Google+

oleh: minami133 Taugeh masak lemak

Dscf5720

masakan kampung


Created on : 09-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 5 org )

  • Taugeh
  • 1/2 batang lobak merah(potong panjang2)
  • 1/2 bawang besar(dimayam)
  • 1 ulas bawang putih(dimayam)
  • udang
  • 1/2 paket santan
  • garam
  • gula

Cara-cara

  1. Bancuh santan dgn air. masukkan ke dalam periuk. masukkan bawang putih, bawang besar, udang dan lobak merah
  2. Bila dah mendidih masukkan taugeh. masukkan perasa. bila taugeh dah layu, tutup api. siap.

Laporan Masakan Bergambar (1)

Taugehmlresize
16-02-2007
Lauk mkn tghari, xde carot tapi mewah dgn udang.. xpress..
Laporan oleh: yansani

nyam2..



Komen (15)

09-02-2007, Mat Gebu komen :

Lepas tu. buat sambal belacan, kalau dapat ikan tenggiri masin. masa makan tu perahkan limau kat ikan tenggiri masin tu, and apa lagi jom leerr makan. ish memang jodoh dia tu. taugeh masak lemak + ikan masin + sambal belacan + nasi putih panas2 = Mak mertua lalu pun tak perasan.................jgn suami lalu tak perasan sudah laaa....


09-02-2007, minami133 komen :

betul tu mat, kalo ader sambal belacan lagik lah laju mkn.. mkn ngan nasi putih panas2..ader ummppp..


09-02-2007, Lilydvalley komen :

Minami, kalo dpt tempe, masukkan tempe dlm tu! hehehe.


09-02-2007, minami133 komen :

betui tu lily..


09-02-2007, yana komen :

betul tu mat, masak lemak ni kalau ngan ikan masin memang masuk. kalau kat kelantan kan, yana biasanya tambahkan isi ikan kembung. isi ikan tu ditumbuk bersama bawang merah. tp x masukkan bawang putih... cuma bawang merah je. yg lain semua sama je


09-02-2007, Mat Gebu komen :

yana u tak de ke resepi gulai ikan tongkol yg sedap.... kalau belah pantai timur mereka pandai masak gulai2 ikan tongkol nie, kalau makan ikan tu rasa cam ikan sardine dalam tin......yana kalau ada kongsi leerr...lain negeri lain cara masak dia.


09-02-2007, minami133 komen :

Mat Gebu kalo u nak resepi gulai ikan tongkol u bole rujuk kat resepi nasi dagang i, kat situ ader gulai ikan tongkol..


10-02-2007, yana komen :

tul tue mat, kat resepi nasi dagang dah ade. tapi kalau mat nak cuba blh cuba resepi gulai ikan mak yong. gantikan ikan kembung dgn ikan tongkol. ikan tongkol tu mat rebus dulu campur asam keping & garam. pastu masak ler ikut resepi mak yong. cuma kalau yana tambahkan skit serbuk kari. jd ler gulai ikan tongkol.


10-02-2007, yana komen :

kalau kat kelantan makcik2 yg jual nasi pagi, dia org masak gulai ikan tu waktu petang @ malam. pastu esoknya.. hangatkan balik then blh ler dijual ngan nasi... org kelantan panggil nasi berlauk.


10-02-2007, minami133 komen :

betui tul yana.. derang panas2 kan selalu lama2 jd sedap... mak i pon kalo buat gulai ikan tongkol ngan nasi dagang mesti masak gulai lebih sket.. nanti bole panas2 kan selalu, mkn ngan nasi putih pulak..


10-02-2007, zara_klate komen :

a'ahla yana.. my mum kat kampong pun jual nasik berlauk nie jgk.. kekadang gulai itik, kekadang gulai ayam.. kekadang tu plak gulai ikan kering..


14-02-2007, yansani komen :

eh..eh, ni komen bab masak lemak ke.. masak gulai.. hi..hi.. tumpang menyibuk..


15-02-2007, miza komen :

untuk msk lemak ni tauge blh juga digantikan dgn sawi/kcg pjg dan udang bole digantikan dgn isi ikan pun sodap juga...


15-02-2007, miza komen :

kalo ada petai masukan sekali lagi sodap sure kena tmbh nasi...


13-06-2008, putmso komen :

saya baru belajar masak, baru kawin.. gelabah bila suami hampir balik keja, xde idea nak masak apa.. tp, saya tgk tauge masak lemak ni mudah nye rasa.. mmg nak cuba masak arini jgk. thanx atas resepi ni..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd