Google+

oleh: kaknita Gulai Ikan Utara

002

resepi dr mak mertua


Created on : 07-02-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kaknita




Bahan-bahan ( 4 orang makan )

  • 2 ekor Ikan kembung /ikan sembilang
  • 1 1/2 sd besar rempah kari ikan baba's
  • 1 sd teh jintan putih/jintan halus
  • 2 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih dan 1 biji buah keras
  • setangkai daun kari
  • sedikit halba campur
  • garam dan gula secukup rasa
  • 4 biji bendi muda
  • 1 biji tomato segar
  • sedikit air asam jawa (kalu suka masam -lebihkan)
  • 2- 3 sudu besar minyak masak
  • 1 1/2 mangkuk air
  • 2 -3 biji Cili padi

Cara-cara

  1. Bawang putih,merah,buah keras dan jintan putih ditumbuk halus
  2. Panaskan minyak , masukkan bahan yg ditumbuk,daun kari dan halba sehingga sedikit garing
  3. masukan rempah kacau dan masukkan sedikit air ,air asam jawa . Biarkan mendidih dan pecah minyak dan wangi.pastu masukan garam dan sedikit gula dan serbuk perasa jika suka.
  4. masukkan ikan, alihkan dan masukkan air secukupnya
  5. Biarkan mendidih dan akhir sekali masukkan bendi , tomato dan cili padi . angkat dan hidang bersama nasi panas,sambal belacan dan ikan goreng...pasti menyelerakan.

Tag

ikan

Laporan Masakan Bergambar (0)



Komen (7)

08-02-2010, alibaba komen :

kalau 1 pinggan nasi tambah n satu roti combo makan dengan gulai ni,,untuk sarpan pagi saya jer,,,tapi langsing gak perut,,hehehh


08-02-2010, kaknita komen :

Wah..ini macam kalu ,rasa2nya size benggali nih...


17-08-2011, aqu nak masak komen :

erm..best..


22-03-2012, ita81 komen :

mskkn ne mst sedappppppp,tgk gaya mcm mskkn mak mertua sy je,lgpn sy suka mskkn utara ,biasa ler my husband org utara jd mskkn kt sna dh jd kesukaan sy,nnt nk cuba try ler ..blh mskkn wat my husband n my mother hehehe


27-03-2012, kaknita komen :

Ita....try jgn tak try ...pastu masukkan laporan sebagai buktinye...hehehe....


04-09-2012, norhaida.wilda komen :

nk try lh...huhuhu


04-09-2012, kaknita komen :

norhaida.wilda, try la..hehehe


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd