Google+

oleh: Makyong Roti walnuts dan kismis

Wulnut1

Guna breadmaker


Created on : 16-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Makyong




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 280g tepung roti
  • 140g air
  • 20g telur
  • 18g skim milk
  • 18g gula
  • 3g garam
  • 55g marjerin
  • 3g dry yeast
  • * 50g wulnuts
  • * 50g raisin
  • -telur untuk glis

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan-bahan kec * ke dalam breadmaker. ON kan. Bila bunyi untuk masukkan bahan, masukkan pula wulnuts dan raisin.
  2. Bila dah siap, bahagikan adunan kepada 10 bahagian. Rehatkan selama 10 minit
  3. Kemudian buatlah bentuk bulat. Tekan sikit biar jadi leper. Gunting bahagian tepi kepada 6 bahagian. Biarkan sehingga naik 2 kali ganda
  4. Sapu dengan telur dan bakar dalam oven pada suhu 180C selama 14minit

Tag

roti kismis

Laporan Masakan Bergambar (1)

Wulnut
27-06-2006
best jugak roti ni
Laporan oleh: Biduri


Komen (15)

17-06-2006, AYU B.S komen :

KALAU TAK ADA BREADMAKER CAM NE NAK BUAT....


19-06-2006, AYUTO komen :

ROTI NAMPAK CANTIK TAPI BLM CUBA LAGI PASTI SEDAP PUNYA TAPI MEMANG BETUL SPT KATA DI ATAS KALAU YANG TAK ADA BREADMAKER MACAM MANA NAK BUAT?KALAU MANUAL BOLEH KE?


20-06-2006, Makyong komen :

buat roti ni kalo manual tu boleh tapi lambatlah sket.. nak kena uli dalam 20 minit.. dari yang melekat-lekat kat tangan tu sehingga jadi licin .. tu yang leceh sket.. kalu ada food processor yang boleh menguli tepung tu pun ok juga.


25-09-2006, Maslinda komen :

blh bagi sukat pakai cawan ngan sudu tak sbb saya tak de penimbang


31-01-2007, kakmin komen :

makyong tq berkongsi resipi. smlm mc sempat mencuba. share dng kawan2 mereka puji sedap . . . . . .


03-07-2007, zamzam komen :

boleh beritahu saya tak di mana nak beli breadmaker dan berapa harganya?


04-07-2007, Lilydvalley komen :

zamzam, sila lihat di glossary, ada contoh2 breadmaker. Blh cari kat kedai2 elektrik besar, such as HSL, Best yg berdekatan tempat anda.


23-07-2008, salmoh komen :

Saya ada la breadmaker kenwood BM250.. boleh ke nak wat roti nih.. x ikut cam dlm recipe book dia tu... nampak mcm sedap nak cuba la...


11-02-2009, budak_baik05 komen :

mcm sdap laa...dak baik nih dr kecik2 lg..trngin sgt nk wat roti yg besh n lmbut...so rahsie die kn gn bread maker rpnyer ye mak yong????x sbo laa nk try....tp nk uli..20mnit 2?tercabut bahu eden nnti...kekeke


14-01-2011, ummuljannati komen :

skim milk tu apa?


01-02-2011, dianajlo komen :

salam, pd sesiapa yg nak beli breadmaker blh hubungi saya dianajlo@yahoo.com -saya akan email gmba dan harga skali


07-04-2011, lailezaini komen :

skim milk tu apa ye...kalau guna fresh milk boleh ke


17-04-2011, din.5515 komen :

breadmaker tu mesin apa?kalau dah pakai mesin tu x yah uli dgn tangan ke?


06-10-2011, axe komen :

roti nampak mcm berat je...........


22-06-2012, sameina_00 komen :

breadmaker 2 mesin penguli.. klu nk senang wat roti msuk jer bahan2 kt dlm 2 semua nti dia yg uli. kt tesco ada jual rega RM249 klu oper RM199. hehehe try lah sy dh beli n cuba wat roti manis...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd