Google+

oleh: hyda Cucur kentang

Cekodok_kentang

..first time tahu masa atas gunung,bekalan makanan tak cukup, so kami buat cucur nie dengan apa2 je yang ada~..ahaha..sekarang ni rajin je buat untuk tea time with family~ gambar tue main belasah je kat internet..sebab tiap kali buat, dah licin baru ingat nak amek gambar~


Created on : 24-12-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi hyda




Bahan-bahan ( cukuplah untuk sekeluarga~ )

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 labu bawang besar [dadukan]
  • 2-3 biji kentang [dadukan] saya suka guna byk~
  • air
  • garam
  • 1 sudu teh serbuk pati ayam [tak nak pun takpa~]
  • sebiji cili merah dihiris
  • sedikit serbuk kunyit
  • minyak
  • sedikit serbuk lada hitam [tak perlu sebenarnya, tapi saya suka rasa lada hitam nie..cubalah~]

Cara-cara

  1. campur semuanya dan tuang air sedikit demi sedikit. saya selalu menggunakan air suam untuk ini. dan juga menambahkan sedikit minyak semasa mengaul kerana dapat meranggupkan lagi..[betul x?]
  2. tambah garam secukup rasa.
  3. panaskan minyak dan gorenglah~~~ahahah

Tag

cucur

Related Recipes









Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00883
29-12-2009
ptg td makan ni dgn sos cili thai..sedap!
Laporan oleh: nadiaejat

Komen (6)

25-12-2009, nadiaejat komen :

ni mmg sodap.. dulu slalu mkn


26-12-2009, ila_1804 komen :

saya pun selalu buat cucur kentang ni...tp saya suka tambah macam2 dlmnya...contohnya bawang, carrot, celery...apa2 la...asalkan massyyukkkk!!! hehehe....ganti kentang ngan keledek pun ok...cuba la..


27-12-2009, hyda komen :

..betul kata ila_1804...lg sodap tambah bnda2 tu..nk try r dgn keledek plak~


23-04-2011, haniechu komen :

kentang tu xperlu rebus dulu ke?empuk ke kalo terus campur?


22-12-2011, cadburys komen :

besttt .. esok nak buat laaa .. kena ngan jiwa.


20-03-2013, bihunmak komen :

bru nak try petang ni ... sedap bagitau kawn tk dap diam2


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu