Google+

oleh: riaputih@yahoo.com KEK OREN

Kek_oren_1

Rasanya sungguh gebu dan lembab. Kejadiannya juga agak besar so gunalah loyang yang berpadanan ye!


Created on : 19-01-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi riaputih@yahoo.com




Bahan-bahan ( 1 family )

  • 1 1/2 cwn butter
  • 1 1/2 cwn gula castor
  • 5 bj telur gred A
  • 1 1/2 cwn tepung naik sendiri
  • 1 cwn tepung kastad
  • 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 1/2 camt esen vanila
  • 1/2 camt soda bikarbonat
  • 1/2 cwn jus oren sunkist (1 bj)
  • 1 1/2 camb kulit limau sunkist yg diparut
  • 1 camt baking powder
  • 2 camb susu pekat

Cara-cara

  1. Pukul gula dan butter sampai kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi.
  2. Masukkan pula esen vanila, susu pekat, jus oren dan kulit limau parut. Kacau sebati.
  3. Akhir sekali masukkan semua jenis tepung yg telah diayak dgn soda dan baking powder.
  4. Tuang ke dalam loyang dan bakar suhu 185'c selama 50 minit atau sehingga masak. Gunalah lidi untuk menguji dah masak ke belum.

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (2)

P1010787
07-05-2010
Tq ria..coz sudi share rsp. Ptg td try buat... kek gebu,lembut aje...Makan panas2..nyam nyam. 1 adunan dapat la 3 bj nie ha...
Laporan oleh: put3 ct
P1010784
07-05-2010
:-) nie versi dah potong. Td 1st time buat. 2nd time buat...letak choc. chips & sedikit sunquick.. kawan mak ckp sedap. :-)
Laporan oleh: put3 ct

T.ksh kerana sudi mencuba.



Komen (12)

19-01-2010, rahmah16 komen :

kalau sunkist digantikan dgnsunquick boleh tak?


20-01-2010, riaputih@yahoo.com komen :

rahmah...i rasa ada kelainan pada rasanya kalau guna sunquick tapi...cuba la sendiri, lepas tu bagi tau nanti ye... Selamat mencuba...kalau sudi tengoklah di blog saya inaria-487.blogspot.com


20-01-2010, nazatie komen :

cam sedap je riaputih...pasti ku cuba yg pasti bkn skrg...he...he


21-01-2010, riaputih@yahoo.com komen :

nazatie: Kepada yg suka oren tentu suka. Ina memang suka kek ni sebab rasa sekali nak lagi!


29-01-2010, cintamutiara komen :

saya dh buat dua kali.mmg sdp.scnd time saya bbh 1cmc bsr sunquick.lg sdp.xrugi mncba


03-02-2010, riaputih@yahoo.com komen :

Cintamutiara: Terimakasih kerana dah 2 x mencuba, memang senang je nak buat kan... lain kali boleh le ambik order. Tak pe...teruskan. Emm...nampaknya sekarang ni masa agak terhad nak masukkan resepi yg lain.


03-02-2010, riaputih@yahoo.com komen :

Kalau sesiapa yg sudi nak melawat ke blog ina, tengoklah di....inaria-487.blogspot.com. Di sini adalah resepi yg lain. Tq.


24-01-2011, meiakira.66@gmail.com komen :

nie yg nk kene try buat rase macam sedap jer


17-02-2011, azlina nyasiman komen :

rasa teruja n xx sabar rasanyer nk mencuba....thanks coz share resepi nie....nice sangat.....


15-05-2011, najwa7 komen :

aq mesti cuba mcm sedap jer


12-12-2011, LeyaAzalea komen :

mmg sdp dan gebu... tp,nape atas mudah hangus erk?


13-02-2012, ZalienaZakaria komen :

Salam..... tq share resepi... dah buat dah sedap.. sbnrnyer tak baper suka mkn oren yg dibuat cake tp dah cuba ni pastu dipelbagaikan sedap ler pulak.. ahaks... LeyaAzalea, sbnr nyer kalo bako cake taknak hangus atas dia.. kene mula bako cake tu dgn guna cara pembakaran sebelah bawah sahaja... teknik bakar atas bawah atau atas sahaja blh digunakan lebih kurang 10 - 15 minit terakhir sblm time bakar cake tu berakhir... :) Selamat mencuba..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd