Google+

oleh: LynnSham Pau Hong Kong

Pau_ani_ahmad

Resipi dari taukeh frozen food, Pn Ani Ahmad yang dikongsi di RNet. Pau ini sangat gebu dan halus teksturnya macam pau komersial.. memang best!


Created on : 12-02-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi LynnSham




Bahan-bahan ( 64 biji - doh seberat 20 gm )

  • Bahan A:
  • 450 gm special pow flour (Hong Kong)
  • 230 ml air
  • 1 tbsp susu pekat manis
  • 5 tsp yis segera - Mauripan
  • Bahan B:
  • 300 gm special pow flour (Hong Kong)
  • 180 gm gula kastor
  • 40 gm shortening
  • 2 tbsp double action baking powder (for pau)
  • 1 tsp bread softener
  • Bahan C - larutkan:
  • 100 ml air
  • 1/2 tsp ammonium carbonate
  • Sedikit garam
  • Bahan D:
  • Inti - ikut citarasa sendiri

Cara-cara

  1. Satukan A, uli hingga jadi doh yang licin (saya guna bread maker). Kemudian rehatkan doh selama 30 minit (doh akan mengembang).
  2. Selepas 30 minit, campurkan A dengan B dan C. Uli hingga jadi doh yang licin (jika guna mixer; speed no. 2 selama 15-20 minit. Saya guna bread maker Empress [Cosway], setting no. 51, uli sebanyak 4 pusingan).
  3. Rehatkan dan biar doh mengembang sekali lagi selama 30 minit (doh pau ini sangat ringan).
  4. Bahagikan doh kepada bebola kecil (saya bahagikan kepada 20 gm tiap satu).
  5. Masukkan inti, bulat-bulatkan atau punjutkan.
  6. Rehatkan sekali lagi hingga kembang selama lebih kurang 10-15 minit.
  7. Kukus selama 5-7 minit dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu (saya kukus dengan api sederhana).
  8. Untuk frozen pau: setelah pau dikukus, biarkan hingga betul-betul sejuk. Kemudian bekukan secara individu (pastikan pau tidak melekat antara satu sama lain). Bila dah beku, keluarkan dari fridge dan terus pek (jumlah per pek terpulang.. pau tidak akan melekat antara satu sama lain). Selepas dipek, terus disimpan sejuk-beku.
  9. Cara mengukus frozen pau: Panaskan pengukus, terus kukus pau tanpa perlu 'defrost' (api sederhana).
  10. Ikut kata Pn Ani, elok gunakan double action baking powder yang khas untuk buat pau.. memang ada tulis "(pow)" @ "(pau)". Sebelum buat, puas cari, tak jumpa.. saya guna double action baking powder yang biasa tu je.. alhamdulillah, pau tetap gebu..








Laporan Masakan Bergambar (6)

Pau1
24-02-2010
memang best sgt pau ni... tp naper ekk.. kulit pau saya tu berkedut2??
Laporan oleh: yani

yani, betul tu, pau ni memang best.. btw, utk elakkan kulit pau berkedut, bila pau dah masak, terus angkat bahagian kukusan bersama penutupnya.. letak ke tepi.. baru buka penutup dan keluarkan pau dari kukusan.. insya'Allah kulit pau tak berkedut.. saya dah cuba cara yang sama bila kukus frozen pau.. alhamdulillah, kulit pau tak berkedut..

Pic3
28-02-2010
Ini pula pau berinti kelapa perisa pandan..
Laporan oleh: LynnSham
26778_1238773572294_1317915241_30609647_1143876_n
01-03-2010
mmang sedap..gebu dan lembut..tapi buat setengah adun saje...
Laporan oleh: cikliz

cikliz, seronok dapat buat pau yang gebu kan.. saya pun buat setengah adunan semlm dan frozen kan.. senang bila teringin nak makan terus kukus je..

P1010263
18-03-2010
Terima kasih lynnsham...mmg la lembut pau nih..dah lama cari resepi yg boleh memuaskan hati my hubby...ni buat pakai tepung pau blue key...lain kali nak try dgn special pow plak...thanks again
Laporan oleh: beattey

Sama-sama kasih beattey.. saya tak pernah guna tepung pau Blue Key.. lepas ni cuba guna special pow flour yang RM6.40 tu pulak ya..

Phk
02-04-2010
pau yang memang best, gebu dan hasilnya sanagtlah memuaskan hati saya...tq lynnsham sebab share resepi ni :)
Laporan oleh: mummyseri

Memang nampak sangat gebu pau mummyseri ni.. sama-sama..

P1030188
02-02-2011
mmg best dan sdp.pepagi uli sowang2 wat srpn...tqtq.
Laporan oleh: Mariani(KT)

Mariani, rajinnya menguli pau pepagi.. tapi, mesti best makan pau panas untuk sarapan.. welcome.. welcome..


Komen (35)

12-02-2010, LynnSham komen :

Moderator, macam mana nak edit resipi yang dah di post?


12-02-2010, ibumimi komen :

lynn, gebu betul pau ni. tepung special pow tu lyn beli kat mana? ibu kalau nak edit gi ke my resepi (icon kat atas belah kiri sebelah home)n klik laa yg kat resepi yg nak edit tu. yg penting jangan lupa save.. kay. kengkadang ada yg suka nyakat kat sini.. harap jgn ambil ati


12-02-2010, na_ieda komen :

kegunaan ammonium bicarbonate adalah untuk mmutihkan kulit pau..sebab tular org cina buat pau putih gebu,diorang campur bahan nilar...saya pun buat pau frozen jugak,dah lama cari bahan ni tapi susah nak jumpa kat bakeri,


12-02-2010, LynnSham komen :

ibu, memang pau ni sangat gebu.. tepung tu saya beli di Bake with Yen Chow Kit. Terima kasih ajar cara edit.. Tak ambil hati, cuma malas nak layan.. he.. he.. he..


12-02-2010, LynnSham komen :

na_ieda, kat Bake with Yen ada banyak.. dalam pek 1kg pun ada..


12-02-2010, LynnSham komen :

ibu, lupa nak bagi tau.. harga special pow flour tu RM6.40/kg


12-02-2010, na_ieda komen :

ok..tq..nanti mesti cuba


12-02-2010, sharifahkadar komen :

lynn, bread softener n bread improver sama tk? kalau tk guna ammonium carbonate ok ke? Bermakna utk bahan C saya cuma campurkn air n garam je. Saya teruja nk buat sendiri sebab anak-anak gemar mkn pau utk sarapan. Slalu beli yg frozen je, 18 kpg S$10.


13-02-2010, sharifah azizah komen :

hu hu x tau kat teluk intan ada ke tepung ni. kalau x de nak try dgn tepung pau blue key. tq upload this resepi...my family suke tp x tau buat..


17-02-2010, Lynn Sham komen :

sharifahkadar, bread softener macam shortening tapi berwarna putih.. bread improver pulak dalam bentuk serbuk. Saya tak pasti hasilnya jika tak guna ammonium carbonate. Tapi utk substitute, refer kat link ni - http://sonic.net/~alden/Leaven.html#baker%27s%20ammonia. Cubalah buat, pau ni sangat gebu.. saya dah frozen kan pau dan bila dikukus semula, pau tetap gebu..


17-02-2010, Lynn Sham komen :

sharifah azizah, jika tak ada tepung tu, boleh cuba guna tepung pau Blue Key.. nanti share feedback kat sini untuk rujukan bersama.. selamat mencuba!


20-02-2010, sharifahkadar komen :

Hi Lynn! saya belum mencuba resepi ni tapi saya telah ke laman link yg u sarankan. Banyak informasi saya peroleh, terimakasih kerana berkongsi maklumat.z


20-02-2010, eyla5152 komen :

hi, sy nak tanye tpg hong kong tu same ke ngan specail paw flour ni? sbb yg ni mmg sy ade tpg ni.. cuma ammonioum carbonate je lum jumpe. sy pun nk try


25-02-2010, Lynn Sham komen :

hi eyla5152.. saya tak pasti sama ke tidak special pow flour dgn tepung hong kong.. cuba tengok harganya.. special pow flour - RM6.40/kg.. jika saya dapat info tambahan, akan saya war-warkan.. ammonium carbonate boleh didapati di kedai-kedai bahan bakeri.. harap dapat membantu dan selamat mencuba!


28-02-2010, LynnSham komen :

hi sharifahkadar.. bila dah cuba nanti, share feedback di sini ya.. sama-sama..


05-03-2010, sweetapples1111 komen :

uwaaaa.....gebuz nye paw korang...ni yg wat i xbley tahan neh..nak try wat,bsoookk jugaaakkk...


22-03-2010, LynnSham komen :

sweetapples1111, cuba lah.. insya'Allah tak mengecewakan.. ke dah cuba?


30-03-2010, beattey komen :

lynnSham, nak tanya awak sikit, kalau kita buat frozen kan boleh tahan berapa bulan ye???


02-04-2010, mummyseri komen :

Salam Lynnshamm..sy dah buat pau ni dan hasilnya mmg tak mengecewakan..lembut yang macam jual di kedai:) Tq pd Pn. Beattey sebab dia share sumber resepi ni kat uma dia:)..


05-04-2010, LynnSham komen :

Beattey, jika disimpan beku boleh tahan berbulan-bulan.. insya'Allah tak ada masalah..


05-04-2010, LynnSham komen :

Salam mummyseri.. itulah, seronok nampak pau mummyseri yang gebu tu.. lepas ni dah tak perlu beli pau lagi kan.. buat sendiri lebih ekonomi dan sedap sebab boleh letak inti banyak-banyak.. he.. he.. he..


07-04-2010, zaryati komen :

wah..menarik nie.mesti cuba..sebelum sudah buat beberapa resepi dr inet gak..gebu bila panas dan sejuk.tapi trima ksih pada empunya resepi sebab saya dpt info terbaru...guna ammonium carbonate.mesti try nie..cuma hong kong flour tu jenuh dah cari kat serata Tawau nie..last2 guna tepung pau yang plastinya pink tu.


11-04-2010, kakning komen :

salam LynnSham...kat mna ada jual ammonium carbonate, bread softener n double action baking powder....Lynn klu ke tiga2 bahan ni tk ada, pau tk mnjadi ke? maksud akak pau tk jdi gebu....hehehe..


12-04-2010, LynnSham komen :

zaryati, bila dah sejuk, pau tidaklah segebu waktu panas.. pau komersial semuanya dibeli 'fresh from steamer'.. he.. he.. he.. btw, jika dah cuba nanti, share feedback di sini ya..


12-04-2010, LynnSham komen :

salam kakning.. cuba cari 3 bahan tu kat kedai bahan kek & biskut, insya'Allah ada.. kalau tak guna 3 bahan, mungkin teksturnya pau tak serupa..


12-04-2010, kakning komen :

Lynn Sham terima kasih bnyk2 d atas info yg d berikn, tengs sis.


10-01-2011, supernai komen :

nak tya,mcm mana nk buat inti kacang merah yg halus texturenya??


21-01-2011, LynnSham komen :

supernai, ikut cara saya, kisar kacang merah yang telah direbus empuk sebelum dimasak semula dengan gula.


18-04-2011, asmidar79 komen :

yis segera - Mauripan tu ape ek...brand nye ke mauripan or mmg de jenis yis mcm tu...hehehe..tak tauuuu


18-04-2011, nuni komen :

mauripan tu jenama yis kering.setengah panggil mauripan sbb sng nk kenal.kalo kata yis, ada yg x kenal. mana2 jenama yis kering pon boleh guna.


01-07-2011, kayzacc@yahoo.com komen :

pau ni mmg gebu dan sedap..tq lynnsham...


02-12-2011, izanmar komen :

Salam Lynnsham..sy dah jumpa ammonium tu..tapi bau nya kurang menyenangkan..bau nyer camtu ke..sy takut salah plak..tq


07-12-2011, mamacute komen :

betul la tu izan, bau dia menyegat idung, sbb tu la letak pon sket je kot.


13-12-2011, LynnSham komen :

~>nuni, terima kasih bantu jawab.. saya tak perasan ada pertanyaan dari asmidar79.. ~>kayzacc, mmg best kan.. sama-sama.. ~>izanmar, betul macam kata mamacute tu..


17-12-2011, enn arifin komen :

Lynnsham, sy nk tny.. Bread softener ng dough softener tu sama ke? Sortening pula sama ke?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu