama 50 minit (180 c) sehingga keemasan dan garing.
  5. sementara tunggu baklava masak, buat sos baklava. didihkan air dan gula sehingga gula cair. masukkan vanilla extract dan madu. kacau sehingga 20 minit.
  6. selepas baklava masak, remove from oven dan immediately tuangkan sos diatas baklava. jangan ditutup untuk mengelakkan baklava menjadi soggy.

Tag

dessert








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (7)

16-02-2010, zasyah komen :

fillo pastry tu mcm mana?.. tak sama dgn pastry biasa ke?


16-02-2010, lindaoon komen :

fillo pastry tu lain dari pastry biasa. tetapi bau dia seakan-akan macam kulit popia. cuma ketebalan dia lagi nipis dari kulit popia.


16-02-2010, sufiyah komen :

Yang saya belajar lain sikit cara susun aturnya. Every layer sapukan dengan butter cair, sampai enam layer. TLetakkan intinya sepanjang fillo tu, then gulung. Atur semua fillo yg dah digulung tu dlm loyang. Akhir sekali curah air gula pekattu baru bakar. Kuih ni memang manis sangat2. Kalau nak sedap campurkan juga gajus, badam dll.


18-02-2010, lindaoon komen :

cara susun tu tak kisah, boleh ikut kekreatifan masing2. memasak ni tiada had dan boleh ditukar kaedah dan juga bahan. janji sedap untuk dimakan (quote dari chef James Reeson, Aussie). :D


11-12-2011, sharina parwiz komen :

DAH LAMA CARI RESEPI NI..NAK TRY NNT.TQ..:)


23-02-2012, aisyahsid82 komen :

senang tak nak cari filo pastry?


22-01-2013, pokadotsempire komen :

mana nak carik filo pastry????


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu