Google+

oleh: sakura>emi Orange Bread

Img_2715

Pelbagaikan lagi resepi roti. Lembut dan gebu


Created on : 04-01-2010

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi sakura>emi




Bahan-bahan ( 12biji )

  • 250gram tepung roti
  • 1 1/2 sudu kecil yis
  • 2 sudu besar marjerin/butter/shortening
  • 1 sudu kecil parutan kulit limau
  • 2 sudu besar gula
  • 125ml susu segar
  • 25ml jus limau
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar water roux
  • bahan-bahan water roux: (resepi asal oleh mamafami) 25 gram tepung gandum dan 125 ml air

Cara-cara

  1. Water Roux: Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan. Sejukkan sebelum guna. kalau nk buat water roux ni byk buat dlm nisbah tepung:air 1:5. Boleh bertahan 3 hari dalam peti ais
  2. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker, pilih menu dough dan tunggu sampai siap.
  3. Img_2709
    Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Ambil 45gm dah bentukkan roti hingga habis. Tutup dgn kain basah agar kekal lembab. Biarkan naik dua kali ganda lebih kurang 40 minit.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 180C ke 170C selama 20 – 25 minit.
  5. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven dan sejukkan atas redai.
  6. Simpan roti dalam plastik/bekas kedap udara agar kekal lembut.
  7. Img_2716
    Sedap dimakan panas2. Selamat mencuba.

Tag

roti

Laporan Masakan Bergambar (1)

Orange_bread
25-01-2010
mmg lembut dan gebus..tq emi :0.. bila diletak water roux mmg membuatkan roti kita lembut, tak perlu guna bread softener lagi.. try la..
Laporan oleh: nor_67

thnks jugk k.nor sudi cuba.betul tu..xperlu bread softener lg kn:)



Komen (9)

04-01-2010, nOOrsha komen :

sedapnye nampak roti oren ni.... ade belen oren dlm peti ais tu, terbeli yg masam pulak...dah seminggu x berusik....hiihih... suke2 ngan resipi ni... nanti nak try ...:)


04-01-2010, sakura>emi komen :

cuba2 ..nnti anta lporan yer..:)selamat mencuba


04-01-2010, rahmah16 komen :

water roux tu ape bende?


05-01-2010, sakura>emi komen :

water roux tu adunan tepung dgn air yg dimsk hingga pekat..leh tgk cara buatnyer kat ats tu


05-01-2010, rahmah16 komen :

ok tq ,kalau ada masa nanti saya cuba buat.


05-01-2010, e.S manda komen :

nanti i pun nak try gak la..


08-01-2010, siti asiah komen :

nampak sedapdan juga lembut, saya akan cuba kemdian k.


09-01-2010, baya74 komen :

salam emi...akak belum penah cuba buat roti guna water roux....insyaallah akan ku cuba (mood buat roti blm dtg)...D.


09-01-2010, kunonit komen :

alah xder breadmakerlah hold dululah.....nampak sedap nei....


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd