Google+

oleh: cikmanis Nasi Mandy / Mandy Rice

Dsc00220

Masakan Arab.. Sedap nasi ni kalau guna beras basmathi gred yang bagus!! Cuba la untuk kelainan!! Senang ajer..


Created on : 06-01-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cikmanis




Bahan-bahan ( 7 orang )

  • ***PENYEDIAAN STOK TULANG UNTUK NASI***
  • 1 1/2 kg tulang lembu/kambing yang ada daging (jgn tulang semata2 tau)
  • 15 biji buah pelaga
  • 15 kuntum bunga cengkih
  • 15 biji lada hitam
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 biji buah pala (diketuk)
  • 3 helai bay leaves
  • 1 inci halia (diketuk)
  • ***PENYEDIAAN NASI***
  • 3 cawan beras basmathi
  • 3-4 cawan stok tulang (bergantung kepada jenis beras basmathi)
  • 2 sudu minyak sapi / mentega / minyak zaitun
  • 1 labu bawang besar yang besar (potong dadu)
  • 1 biji tomato yang kecil (potong dadu)
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji lada hitam
  • garam dilupa jangan!! (x sedap kalau nasi tawar)
  • *** PENYEDIAAN SALATA HARA***
  • 2 biji tomato
  • 2 cili merah
  • 1/2 biji bawang besar
  • sedikit daun ketumbar
  • lemon
  • garam & gula secukupnya

Cara-cara

  1. Rebus tulang & daging sehingga empuk bersama rempah ratus, bay leaves dan halia. Tapis, ambil stok dan tulang & daging.
  2. Tumis bawang besar bersama minyak sapi / mentega / minyak zaitun sehingga layu. Masukkan rempah ratus, garam, beras basmathi dan stok tulang. Masukkan tulang dan daging. Biarkan sehingga mendidih lalu masukkan tomato yang telah dipotong dadu. Transfer ke periuk nasi elektrik. (Kalau nk biarkan kt dapur gas pun xper.. masak nasi sehingga masak). Bila dah masak, bolehla titik pewarna kuning. Kalau tak nak pun xper.
  3. Untuk salata hara, kisar kesemua bahan kecuali garam, gula & lemon (kisar tanpa air). Apabila dah hancur, masukkan gula dan garam secukupnya bersama perahan lemon.
  4. Hidang nasi bersama Salata Hara, telur masin, acar timun atau sebagainya..

Tag

nasi

Laporan Masakan Bergambar (1)

Nasi_mandi
02-06-2010
Tq cik manis. 1st time cuba nasi mandy dekat majlis aqiqah anak kawan. Bila dah jumpa resepi cik manis ni trus try masak sendiri. ternyata memang sedap
Laporan oleh: S_Norul


Komen (15)

16-01-2010, lan_ieza komen :

baru pagi tadi kat ntv7 cerita pasal nasi mandi arab ni kat senawang n9.. sama..pagi tadi nampak best cam nak pergi.. ni ada resepi boley cuba buat..


16-01-2010, lan_ieza komen :

opps.. typo error..nasi mandy bukan nasi mandi.. sorry tuan umah..


17-01-2010, cikmanis komen :

lan_ieza.. cuba la buat.. tapi sblm masak nasi mandy.. jgn lupa mandi dulu.. kalau x, nasi dah mandi tp tukang masak blm mandi..


05-02-2010, juliej komen :

Mesti cube resepi nie, time kasih cik manis. Saya memang tengah carik resepi nasi Mandy yang sodap. Suami dah kemaruk makan nasi Mandy sampai nampak org Arab ajer dia sebut Mandy.


20-02-2010, zaleha_mbb14@yahoo.com komen :

salam...saya nak mintak salin resepini dulu...lama2 baru lah boleh cuba buat...TK


04-08-2010, anjungbaktieng@yahoo.com komen :

salam ..bay leaves tu camna


31-10-2010, klzfn1 komen :

Hi anjungbaktieng, saya ada jumpa bay leaves tu kat giant, dia jual dlm botol, kawasan rempah


06-12-2010, Hanifah Abd Ghani komen :

Bay leaves tu bahasa melayu nya daun salam ke? Daun salam tu tempat aku meninbun nimbun. Tersangt lah bnyak nye...Klu nak boleh aku packing dan maseh hijau lg..0125675553. around damansara damai or sg buloh..insyallah boleh bg free..jgn takut..tk tipu..


24-04-2011, aina irdina komen :

saya suka resepi ini :)


24-04-2011, aina irdina komen :

kalau org tengok resepi akak,memang terkenal akak.


14-05-2011, aisyah aqilah komen :

sya mmg penah buat nsik nie... tpi dh lma x buat... nk cba guna resepi nielh pulak nnty... tambah2 tgh duduk kat ngara arab niehhh...


15-09-2011, imah94 komen :

tak ada guna saffron ker?


12-11-2011, Reez Fauzee komen :

Terima kasih Cik Manis. First time nampak resepi ni..terus cuba dan guna daging & tulang lembu. Berhasil dan mmg sedap. Lepas ni nak cuba guna kambing pulak! Mesti lagi hebat.


28-11-2011, shaiesha komen :

Terima kasih. Saya telah cuba, Alhamduillah memang sedap.


28-11-2011, shaiesha komen :

Nasi Mandy ini lagi sedap kalau guna beras brasmathi Jasmine Extra super long Praboil. Cuba lah memang special


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd