Google+

oleh: citarasawan Kuih Labu (Phak Thong Sang Ka Yah)

02022010942

Kuih Tradisional Thai


Created on : 03-02-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi citarasawan




Bahan-bahan ( 14 keping )

  • 1 biji labu sederhana besar
  • 300ml santan pekat
  • 5 biji telur itik
  • 300gm gula melaka
  • 100ml air
  • 1/2 sudu air kapur
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh pewarna kuning (optional)

Cara-cara

  1. Masak gula melaka dan air hingga gula larut. Ketepikan.
  2. Bersihkan labu, buang bahagian atasnya dan keluarkan biji labu dengan sudu hingga habis. Cuci dan ketepikan.
  3. Pukul telur, masukkan garam dan pewarna. Tuangkan air gula melaka, santan dan air kapur, gaul sebati. Kemudian tapis.
  4. Apabila siap, tuangkan adunan tadi kedalam buah labu. Kukus selama 1 jam
  5. 03022010960
    Sejukkan dahulu dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong dgn pemotong plastik.
  6. 02022010947
    Sesuai utk pencuci mulut dan hidangan pengantin

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (13)

03-02-2010, amyrah80 komen :

waaaa..sedap ni..pernah makan sebelum ni...dah lama mencari2 resepi ni..boleh cuba..t.q citarasawan...


03-02-2010, citarasawan komen :

bgi kak wan kuih ni ok tpi knpe tk popular yer.. sapa nk tlg jawap ni...


03-02-2010, citarasawan komen :

camtu ker.. molek jugak klu kak wan popular kan kuih ni kat MyR


03-02-2010, ezralovescook komen :

yup..kt malaysia jarang jmpe kuih ni..klo xsilap ade nama lain utk kuih ni..serikaya labu..kt thailand mmg popular,favret babah i..klo kt kelantan biasa jmpe kot,kt dlm malaysia,klo kt pasar mlm mgkn ade..


03-02-2010, citarasawan komen :

btul tu ezra, ada panggil serikaya labu atau kastard labu


04-02-2010, azz@malik komen :

guna telur ayam blh tak?


04-02-2010, citarasawan komen :

salam azz@malik, telur ayam pun boleh guna tpi hasil kurang baik, agak lembik bila diptong.


06-03-2010, srt08 komen :

kak wan... minta tlg,, bila nak masukkan santan dan air kapur tu? dan satu lg klu air kapur tu x masuk x pe ke? terima kasih..


06-03-2010, citarasawan komen :

maaf ya srt08, kak wan bru perasaan ada step yg terlupa cmpurkan kat step no. 3 tu then tapis k.. nti edit balik


27-03-2010, srt08 komen :

terima kasih..


02-06-2010, S_Norul komen :

Salam kak wan. Rasa macam nak try resepi kak wan ni. tapi mcm mane nak makan kuih ni yer? makan dgn isi labu & puding tu skali yer? sorry ... kami tak pernah jmpe lg kuih ni seblum ni


30-10-2011, azlamela komen :

salam....saya pernah mkn labu yg dimasak mcm ni,cuma xtau nak buat....bila serve dlm internet terjumpa cr buat...tq k.wan kerana kongsi resepi ini.I'Allah saya akan cuba buat..


14-12-2011, ochin komen :

sya dah wat mlm tadi guna tlr ayam ajer. sntan n gula x letak air kapur. cuma labu tuh penyek ckit sbab terlampau lama dikukus.. lepas ni nak cuba dibakar plak.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd