Google+

oleh: Princess Rania Rania's Prawn Olio

Rania_s_prawn_olio

Prawn Olio campak2, bahan2 tak cukup so pakai je bahan2 yang ada... hehehe =) masa penyedian dlm 15-20 minit je... lebih kurang je la rasa dengan pizza hut punya... wah wah... angkat bakul sndiri... 8-)


Created on : 06-02-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Princess Rania




Bahan-bahan ( 2 Hidangan )

  • Spaghetti
  • Udang 15 ekor dibuang kulit dan kepala (kalau suka udang byk boleh tambah lagi)
  • 2 T/S Olive oil
  • 3 ulas bawang Putih (chopped)
  • 1 biji small yellow onion (chopped)
  • 5 biji cili kering (potong serong dibuang biji)
  • black pepper (secukup rasa)
  • garam (secukup rasa)
  • garlic oil (optional)

Cara-cara

  1. Rebus spaghetti sampai lembut then tos kan. rendam udang dlm air panas sekejap thn tos kan.
  2. panas kan olive oil. tumis kan chopped garlic, onion n cili kering sampai naik bau n garing sedikit.
  3. masukkan udang. kemudian masukkan spaghetti dan letakkan sedikit garlic oil, black pepper dan garam.. gaulkan sehingga semua sebati...
  4. Sedia dihidang... sbb takde mushroom kita celurkan brocolli je...
  5. untuk garlic oil... tumbuk je garlic.. panaskan minyak then masukkan garlic tdi goreng sampai garing sikit (sekejap je takut nanti hangus tak sedap pulak rasanya... simpan (tambah dalam bubur nasi n sup pun sedap)








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (4)

06-02-2010, ezralovescook komen :

klo dh tuanpnye resepi ckp sedap..mst btol2 sdap nih..hihi..nk cube jgk nih..ade black pepper yg best tuh! nyum3x..


06-02-2010, Princess Rania komen :

hehe... cuba2 jgn tak cuba... nanti share2 ek... :) hahaha... ye la.. sendiri masak sendiri angkat bakul ma... ;P


08-02-2010, linit bato komen :

wah sadap nampak?cubalah jangan tak cuba.


02-12-2010, puteri bonda komen :

best,i penah try 3 kali dah kot..senang,cepat tapi sedap.. thanx rania. :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu