Google+

oleh: yani Muffin coklat pisang

Muffincoklatpisang

muffin coklat dengan pisang


Created on : 07-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi yani




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 100g pisang
  • 100g tepung gandum
  • 50g mentega-cairkan
  • 20g serbuk koko
  • 50g gula halus
  • 1 biji telur- suhu bilik
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 50ml susu segar
  • walnut secukupnya (optional)

Cara-cara

  1. Panaskan oven sehingga 180C. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
  2. Muffincoklatpisang1
    Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik. Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati
  3. Muffincoklatpisang2
    Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan dengan garfu.
  4. Muffincoklatpisang3
    Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
  5. Muffincoklatpisang4
    Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
  6. Muffincoklatpisang5
    Lepas tu masukkan pula tepung yg dalam plastik tadi dan kacau.
  7. Muffincoklatpisang6
    Akhir sekali masuklah mentega cair tadi. Kacau biar sebati. Kemudian dengan sudu cedukkan ke dalam muffin cup. Isikan dengan 2/3 penuh.
  8. Letakkan walnut di atas setiap bekas muffin tadi. Bakar selama 25-30 minit.








Laporan Masakan Bergambar (26)

Img_0250
12-02-2007
Yani, I cuma dpt 8 muffin mungkin I pakai big muffin cup. This is my first time buat muffin so next time tak payah beli lagi kat Tesco.
Laporan oleh: Noreen

mungkin juga tu.. i guna cup yg kecil..

Gmm
17-02-2007
aku tambah all the bahan...hasilnya...keras sikit...mungkin lebih tepung
Laporan oleh: gohmimie

:)

Img_1969
19-02-2007
baru lepas ngap :) adeh... bertambah lagi berat badan.
Laporan oleh: Ringo

biar betuii.. hari tu tengok dah makin slim.. penangan wii ka?..

Imgp0547a
27-02-2007
i buat 1/2 sukatan... dpt 2 biji giant muffin... guna baking paper sbb muffin case dah habis... nampak cantik pula dgn bk paper. hehe
Laporan oleh: skyblue

good idea sky.. time terdesak boleh tiru ni..

Muffin_banana
06-03-2007
nie lah dia muffin yg syang dah cuba sedap...
Laporan oleh: sayang79

tq :) .. cuba resipi ni

Dsc06141
09-05-2007
Baru jer cuba resipi dari yani ni, memang sedap & senang nak buat. Lisa x de mangkuk muffin jadi pakai mangkuk tart jer. Tq yer yani.
Laporan oleh: zalisa

ur welcome

Dscf6602
02-07-2007
nape i buat tak bape nak jadik erk.. heran2.. rase dah betui sukatan!
Laporan oleh: minami133

kesiannya.. emm x tahulah naper x jadi tu..

Copy_of_imgp3655
05-12-2007
2nd time buat cokelat banana muffin... 1st time try resepi yg guna FP tu.. yg ni guna plastik beg plak! dua2 sedap!
Laporan oleh: tuberose78

thanx....

P7270281
18-01-2008
1st time buat muffin, trus mjadi..trma kasih atas resepi ini
Laporan oleh: inid
Muffin_coklat_pisang
18-02-2008
Yea, inilah laporan yang kesepuluh untuk muffin coklat pisang nih. Sedap..
Laporan oleh: fidadaud
Picture_114
09-05-2008
thanks kak yani..memang best muffin nih..
Laporan oleh: liana_pg
Ckb-1
14-01-2009
Salam Sis, Saya buat versi cake n minus walnut. rasanya sedap sekali & thanks
Laporan oleh: May Hickman
Muffin_pisang_coklate
17-02-2009
salam yani.. tq.. anak2 suke sgt..
Laporan oleh: as75
Chocolate_banana_muffin_wt_walnut_raisins22072009
23-07-2009
demam2 pun masih sempat baked muffin.. buat semalam utk bonda tercinta.. sgt sedap! thanks k.yani...
Laporan oleh: cinteati
Muffin_test
22-09-2009
yummy.... sedapnye....1 time saya buat jadi plak tu . saya letak kismis dan chese.thanks u yani your recipes
Laporan oleh: ina&bankislam
Image010
24-09-2009
i added choc chips n almond on top of it...n it great!!!
Laporan oleh: lulubarbie
Sdc11189
19-08-2010
saya pun nak kongsi..gak tadaaa..nihh saya punye
Laporan oleh: kasturi762003
102_0045
14-01-2011
sedap, tapi agaknya guna pisang semberono aje, yang mana ada, rasanya kelat sikit. tapi...muffin ni memang dia pecah2 gitu ke.......apapun TQ
Laporan oleh: CheqSueCommot
240120111450
27-01-2011
buat double adunan dia tp dpt 12 bji jer, mgkin sbb besar2 kot, tambah coklat cincang dlm adunan, mmg sedap, anak2 suka sngt, tq yani.
Laporan oleh: aa_iezah
Img_7942
16-04-2011
sedap nyer semua org suka...TQVM yani...
Laporan oleh: liana97
1
28-04-2011
yani...suka sy try resepi yani. yg ni sy bt smlm versi muffin kecil2 sbb nk dptkn byk..tp susu tu sy gntikan dgn susu cair.sedap but lain kali kena wat 2 adunan skaligus br puas mkan..thanks ya utk resepi ni & sy dh sharekn dlm blog sy.tq
Laporan oleh: cik comey
2011-11-10_21
10-11-2011
thanks yani..berjaya juga saya buat muffin ni.sedap..
Laporan oleh: rasinah
2011-11-10_21
10-11-2011
thanks yani..berjaya juga saya buat muffin ni.sedap..
Laporan oleh: rasinah
Dscn4339
22-11-2011
ini ler hasil kek pisang coklat tp saya ganti mentega cair ngan minyak sbb xder stok mentega...gebu gebas...tq yani
Laporan oleh: wanhusna
220720123493
22-07-2012
!st time buat muffin..sib baik jadi. Lau mufffin bila masak memang atas akan merekah ye?
Laporan oleh: sah
Muffin_banana_choc
01-11-2013
salam kak yani..saya suka sgt cuba resepi akak sbb portion nya kecik..saya pun berdua jek dgn encik somi..sedap! pestime buat, x sangka berjaya..tima kasih atas perkongsian resepi yg mudah & sedap.. <3
Laporan oleh: cutie_winkle

Komen (48)

07-02-2007, Lilydvalley komen :

yani... cups u tu...kawaii.


07-02-2007, lady_mivec komen :

yani, you suggest kita guna pisang ape utk resipi nie?..


07-02-2007, Mat Gebu komen :

Pisang emas pun ok kot, tapi selalunya for making cakes kita guna pisang embun atau montel. Tak tau lah kalau kat luar negara pisang apa leh guna........


07-02-2007, yani komen :

kat jepun ni hanya satu jenis je pisang yg biasa dok jual kat kedai tu.. so yg tu lah i selalu beli utk buat kek dan juga makan gitu2 je..


07-02-2007, Jar komen :

yani, tak payah guna mixer ke?kalu guna boleh?


07-02-2007, miza komen :

very smple lah buat mufin ni nak cuba lah...nampak pun sedap..


07-02-2007, miza komen :

tak guna mixer lagi senang kan bagi yg tkde mixer pn blh buat


08-02-2007, nuwairah komen :

yani.. i mesti cuba buat nih coz mixer dah rosak.. manual saje.. thanks


08-02-2007, lynn komen :

hehe baru berhajat nak cari resepi kek pisang yg sedap, ni jumpa muffin cokelat pisang boleh ler try.. anak2 mesti suka.


08-02-2007, lady_mivec komen :

yani, i dah buat muffin nie....i add in raisin & walnut dlm bancuhan tu...so bila mkn tu ade la rasa kedua2 bhn2 td....bestla....thanks


09-02-2007, pijah komen :

da buat da smlm. best. cume x naik ar. tp stil oke ! thx kak yani ;)


10-02-2007, nhayati komen :

saya selalu cuba resepi yani ni. senang dan sedap, lagipun saya dok kat jepun gak..... boleh bagi email yani. thank ...from yati2601@yahoo.com


10-02-2007, yani komen :

tg nhayati.. my email add. boleh tengok kat forum ;)


17-02-2007, sayang79 komen :

yani kat mana beli manik2 star tu lawa lah....sayang dah cuba buat muffin nie senang n mudah....licin tk sampai 1 hari...nanti sayang tempik kan gambar ya...


17-02-2007, Lilydvalley komen :

sayang, manik2 star tu leh beli kat kedai... i pun ada, buat tabur atas icing kek. Ada mcm2... love shape pun ada. tapi i x nak beli yg love shape sebab s'times x sesuai.


17-02-2007, yani komen :

muffin i tu anak i yg pepandai hiaskan.. sebelum i masukkan ke dlm oven.. i buat benda lain dulu.. bila pusing tengok anak i tengah tabur manik2 tu..


20-02-2007, sayang79 komen :

oh but it nice u know...anyway i dah cuba carik kat mana2 kedai yg jual barang kuih tapi tk jumpa...


20-02-2007, pijah komen :

sayang79, klau kt cni ade jual kt kedai2 yg jual bhn kek. kt the store ade gak. dia jual dlm bekas empat segi kecik2. brand nona klau x silap.


20-02-2007, Noreen komen :

yani masa i buat muffin nie hari tu muffin i tak berapa naiklah tapi rasa sedap sampai colleagues mat saleh kat office tu puji. I still tak puas hati napa tak naik muffin I buat tu. Boleh comment tak sebab ingat nak buat lagi sampai menjadi.


20-02-2007, yani komen :

emm.. tak tahu nak komen ni.. kalau dah ikut semua step kat atas tu..


20-02-2007, Ringo komen :

Noreen, baking powder baru ker? or telur dari fridge? tak pun kacau lama sangat. tapi I pun terlupa nak keluarkan telur awal, belasah jer pecahkan telur tengah sejuk masuk. still OK. try lagi sekali la. buat kek ni memang dah jadi lumrah "try & fail". :)


20-02-2007, Lilydvalley komen :

Noreen... other than telur shld be in room temp, x perlu kacau lama2 mcm buat cake, muffin is not suppose to rise. Biasanya muffin ni a bit dense. Kalo cupcakes baru dia rise & a bit light. Nothing shld go wrong kalo u buat muffin ni. I x penah buat muffin, cupcakes biasala. But from my reading, tht's the difference between muffin & cupcakes.


20-02-2007, Lilydvalley komen :

Ringo, ni just nak share la. kalo u lupa nak kluarkan telur awal2, masukkan telur tu dlm air panas 4 few minits. Jgn sampai masak udah ler! Kang jadi telur rebus la pulak!


20-02-2007, Ringo komen :

lilydvalley, thanks. hi..hi.. kang jadik onsen tamago :D


20-02-2007, Lilydvalley komen :

Ringo, kalo guna hot boiling water, sah jadi mcm onsen tamago. Tapi bukan kat onsen ler...kat dapur!


21-02-2007, Noreen komen :

mentega tu memang kena masak dulukan kasi cair? telur pulak I memang tak masukkan dlm fridge memang letak kat luar. infact I tak kacau lama pun. nanti I akan cuba lagi sebab muffin cup tu ada banyak lagi. noreen akan cuba sampai muffin nie jadi naik.


01-03-2007, skyblue komen :

yani... dlm gambar tu u guna cupcake cases ke muffin cases? sbb i buat dpt 5 biji je dgn muffin cases.


01-03-2007, yani komen :

muffin cases.. tapi saiz kecil.. bukan yg saiz biasa tu.. i suka beli yg saiz kecil.. ;)


01-03-2007, skyblue komen :

patutlah... i check resepi u 2-3 kali... ingatkan i salah sukatan. hahaha... baru tadi i buat blueberry muffins dgn resepi ni.


04-03-2007, sayang79 komen :

http://i165.photobucket.com/albums/u61/sayang79/Muffinbanana.jpg nie lah sayang dh cuba sedap...licin.!!!


04-03-2007, sayang79 komen :

admin betul tk cara sayang letak gambar...??bantu pls..


04-03-2007, admin komen :

sayang79, untuk letak gambar, caranya, mula-mula login dulu, then pergi kat resepi tu, dan klik "Tulis Laporan" (kat sebelah gambar tu), dan masukkan lah gambar..


05-03-2007, sayang79 komen :

admin kat tempat syang punya tulis laporan tu tk ada lah yg ada kat resipi baru dengan glossary aja macam mana nie?? help pls...


05-03-2007, admin komen :

sayang79.. tulisan "Tulis Laporan" ada sebelah gambar resipi.. cthnya kalau nak tulis laporan utk resipi muffin coklat pisang ni.. tulisan "Tulisan Laporan" tu di sebelah gambar resipi ni.. iaitu dibawah perkataan "Email kpg kawan".


06-03-2007, sayang79 komen :

thanx admin dah boleh pun....


26-10-2007, nurnikisha komen :

kish pun dah byk kali try memacam resepi muffin yg ada kat sini..uwaaaa..tapi still tak jd cam org lain nyerr..dier cam keras sket la..bantat,tak naik..:( kish dah guna telur pada suhu bilik,tak kacao sgt..ikut resepi bebetul..tapi..uwaaaa..naper tak jadik ek??tapi tu ahh..if buat kek ke memende lain jadik lak..iskk..iskk...cener ek??ada apa2 petua lagik tak nak kasik muffin jadik??kish tringin sgt nak buat muffin yg cam valcano cam org lain buat tue..hehheh


26-10-2007, nurnikisha komen :

kish buat jadik cam yg minami ngan zalisa ngan noreen buat tuh..hmm...kagum nengok ringo ngan yani nyer muffin..cun banget!!!:)


05-12-2007, nurnikisha komen :

hehe...kish buat lg muffin nih...alhamdulilllah berkat tunjuk ajar dr komen2 semua...ihikssssss...success...hehe...berjaya gak buat muffin yg cun bergaya dan cedap..tq


14-02-2008, rosmawati komen :

Nak tanya sikit. Kenapa perlu step yang no. 2 tu ? (Masukkan gula, tepung gandum, serbuk koko dan baking powder ke dalam plastik. Tutup mulutnya dan goncang biar semuanya sebati ) Kalau kita kacau campuran tu dlm bekas biasa, boleh tak? Menjadi tak nanti muffinnya?


04-08-2008, dayang_ku komen :

i dh buat resipi nih last weekend..hehe..jadik tau! mula2 wat 1 adunan jerk..dpt lbh kurg 13 ketul jerk..pastu, my husband kta xcukup..then, 2nd round...double kan adunan tu..so, total..dpt laa bnyk skit.. then, bwa ke umh my parents.. besnyaa, they do love it..i pn suka sgt.. =) tq yanie..


09-07-2009, izzack komen :

resepi yg mudah utk d cuba..... klu sy buat muffin ni x guna susu segar bole ke?


19-08-2010, kasturi762003 komen :

kas buat takyah masuk plastik pun cume kas campur kan semua bahan tu dan ayak je..alhamdulillah jadik gak..


14-03-2011, fatinfaidz komen :

=)...


02-12-2011, SukaMamam komen :

bakar 25-30 minit tu dalam berapa degree?


26-03-2012, azaliahjsalleh komen :

dah cuba resepi ni minggu lepas.. sedap sgt.. tp saya buat coklat pisang sje.. x masukkan serbuk coklat.. dpt sediakan 9 cups je utk 1 bancuhan.. sbb cups saya tu dalam sikit.. btw thx pd owner recipe ni


16-05-2012, majidahalim komen :

Mentega tu perlu dicairkan ats api ke? Guna mentega jenama apa? Pelangi ok ke? Klu pisang emas boleh tak?


22-07-2012, sah komen :

Sape2 tolong jawab buleh?Kalau muffin memang sifatnya akan merekah di atas ke apabila dah masak? Saya ni baru nak berjinak2 buat muffin.


23-07-2012, yani komen :

Sah.. mmg muffin bila masak dia akan merekah kat atasnya berbeza dgn cupcake..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu