Google+

oleh: Mat Gebu Kueh Koci

Heritage_recipe

Kueh tradisi rakyat yang tidak harus dilupakan oleh generasi muda.


Created on : 09-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Mat Gebu




Bahan-bahan ( 20 biji )

  • BAHAN2 UNTUK DOH:-
  • 250 g tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung pulut hitam
  • 1 1/2 cawan air
  • BAHAN2 UNTUK INTI:-
  • 1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
  • 1 ketul gula Melaka
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 1/2 cawan air
  • BAHAN2 LAIN:-
  • Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
  • Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
  • 1 cawan pati santan + secubit garam

Cara-cara

  1. Heritage_recipe_003
    UNTUK INTI:- Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.
  2. Heritage_recipe_002
    UNTUK DOH:- Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang air tambah sedikit lagi.
  3. Heritage_recipe_006
    UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
  4. Heritage_recipe_007
    Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
  5. Heritage_recipe_010
    Kemudian lipat seperti biasa.
  6. Heritage_recipe_005
    Yang ini berbentuk bantal.
  7. Heritage_recipe_009
    Dan yang ini berbentuk piramid
  8. Heritage_recipe_004
    Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kueh koci bergantung pada saiz kueh masing2. Tak lupa terima kasih padan bonda mat atas tunjuk cara utk resepi ini. Selamat mencuba..

Tag

kuih-muih

Laporan Masakan Bergambar (14)

Img_0252
19-02-2007
che mat, disebabkan terlalu suka sgt makan kuih koci nie so nie lah hasilnya. eventhough doh tu dok asyik terbukak je lepas letak inti. I tak reti nak lipat kuih koci nie so please comment. You punya resepi nie simple dan sedap. Siap pergi cari daun pisang kat chinese shop tadi nasib baik ada jual.
Laporan oleh: Noreen

Apa2 pun noreem hasilnya tetap menarik, sekali pandang macam pulut inti, style u bungkus. lawa

Kuih_koci
06-03-2007
akhirnya.... nie lah dia rupakuih koci yg sayang dh cuba..tapi tk ada santan..
Laporan oleh: sayang79

Putih, suci lagi murni.....gebu.........lah

Kuihkoci
15-05-2007
fail!.. tak reti nak bungkus :p
Laporan oleh: yani

Tak fail tu yani, stil look great in ur own style...alah kan u dok di luar negara, nantilah bila balik M'sia, tu jam daun pisang byk kat tepi2 jalan, leh ambil saja. Mcm2 pattern u boleh bungkus.

Kueh_koci
26-05-2007
Terima kasih cik mat :) Setelah bertahun2 terliur makan kueh koci buatan sendiri akhir berjaya juga... terima kasi kat noreen sebab hadiahkan umie daun pisang dan tepung pulut hitam...
Laporan oleh: umi_e

Hmmm terliur lah....umie nampak menyelerakan.

Dscf5194_copy_resize
14-09-2007
guna tepung pulut putih aje..bungkus memang fail..tq mat
Laporan oleh: joayee

tapi kan jo..nampak seksi laaa...suka pakcik tgk...ala2 JLO!!!!

Kuihkoci_
15-09-2007
Sesedap rasa, buat masa 1st day puasa. Puas hati dpt mkn yg sendiri buat! TQ cik Mat.
Laporan oleh: cindaibiru
07022008
07-02-2008
fistime buat bkgs pun x jadi hehehe tapi rasenye leh tahan sedap tq cik mat
Laporan oleh: waheeda
Image_592_
25-02-2008
walaupun rupa mu tak cantik... tapi rasanya tetap sedap.
Laporan oleh: dila81
Koci_mat_gebu
04-05-2008
buat kuih koci bagi kat member2...diorg kata sodap...thanks yer cik mat...
Laporan oleh: mysore
Img_2376
12-12-2008
hohohooo... tak sangka dapat buat kueh koci nih setelah berkurun lamanyer memendam rasa! hahahahaaa... tQ mat!
Laporan oleh: hana6877
Img_2379
12-12-2008
yang nih piramid style......
Laporan oleh: hana6877
01_009
21-06-2009
Sedap kuih koci ni, intinya saya tambah durian. Yummy...thanks Mat !
Laporan oleh: Mummy7857
P1030509
25-03-2011
ni la ghupa nya weh koci ku,walopon x macho,tp sdp..
Laporan oleh: Mariani(KT)
104_0665
27-04-2011
he he he...dah jadik kueh koci mak nenek la pulak...tapi sedap... 1st time kira ok la... tq MG
Laporan oleh: CheqSueCommot


Komen (49)

09-02-2007, zara_klate komen :

ishh mat.. sedapnye!! my hubby suke sgt kuih nie..


09-02-2007, Mat Gebu komen :

ye ke zara....kalau kueh2 macam nie, mak mat yg rajin buat.


09-02-2007, skyblue komen :

siapa2 yg tinggal dekat cik mat ni untung ya... dpt bau yg sedap2!! besok nak cari daun pisang lah... tapi tak pernah nampak kelapa parut kat sini. lebih senang tu suruh cik mat hantarkan kueh koci :d


10-02-2007, Mat Gebu komen :

heheh bolehh saja sky....tunggu ye esok mat kirim kueh koci (dalam mimpi)


10-02-2007, Noreen komen :

Nie memang favourite tapi kalau tak ada kelapa parut pakai desiccated coconut boleh ke? Kat UK nie daun pisang mahal betul cuma nak kena cari tepung pulut hitamlah pulak.


10-02-2007, Mat Gebu komen :

noreen.....kalau tak de tepung pulut hitam pun tak pe, tapi jadi kueh koci kaler putih je, rasa tetap "kueh koci".....kalau dah tak dpt kelapa segar, kelapa kering pun boleh laa, apa yg ada. Tapi bab daun pisang tu mat tak tau lah pulak apa alternetif yg boleh digunakan ye hmm, mungkin yg lain ada idea....


10-02-2007, umi_e komen :

noreen... umie suka sangat kuih koci ni... dah lama nak buat tapi masalahnya susah dpt daun pisang... kalau kelapa boleh je gantikan dgn desicated coconut... tak de tepung pulat hitammm kita leh guna tepung pulut biasa TAPI takde daun pisang rasanya fikir 2-3 kali nak buat unless buat cara bodoh je... hehehehehe


10-02-2007, rose2007 komen :

belum cubapun nampak sedap je...mesti cuba ni...


11-02-2007, Noreen komen :

umi, tempat noreen tinggal nie kat Norhtampton memang ada jual daun pisang tapi mahal sikit. semlam dah gi survey then dulu ada beli kelapa parut frozen tengoklah kalau jadi noreen tempek gambar


12-02-2007, Mat Gebu komen :

Kalau kws rumah ada tanah leh tanamkan pokok pisang.....hmmm kalau duduk flat, tanam dalam pasu tak leh ke (gempar satu Northampton bila Noreen tanam pokok pisang dalam pasu).


12-02-2007, Noreen komen :

Che Mat, I tinggal kat flat so tak boleh nak tanam apa2. Dulu cuba jugak tanam daun kesom tapi during winter mati. Nantilah kalau duduk kawasan rumah barulah boleh buat green house tanam macam2 pokok pisang pun boleh heheheeh. Hari tu masa balik KL I beli banyak jugak food ingredient yg mana I tak boleh dpt kat sini.


12-02-2007, Noreen komen :

Che Mat, semalam dah pergi survey nak beli tepung pulut hitam tapi tak ada juallah. Yg ada tepung pulut then daun pisang tak ada problems tapi some of us pakai cling foil sebab daun pisang mahal.


13-02-2007, sayang79 komen :

cikmat sedap lah kuih koci tu....sayang nak cuba lah tapi kalau tk pakai tepung pulut hitam tak apa kan....??


13-02-2007, Mat Gebu komen :

Boleh saja, sayang, actually tpg pulut hitam tu cuma optional (sebab kalau letak santan pekat kena dgn tpg pulut hitam kan nampak lawa), guna tpg pulut biasa sepenuhnya pun ok, lagi satu kalau tak nak bbuh pati santan pun tak ye, tapi kena lah sapu minyak lebih skit kat daun pisang tu sebab takut melekat, kalau ada santan secara tak langsung dah berminyak, tau jelah santan tu kan kalau lama masak kan jadi minyak.


14-02-2007, sayang79 komen :

sayang dh buat dh tadi pagi...heheh sedap nanti sayang cuba tempek gambar kat sini eh....


18-02-2007, Noreen komen :

Che Mat, semalam pergi China Town kat london ada jual tepung pulut hitam. nanti kalau dah buat baru tempek gambar. nak tanya kalau inti tu pakai dessicated coconut camna nak buat boleh kasi resepi tak?


19-02-2007, Noreen komen :

che mat, pati santan tu kena masak dulu ke? sorry tanya soalan cepu mas sebab nie first time nak buat. since duduk kat sini semua benda kita kena buat sendiri lainlah kat m'sia main beli je semua ada kan :-(


19-02-2007, Noreen komen :

che mat, bila i letak inti napa doh jadi cam terbukak sana sini. is it becoz of doh tu ke?


19-02-2007, Mat Gebu komen :

Untuk santan tu tak payah masak, guna santan pekat (coconut cream)....nampak pada gambar, dah ok.... sebelum bbuh dok atas daun pisang, kena sapu minyak rata, dan letak doh atasnya dan leper2 kan skit, bbuh inti dan cantum macam nak cuntumkan doh roti, bentukmenggunakan daun pisang yg telah disapu minyak tadi sehingga jadi bentuk yg kita ingini. Bubuh pati santan, then bungkus.Tapi apa2 pun nampak dah ok tu nooren.


19-02-2007, Noreen komen :

memang I ikut semua arahan yg you bagi kat atas sapu minyak atas daun sebelum letak doh. Yg I tak puas hati napa doh I bila letak inti dia cam jadi cair n terbukak2. Puas I kena tempekkan lubang2 tu semua. Then another thing mungkin daun pisang yg I potong kecik2 tu kecil sgt tu pasal tak cover betul2 bila nak bentukkan kuih koci nie.


04-03-2007, sayang79 komen :

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sayang79/Kuihkoci.jpg nie yg dah sayang cuba tapi sayang tk letak santan....makan gitu aja sedap...


06-03-2007, Lilydvalley komen :

mat... i baru aje baca cara u buat kuih koci ni... a bit diff from our style. kalo kat tempat i... santan tu di uli ngan tepung pulut tu...actually tak penah buat utk mkn saje2. always masa kenduri. Tau la, masa kenduri mesti buat byk2. 1-2 org gentel, 1-2 org bungkus... sementara nak dibungkus, letak dlm dulang berisi minyak...kalo x lekat kat dulang tu.


13-04-2007, rhuzzanna komen :

a'salam.... en mat nasib baik ler tjumpa blog kamu le leh ler cuba mcm2 resipi dlm nie terimakasih la yer... dah buat kuih koci nie tapi mak saya komen isi letak tak cukup.itupun adik saya yg bungkus dia ckp uli aje tepung terbuka..nasib baik ler dah pesan awal tpg pulut hitam dari malaysia buat stok,tpg beras ada jual kat london nie kena la rajin2 meronda cari.kalau tak pun blend aje beras so jadi ler tpg beras kan.. saya rasa kalau tpg tadi si letak sikit garam sikit buat syarat selain santan 2 ok juga rasanya...... k la nak cuba pula resipi2 yg lain. pula.....


29-04-2007, maksuri komen :

a'kum...nak buat tapi tak berapa pandai nak balut kuih nie....saya jumpa kuih nie pada hari perkahwinan saya....rasa pelik dihidangkan semasa kenduri....maklumjer ler...saya orang utara tak pernah tengok...kuih nie..masa kawin muda lagi..heeee


15-05-2007, yani komen :

Mat.. i berapa kali dok intai cari u bungkus ni.. sambil pegang tepung kat tangan.. tak jadi2 juga.. kena balik belajar ni..


15-05-2007, syahmi komen :

ada orang buat, dia atur kuih dlm loyang, tuang santan dan kukus dulu..bila dah masak baru dia bungkus sebiji-sebiji dalam daun pisang yg telah dilayur...good idea juge ni..


16-05-2007, tuntung15 komen :

pade kengkawan yang duk obersea kalo susah sgt nak dapat daun pisang tambah2 mahal benar2. ini idea ibu mertuaku., buat kuih koci cam biasa, susun dalam loyang, loyang sapu dulu ngan minyak makan, tuangkan santan pekat and kukus cam biasa. bile nak makan ambik lah satu2. memang rupe x glamour tapi lepas lah hajat nak makan kuih koci.


16-05-2007, tuntung15 komen :

Sori mat, ini bukan nak edit resepi u tapi kesian kat kengkawan yang payah benar nak dapat daun pisang. jangan mare ye....


16-05-2007, Mat Gebu komen :

Cara tuntung15 saling tak tumpah mcm org2 cina peranakan buat sejenis kuih di panggail "kueh angko"....style mcm kuih koci, tapi depa bbuh kaler samada merah, hijau atau kaler2 lain, pastu depa masukkan dlm acuan seakan2 acuan kuih bulan. Ketuk keluar, bbuh atas sekeping daun pisang yg disapu minyak, pastu kukus...tapi depa tak guna santan, tapi rasa sama cam kuih koci...yani, kalau balik M'sia nanti makcik2 kat kg u sure pandai bungkus....segan nak kata, mat pun tak reti sgt bungkus kuih koci nie, kalau bungkus lepas pisang tu tau la...heheh ampoonn ibu2 semua.


16-05-2007, Lilydvalley komen :

yani, x pe...kang blk m'sia blajar la camana nak bungkus koci tu. Mat, x heran kalo mat x reti bungkus kuih koci ni... yg herannya... naper la mat pandai bungkus ni! hahaha


16-05-2007, yani komen :

hahahhah..... kelakarlah Lily ni


23-05-2007, umi_e komen :

ermmmm noren dah kasi tepung pulut hitam dan daun pisang untuk umie buat kueh koci tapi check2 tgk tepung pulut umie lak dah habis... lupa yang baru ni umie dah balun semuanya utk buat buah melaka hehehehehe kena tunggu lagi nak buat kueh koci ni :-S


26-05-2007, umi_e komen :

alhamdulillah umie tak mengalami pulak masalah tepung dan juga membungkus... mungkin sebab masa kecik2 selalu tolong arwah mak umie buat kueh untuk jualan :D cuma untuk memudahkan umie sapu margerin atas daun pisang sebelum letak doh dan bungkus so bila masak memang tak lekat :) satu lagi umie suka letak santan pekat tu lebih dan biar terasa garam so lemak2 masin gitu hehehehehe TQ kat cik mat sebab my hb kata 100% jadi kueh koci resepi cik mat ni ;) jumlah yang dapat pun sama banyak je (20 biji) sebab dah siap bahagi2kan tepung awal2 :D


26-02-2008, mawaroma komen :

Mat Gebu, saya tertarik nak buat resepi kuih koci awak. Cuma ada keliru sikit tentang selepas bubuh inti atas doh, nak tutup doh yg sama atau ambil lagi doh untuk ditutupkan.


09-07-2008, ben10 komen :

Abg Mat, camne plak nak buat kuih koci labu? blh x gantikan je tpg pulut hitam ngan labu lecek?


03-03-2009, azatiesayang komen :

askm c.mat...nk share skt la..biasa sy buat tepung pulut di campur dgn keledek yg direbus& dilecek.gerenti tk liat sgt...maklumlh pakai tpg pulut.sian la kt makcik2 yg takde gg.jgn marah...ampon!!!!


14-05-2009, GEBENG komen :

den suko makan kueh koci nih...kalo taruk labu laie sodap....nnggeeee....


06-07-2009, izan_tsu@yahoo.com.my komen :

slm ck mat..sy dh cuba,mmg sedap.tp 1st time wt sniri,x reti nk lipat elok,jadila kuih koci bantal.ape pn mmg sedap ,tq.


15-07-2009, izan_tsu@yahoo.com.my komen :

slm ck mat,sy br dpt petua.klu nk kuih tu lembut sampai ptg,masa uli tu letak 1 sb minyak masak.sy dh wt,mmg lama lembutnya...


11-08-2009, mirrsoul komen :

my favourite kuih masa kecil dulu.ada resepi letak sweet potato/keledek. tapi tak pandai la nak bungkus guna daun pisang.resepi tradisional mcm nie memang susah la


27-01-2010, johanudin komen :

tepung pulut hitam macamne


15-08-2010, numumo komen :

nmpk yummy, nk tnya, kenapa ye kena tapis dulu air gula tu? klu x tapis boleh x agaknya??


11-04-2011, baba jojo komen :

buat inti gula melaka.. kuih koci luarnya tepung.. kalau hati sudah suka.. bungkus tak jadi tetap disanjung!! hahahahah..


20-04-2011, shasha saiful komen :

aritu dh bli tepong pulut itam utk kuih koci..tp xtau buat..search la kt cni..upenye cmni buat ye..hehehe..nk try la..kalo menjadi boleh buat jual..sbb sy bukak kedai mkn..heeee


23-04-2011, kina_lias komen :

Mat...kalo nak buat yg putih jer..1/2 cawan tepung pulut hitam tu gantikan dgn tepung pulut ye...tq


23-05-2011, Mrs Z komen :

Emak i campur tepung pulut tu dgn kacang merah yang direbus & diblend so warnanya seakan2 koci pulut hitam. Rasa pun not bad...


26-07-2011, mama jue komen :

memang sedap kueh koci ni..! saya pun buat koci kacang merah yg direbus tak pakai tepung pulut hitam..memang sedap..apa pun t.q Che Mat..


18-11-2011, c3r14 komen :

ada lagi petua.. kalau nak sedap kueh koci .belender daun pandan... ambil airnya kamu dibuat bancuhan campur sedikit garam..uli adunan agak keras pastu campur sedikit minyak masak uli sehinga jadi doh kueh koci bulat2kan dan bubuh inti..cuba lah rsanya memang sedap..dah banyak kali saya buat...cuba lah..


05-03-2013, princess flower komen :

Saya minta resepi nie ye...Thanks untuk resepi dan segala tips...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd