Google+

oleh: yani Biskut koko rangup

Biskut-koko-rangut

pernah bawa cookies ni untuk potluck.. ramai yang kata sedap.. memang sedap dan senang..


Created on : 20-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( saiz acuan 21x8cm )

  • 50g mentega tanpa garam
  • *70g tepung
  • *15g serbuk koko
  • *1/8 sk serbuk kulit kayu manis
  • *1/4 sk baking powder
  • *40g gula perang
  • *2 cubit garam

Cara-cara

  1. potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven peper
  2. Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul.
  3. Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
  4. Bakar selama 25-30 minit.
  5. Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.

Tag

biskut koko

Laporan Masakan Bergambar (26)

Kokorangup
13-03-2007
Saya dah cuba resepi ni, sedap dan rangup. Saya double the ingredients, dapatlah dalam 21 ketul.
Laporan oleh: maisya

saya pun selalu double kalau nak buat utk ramai..

Crunchy_cookies
12-05-2007
Sedap..sekejap jer habis :D (ni dah buat lama... tp baru je upload)
Laporan oleh: lyna
Koko_rangup
29-05-2007
tekan dlm acuan......lain kali nk buat nipis skit............mmg cantik & sedap...tq yani.
Laporan oleh: syahmi
Img_0703
12-07-2007
memang best tp x cantik mcm yani buat. sekejap jer laku siap minta lagi. hehhehe
Laporan oleh: imanazyan
P1010247
03-09-2007
Sedap dan kurang manis..sesuai untuk orang yang tidak gemarkan biskut manis2. Buat kawan2 yang nak cuba..cuba dulu then baru tahu sedap ke tak sedap...
Laporan oleh: MamaInaz
Pict0330
03-10-2007
buat 2 adunan, potong kecik2...dapat ler 45 biji
Laporan oleh: rrozie17
Dsc00205
28-10-2007
Biskut ni mmg best.. 1st time buat ramai yg rasa, ramai yg puji & ramai pulak yg nak order untuk raya.. sy taburkan choc rice instead taburkan baki adunan, lagi sedap rasanya.. mmg x rugi buat biskut ni sbb bahannya very very simple, tapi hasilnya amat memuaskan dr segi quality & quantity!! Puas hati.. thankx a ton 4 the recipe. ;)
Laporan oleh: nulezza
Dsc00555
10-07-2008
dh try... sedap sgt. sy pn letak coklat rice kat atas
Laporan oleh: Jay Anne
Dsc03042
11-07-2008
Dah cuba buat biskut ni..bawa ke off.kwn2 ckp sedap.tq Yani.
Laporan oleh: rabiatun
27072008003
27-07-2008
tq 4 the best recipe... tapi ade ubah sket, kapit ngan peanut butter... lemakĀ² manje rase die...eheheh..
Laporan oleh: nOOrsha
Picture_1193s
28-08-2008
sedap, tambah coklat rice lagik kt atas..tq yani
Laporan oleh: junjs11
Yum3
19-09-2008
Yan.... ONE word = sedap!!!!
Laporan oleh: mikelnaru
Biskut_koko_ranggup
13-01-2009
dah banyak kali wat tapi ni baru sempat nak posing mosing depan kamera. Tenkiu kak yani... sedap dan harummm!!
Laporan oleh: 14sept
Koko1
14-01-2009
nk join gak ngan jiya! sedap la k.yani! wat 2 adunan lagik! hehehe..... arigato ne....
Laporan oleh: hana6877
Img_3422
14-01-2009
yg ini dari saya pula...
Laporan oleh: sofieza
Picture1298-1
28-01-2009
Salam, ini kedua kalinya saya buat..yg ini saya tambahkan dgn rice coklat. rasanya enak sekali & thanks
Laporan oleh: May Hickman
Biskut_koko_rangup_yani
24-05-2009
mmng sdp dn rangup...kesukaan bbudk nih...tapi lps bkr bhgian atas yg di tabur masih bederai ke yani??..ppon tq yani atas resipinye... :)
Laporan oleh: kak fida
Ca_biskut_koko_rangup_18082009_007_
18-08-2009
Baru buat malam tadi.. Simple biskut ni.. suke sgt! nanti nak buat utk raya pulak.. hehhee! anyway thanks kak yani for this resepi ya. Selamat menyambut Ramadhan.
Laporan oleh: cinteati

Selamat menyambut ramadhan juga buat cinteati sekeluarga

Biskut1
29-08-2009
salam kak yani, ros buat biskut ni untuk anak2, bila rasa sedap sangat, rangup semua suke, thanks ya kak, leh buat biskut raya nnt ni..heheee
Laporan oleh: onigiri
Dsc01489
21-08-2010
Salam k.Yani..yg ni hasil tangan saya..memang sdp n rangup..pernah cuba resipi muffin coklat akk..pn sdap sgt..TQVM (^^,)
Laporan oleh: Mamas

thanks ya .. sudi try resipi ni

P1030419
06-03-2011
slm,wat 3 adunan,ltk cklt rise,rangup sesngt,cpt je abs,msti kna wat lg ni...tqtq ya..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dscn2024
13-04-2011
Mudah, cepat & mmg sedap.. anak2 suka.. TQ 4 d resepi
Laporan oleh: MamiAlyaaDamia
Img_0347_1_
26-06-2011
thanks for the recipi yani..biskut ni senang sgt2 nk buat nye..sy tekan dlm acuan shortbread je n tabur dgn choc rice. sedap sgt, rasanya ala2 brownies :)
Laporan oleh: sewza
Dscn3019
03-07-2011
baru lepas kuar oven..tunggu sejuk sikit bubuh coklat masakan sket..sedappppp :) terima kasih atas resepinye :) *buat 2 adunan dpt dlm 40 keping*
Laporan oleh: anamuslimah
Img_3870
17-07-2011
sedap sangat kak yani! rangup aje. mudah pulak tu nk buatnya. tak payah nk guna telur. suka biskut coklat mcm ni. simple tapi sedap! tak cukup satu adunan. pasni kene buat 4 adunan untuk kuih raya.
Laporan oleh: nuni
Dsc05062
13-06-2012
memang sedap..tq
Laporan oleh: shahani kaf


Komen (62)

21-06-2006, miss komen :

hmm..assalamualaikum..kalo x letak kayu manis x pe ke??


21-06-2006, yani komen :

kalo tak suka kulit kayu manis..takyah letak.. kulit kayu manis ni menambahkan keharuman..


23-06-2006, Datin b.s komen :

datin dah buat..tpi datin gunakan planta.Planta tu kan dah masin jadi datin tak letak garam le.....memang betul le.....SEDAP....TQ yani......


24-06-2006, yani komen :

sonoknye dgr datin dah berjaya buat biskut ni.. datin tempek ler gambar biskut yg datin buat tu.. klik kat laporan masakan then upload gambar yg datin ambik.. lagi senok kalo dpt tengok gambar biskut yg datin buat.


28-06-2006, Datin b.s komen :

ari ni pun datin bt lgi biskut ni....anak-anak suka sesangat makan.....rupa biskut yg datin bt tu sama le ngan gambar tu.....


28-06-2006, Admin komen :

Datin.. takpelah rupa sama pun.. tempek jugalah.. lagi banyak gambar yg orang tempek.. lagi seronoklah tuan punya resepi dan seterusnya diharap dpt memeriahkan website resepi ni.. sebab tulah diwujudkan laporan masakan bergambar.


10-07-2006, ifa komen :

saye ni mmg minat bab2 memasak ni,tp saye belum cuba lagi cookies ni tapi nampak cam sedap....harap2 nnt menjadi le tangan saye buat cookies ni yeeee...boleh tak tlg tunjukkan cara2 nak buat kn cheese cake..


11-07-2006, Admin komen :

good luck ifa.. and jgn lupa tempek gambar kat sini. Try pi kat senarai tag or senarai resepi.. dah ada pun yg tempek resepi cheese cake yg mudah.. try la..


16-08-2006, suzie komen :

yummy...sedap.sy n kwn2 suka sgt


13-09-2006, ANA... komen :

SALAM....KALAU X POTONG....TERAP AND THEN IKUT ACUAN BOLEH X?


13-09-2006, yani komen :

Ana.. sorry cookies ni takleh nak terap.. sebab doh dia tu tak padat.. nanti berterabur. Kalau nak buat padat2 nanti tak jadi rangup macam yg dipotong.. cookie ni dipotong selepas dibakar dan sebelum sejuk.. takdelah nak berterabur nanti.


14-09-2006, DEE komen :

YANI.IKUT BAHAN KAT ATAS? BANYAK X KITA DAPAT BUAT?KE CUMA SATU LOYANG JE


14-09-2006, DEE komen :

COZ NAK BUAT RAYE NNTI LA YANI...


14-09-2006, yani komen :

DEE.. sikit sgt dptnye.. kalo nak buat raya buat ler 3-4 kali ganda bahan tu..


10-10-2006, Eda komen :

Kalau tak alas dulang dengan oven paper boleh ke?


10-10-2006, yani komen :

Eda.. tujun alas tu supaya tak melekat.. kalau tak nak las dgn oven paper boleh sapukan butter pada dulang/acuan


12-10-2006, vivie komen :

waaa..nmpak mcm sedap ;)..thanks sb bg resipi ni..kira hujung minggu ni nk try buat ;)..


12-10-2006, vivie komen :

yani..nak tny sket bole?vv tak fhm pasal cc ni..for eg,100cc air..vv tak fhm la..harap dpt membantu :(..


13-10-2006, yani komen :

vivie.. cc sama juga dgn ml


16-10-2006, yellowgirl_park komen :

kat bahan3 mentega 50g kat cara2 ambil 1 cm yang mana satu ni? tak faham la tolong yek nak try ni urgent


16-10-2006, yani komen :

50g mentega tu dipotong kecik2 lebih kurang 1cm..


23-10-2006, mamaidraj komen :

so frustrated sbb smlm buat xjadi...naper ekk bhgn atas tu xmsk & berdebu lagi..yg bwh tu dah hangit...kena pkai oven api atas bwh ke? btw slmt hari raya...k/org kat canberra dh raya ari ni....


20-11-2006, yellowgirl_park komen :

dah cuba biskut ni last week. dia jadi sikitttttt sangat rasa macam main masak2 pulak sampaikan mak gelakkan saya hehe. pastu dia kering dan mudah hancur..kenapa erk? anyway saya bakar guna api atas.


27-11-2006, yani komen :

yellowgirl_park .. kalo nak banyak kena buat double or lebih.. saya buat sikit je.. sebab hanya 4 family members.. my kids kecik2 lagi.. mkn pun tak banyak.. dan satu saya ni jenis ..kalo masak nak soh org makan habis terus.. baru rajin nak masak.. :)


07-12-2006, maklang_06 komen :

maklang wat 1 adunan buat permulaan sbb tengok resepi tu skit sangat..tp rasanya agak pahit wpun maklang guna gula putih instead brown sugar so maklang celupkan biskut ni ngan coklat supaya terasa manis skit. Biskut ni tak mengembang langsung ekk...ada gambo tapi tak tau plak nak upload kat sini..


25-02-2007, lyna komen :

i tried your recipe and those cookies tasted good! walaupun keras sikit tapi sedap...thx :D


05-03-2007, ratnamurniwati komen :

yani..kalau guna butter biasa bole tak?


26-03-2007, nazlin komen :

Yani, berapa ketebalan yang sesuai utk biskut ni.. I takut kalau buat tebal2 dalamnye xmasak..


31-03-2007, breepbritney komen :

kalau guna gula pasir putih x pe kan, x da gula perang la kat umah....nak cuba ...bestnya....


29-04-2007, hadeas komen :

selama ni saya asyik dok beli je especially bila nak raya... tapi bila dah tahu cara buatnya fuyooo senang giler... rasa nak cuba skrg juga....


16-06-2007, maniskoko komen :

hi syahmi lama dah i download resepi ni, tapi tak buat lagi. sure ke senang dan sedap? semangat pulak nak buat


08-07-2007, ctsapura komen :

petang ni i nk try buat, klau sedap blh bt utk raye thn ni...


17-07-2007, aniza80 komen :

yani,tepung tu pakai tepung apa?tepung gandum biasa ke?


17-07-2007, yani komen :

aniza..tepung gandum


21-07-2007, maniskoko komen :

hi yani, i dah buat 2 kali biskut ni. Just nak check, biskut ni tak manis kan.


21-08-2007, akem_77 komen :

hi yani.. thanks for the wonderful recipe.. buat utk potluck ari tuh.. sume kate sedap.. yummy ;)


24-08-2007, hanitah komen :

hai yani.... nanti hani nak try wat la nampak cam sedap ..... je, kalau sedap boleh triple untuk raya nanti .... thanks yani.


03-09-2007, liea komen :

yani, nk tanya skit, kalau ikutkan 1 adunan ni cuma guna 1cm mentega je lah kan... kalau 50gm mentega tu buleh buat brape adunan rasa2nye..?


03-09-2007, Lilydvalley komen :

liea, meh nak tlg explain...mentega 50gm...potong dadu 1cm, tiap2 pieces... bukannya guna 1cm mentega. Tak jadi biskut u nanti... sure keras kedekung! sekian, tima kasih.


28-10-2007, nulezza komen :

Kawan2, cuba la resepi ni.. BEST!! ;) Thanx to yani.


29-10-2007, sinar35 komen :

kenapa gambar biskut tu kaler dia beza2. ader yg coklat gelap ader yg coklat muda jer


11-11-2007, nulezza komen :

sinar35, color biskut tu depends on camera jugak, ada yg pakai digicam, phonecam, lelain brand, pixel, setting, exposure, etc.. hehe.. maybe cocoa powder yg dipakai pun lelain jenama.. me guna hershey's.. rasa nya best mcm coklat hershey's! 'kawww' sangattt.. ;)


07-12-2007, star79 komen :

biskut tu kena potong dlm tin kek tu ke?tin kek tu jenis yg dlm ke?x pahamla...blh tlg xplain sikit.


08-12-2007, star79 komen :

biskut tu kena bkar dlm loyng yg dlm ke?pastu,ptg ketika ia masih dlm loyang?x pahamla....tlg xplain sikit psl bab yg ni...TQ


09-01-2008, wafie komen :

hi star79, meh sayer tlg explainkan ek..kek tu memang kene potong mase dia still dlm loyang, sbb time dia baru masak n panas g dia lambut g..dah sejuk skit baru dia jadi keras n rangup..tu la kene letak oven paper o sapu butter kat dasarnya, biar x melekat...tul x kak yani? (^^) dah try wat biskut ni raya lepas, memang sedap..ni sok nak wat lagi la nih, adek badek sumer suke..


09-01-2008, wafie komen :

eh, silap lak..biskut ler..bukan kek..p time baru masak tu memang rupa dia cam kek gak kan..ehehe..


18-08-2008, syaya komen :

wat hari sabtu lepas, mmg sedap dpt sikit je...berebut2 lah pulak kat umah. Kenalah wat lagi nie.....best2...tks yani.


23-08-2008, emilshaqira komen :

saya dah try buat tapi naper biskut saya tak keras langsung, macam tak masak jer...dah bakar dekat 45 minit. api dia kena berapa darjah celcius? tapi rasa nyer sedap...


19-09-2008, mikelnaru komen :

Yan, memang sedap biskut nih. Mudah je mbuatnyerrr,huhuhu... Tp saya ubahsuai sikit, tak letak banyak serbuk kayu manis (dlm 1/2 sudu teh je).... Saya guna loyang cupcakes je, jd tak payah potong2, & untuk 'topping' saya letak coklat chips & bebola gula berwarna sebagai hiasan, hehehe... Sedap!! Thank u yani.... : )


20-09-2008, mikelnaru komen :

*pembetulan: ".....Tp saya ubahsuai sikit, tak letak banyak serbuk kayu manis (dlm *2 cubit je)...." ; )


14-05-2009, mama_adli komen :

yani, baking powder tu boleh ganti dgn sodium bikarbonat ke? tak jumpa la baking powder tu. jenama apa baking powder yg yani guna?


27-07-2009, kaz cafe komen :

dah try anak2 kata sedap topping i taruk white choc.


18-08-2009, cinteati komen :

Dah buat mlm tadi.. sekejap je siap.. best la, nanti nak buat utk hari raya. Terima kasih ya kak yani! Selamat berpuasa semua...


18-08-2009, adik mar komen :

salam yani, saya nak tau kenapa step 3 harus ambik adunan yang selebih tabur-taburkan ke atas. terima kaseh.


20-09-2009, tiniewanpa komen :

selamat hari raya yani...biskut u ni nama pun dah terliur..apatah lagi tengok gambarnya...tinie nak tanya sikit..boleh tak biskut ni di cetak menggunakan dulang yang siap ada cutter petak-petak tu....cutter tu dapat menghasilkan lebih kurang 64 kepingan biskut...kalau dapat guna...seronoknya....mesti biskut yani akan lebih cantik dan berseri-seri...


09-02-2010, nuribtisham komen :

kak yani,tpung dgn koko klu sukat gne cwn bpe byk ek?


14-05-2011, musyuknye komen :

Sy dah buat tgari td sedap n mudah...mmg ranggup tp disebabkan saye tekan x rata so ade yg crispy ade yg x.overall mmg sedap cume bau cinnamon 2 tade wlpon sy bubuh...yg penting hubby sy dr jual mahal tros kejap bukak kejap ttp bekas...hehehe


12-07-2011, nikzu razi komen :

Tertarik plak dgn biskut yani nie..nti ujung minggu nk try la.. =) Erm,..ramas2 bahan2 jd berketul-ketul 2 cam jd doh la ye?? Pas2 yg tabur2 2 camne plak??xphm la..huhu


15-11-2011, SHAHANNE komen :

saya dah cuba wat dah..tapi tak ranggup la. & pahit sikit. mula-mula ranggup tapi lepas tu jadi lemau.knp yek.. lepas tu knp mentega tu kena potong 1cm & simpan dlm fridge..klu tak wat cam tu jadi ape yek..


15-11-2011, pisces^amie komen :

Marveles lah... Sedap.. Sy buat ganda 3 utk sekali bakar... Yg 1st tray dah siap.. 2nd tgh bakar... Buat utk jamuan akhir tahun PASTI anak esok... Ni pun rase cam x cukup je.. cookies coklat.. Fav anak2 sy... Mujur dah tdo kalo x 1st tray tu x kemana... Tq 4 de recipe...


01-06-2012, aza.wati.35 komen :

mentaga tu nak letak freeze sampai dia keras atau mcm ne ye...


29-12-2012, Mizz Eza komen :

ada sape2 leh tlg bg sukatan dlm cawan? xde timbang la....tulunnnnnnn...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd