Google+

oleh: scopio84 Spaghetti Carbonara Mushroom Berkrim

Cabonara

masakan yang saya berlajar dari ayah sedara


Created on : 19-01-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi scopio84




Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 1/2 bungkus spaghetti (tak kisah apa jenis pun)
  • 1 tin sos carbonara Prego
  • Sedikit isi ayam atau daging(ja guna yang kisar punya)
  • bawang putih (cincang)
  • bawang merah (cincang)
  • mushroom butang (dihiris)
  • 1/2 cawan susu segar
  • Sedikit daun parsley
  • Garam secukup rasa
  • lada sulah.

Cara-cara

  1. macam biasa laa spaghetti di rebus. (letak sedikit margerin@minyak untuk elak dia melekat). Toskan dan asingkan.
  2. tumiskan bawang putih dan merah tadi. dah naik masak masukkan daging kisar tadi. sampai ia masak k.
  3. masukkan sos carbonara kacau bersama-sama dengan daging tadi.
  4. masukkan mushroom tadi dah gaul hingga sebati.
  5. nampak dah pekat sikit masukkan susu segar tadi sediki demi sedikit sampai ia berkrim.
  6. letakkan garam sedikit dan lada sulah untuk perasanya,
  7. untuk hiasan letak daun parsley di atas sos tuu tadi bila dihidangkan.








Laporan Masakan Bergambar (7)

104_0637
26-04-2011
ni tayangan amal je...kendurinya besok...yummyyy.... of kos la sedap. tq tuan nye resepi..
Laporan oleh: CheqSueCommot
11-03-16-084200
28-04-2011
yummy... tambah udang yg digoreng ngan mentega.
Laporan oleh: akma_4th
Carbonara
07-10-2011
thanks...
Laporan oleh: erniey
Img_4535
07-10-2011
buat untuk jamuan di sekolah. ramai yang baru pernah merasa spageti carbonara. terima kasih atas resepi mudah ni
Laporan oleh: nuni
Spag
21-03-2012
Thanks for the recipe
Laporan oleh: izzatul.azma
Dsc04561
15-04-2013
yummy...sedap! buat masa besday anak..smua suka..timekasih berkongsi rspi..
Laporan oleh: k.zila66
20140527_204053
28-05-2014
mmmmmm... sedap!
Laporan oleh: cutie_winkle

Komen (37)

29-01-2010, makmie komen :

setakat pakai barang segera baik mu tayah bagi resepi kat org....


28-02-2010, nuursha komen :

mmg cr n simple jee.. smlm rase kwn nye.. huhu.. trign nk blaja uat.. try la ... men tau sedap ek.. letak cheese ley x??


09-03-2010, jha komen :

maaf ye menyampuk makmie... sy rasa xsalah pun klu bg resepi guna brg segera... bkn semua org reti nk msk masakan ni... mybe guna yg segera lbh senang n cpt @ maybe nk dptkan brg2 nk buat sdiri sos carbonara tu susah/xde kt kdai...share ilmu wlupun sepotong ayat lbh baik dr berdiam diri...


04-08-2010, zzraida komen :

bagu resepi ni..trima kasih scopio84..rna sudi berkongsi ilmu..sy setuju dg pendapat jha. lebih baik berkongsi ilmu drp makmie memperlekehkan resipi org..


28-12-2010, salads_pasta_maniac komen :

sounds goood!!! Thanks scorpio84!


02-01-2011, jaja89 komen :

emmm xsalah bg resipi...semua owng ada hak la nk bg... xpyah peleceh resipi owng lain.... sekian...sbb sy pun ska gak guna prego:)


02-01-2011, zemodia komen :

betul3.. ok jgk resipi ni.. sy pun suka. Jgn ada org bagi resipi masak megi sudah la ye :)


03-01-2011, fromholland komen :

betul3...tak baik tau makmie perlekehkan org mcm 2... sedap pe resepi ni. budak2 pun leh buat...tak lah meyusahkan ibubapa yg sibuk :)


05-01-2011, dewi64 komen :

sape2 pun berhak utk berkongsi resipi,biar la resipi nya brng segera atau simpel,itu lebih baik dri memberi resipi yg cangih tpi tak resipi yg tak betul...


07-01-2011, syalina komen :

janji sedap!!!! lagi pun bkn senang nak masak western food..sekurang-kurangnya kita mencuba... (**,)


19-01-2011, scopio84 komen :

terima kasih semua kerana mempertahankan saya :) saya tak kisah, janji saya share ape yang saya tahu...


20-01-2011, Nuriz Dalilla komen :

weh,.mu ni makmie,.biar la oghe nok kongsi resepi,.jnji rsepi dia sdap,.aku pun nak try buat,.


25-01-2011, hafizi asyraf komen :

dont worry be happy... pencinta mkanan xkisah.. hehehe... janji sedap dn bleh makan.. org yg perlekeh resepi org lain bukannya pandai pon... ok.. suka resepi ni... try buat la... mana thu sedap drpa org perlekehkan org lain...


01-02-2011, zuliha komen :

makmie ni org tua ke muda,segala ilmu di dunia ni adalah milik allah,besar pahala utk jln kebaikan.kalau terer sgt msk,nape tgk web ni


01-02-2011, chiq aein komen :

em..pe2 pun jgn putus asa n b'kecil aty ye..cayok..cayokk..=)


25-02-2011, moonzira komen :

SEDAPNYERRRRRRR .. DA LAPO NI


07-03-2011, firna1010 komen :

mace la makmie tu pandai sgt..tua kutuk tak sadar diri


09-03-2011, Mdm Ani komen :

pertanyaan...?? klu susu segar tukar susu cair boleh tak?


21-03-2011, one_gadist komen :

to scopio..sekadar untuk berkongsi.. erm sebenarnya sy nk bagi tw psal msukkan mentega dlam air rebusan spaghetti 2..air dan lemak xkan sebati,ia hnya brada kt permukaan jer..so lebih anda angkat dan tos dahulu..kemudian barulah digaulkan bersama sedikit mentega..hehe,,y penting sy suker rsepi kamoO....


23-03-2011, cikmar komen :

nampak sgt menyelerakan..tq for this recipe scopio


25-03-2011, SITISARKAWI komen :

Yummy....sdpnyer....thanx for resipe


17-04-2011, farrahdarius komen :

walaupun lmbt komen, sy rasa resepi ni mmg best, tak kisah la segera ke ape ke... yg penting dapat kongsi ngan kwn2 kat MY RESEPI ni.............


28-04-2011, syaro komen :

wah2...kalau makmie terer sgt masak bg r resepi yg xguna brg segera...ade BRANI ker??


08-06-2011, rafeyrra komen :

Nak Tryyyy buatt!!! Tq for da resipi


12-07-2011, chef'Faris komen :

OK.. nak share.. actually saya tak pernah guna mentega.. tapi Olive oil. kalau nak nampak spaghetti kita nampak sedap & lebih rasa yg menyelerakan.. masa rebus tu.. put 2 sudu besar Olive oil.. bila dah masak.. toskan spaghetti tu.. masukkan 2 sudu besar Virgin olive oil.. dalam mangkuk kosong (before masukkan spaghetti tu).. lepas masukkan spaghetti tu.. letak lagi Virgin olive oil on the top.. pastu gaul... Rasa olive oil akan massuk dalam texture spaghetti dan aroma spaghetti akan naik. Disamping spaghetti tak melekat.. olive oil ni akan prevent dari ia mengeras along a day (8Hours), spagheti kita akan nampak berkilat.. & ia lebih tahan lama (daripada basi/berair) walaupun diletak diluar fridge.selamat mencuba...


29-07-2011, norzaishila@ymail.com komen :

ntah....xpyh bukak web ni kalau pandai masak..pew laaa makmie nii...yg penting spgthi ni TERBAIK!!!!


29-07-2011, norzaishila@ymail.com komen :

terasa nk bwat lg je ble guna resipi ni n mnggunakan brg2 segera... family2 pn mintak resipi n jawapan sy cari di my.resipi.... :)


05-08-2011, fana85 komen :

terbaekk punya resepi.. simple but nice.. alang2 da terbeli prego aritu kat carefour pesalahnye cuba ini resipe kan?? thx...


14-09-2011, rohass komen :

wah..boleh cuba resepi ni,td tgk kat fb ada picture kat friend's wall


18-09-2011, ainnie88 komen :

saya rasa x slh guna bhn segera ade lebih murah dan mudah..


16-10-2011, seroja6998 komen :

cam best jer..n tq for info dr chef faris..pas ni leh cuba..


16-10-2011, nurkidal67 komen :

scopio84....dah banyak kali saya buat resepi ini untuk keluarga. adalah improvised sikit untuk ikut selera saya. tp saya tak masuk sos prego. Sos buat sendiri selain tambah capsicum untuk lebih meriah. tqvm!


16-10-2011, nurkidal67 komen :

scopio84....dah banyak kali saya buat resepi ini untuk keluarga. adalah improvised sikit untuk ikut selera saya. tp saya tak masuk sos prego. Sos buat sendiri selain tambah capsicum untuk lebih meriah. tqvm!


03-11-2011, zarazara komen :

salam.nak tanya, apa maksud ni "Sedikit isi ayam atau daging (ja guna yang kisar punya )" ja guna yg kisar punya* ja tu apa? jgn ke? thanks :)


06-11-2011, hizrina komen :

assalam..kalo guna prego tu murah skit..sbb nk guna double krim or krim biasa harga mahal skit..bole modified bg rase pedas, cincang cili merah kecik2..try la..


02-05-2012, nucifera9 komen :

over betul makmie.. at least org yg tak tau pasal barang segera tu pun dpt la jugak tahu.... ko ni bagikan resepi wat cekodok pisang je layaknya....


02-05-2012, nucifera9 komen :

over betul makmie.. at least org yg tak tau pasal barang segera tu pun dpt la jugak tahu.... ko ni bagikan resepi wat cekodok pisang je layaknya....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu