Google+

oleh: keli Pecal Ikan Keli Bakar

10122009223

masakan org kampung dulu2


Created on : 22-12-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi keli




Bahan-bahan ( 4 org makan )

  • 2 ekor ikan keli yg bersaiz sederhana
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 2 cawan air suam masak
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji buat tomato yg masak ranum
  • 15 ~ 20 biji cili padi ( campur merah dan hijau )
  • 1/2 sudu besar garam
  • 1/2 sudu kecil serbuk perasa

Cara-cara

  1. Bersihkan ikan keli dan kelar pd kedua dua belah bahagian ikan. Basuh dgn menggunakan air asam jawa bagi menghilangkan lendir pd ikan keli tersebut. Kemudian bakar ikan atau kalau xde masa nak bakar, goreng pon sodap...
  2. Dalam mangkuk lain, perahkan kelapa parut dgn 2 cawan air suam tadi. Pastikan air masak ye, sebab kuah pecal ini tidak perlu di masak. Hasilnya akan mendapat perahan santan suam sebanyak 2 cawan setengah.
  3. Selepas itu, blendkan bawang besar dan segenggam cili padi yg telah digoreng sekejap bersama2 dgn air perahan santan suam tadi.
  4. Tuangkan kuah pecal ke dalam mangkuk lauk dan perasakan dgn garam dan serbuk perasa. ikut citarasa masing2. Potong dadu buah tomato dan masukkan dlm kuah pecal. Kacau mesra..
  5. Akhir sekali tuangkan kuah pecal di atas ikan keli yg sudah dibakar atau di goreng tadi. Bolehlah dihidang bersama nasi putih. SELAMAT MENCUBA...
  6. Perhatian : Kuah pecal ini boleh juga dimasak atas api, just utk hangat saje sebab lauk ini sebenarnya sememangnya tidak perlu masak tapi boleh diubah dgn masak sekejap diatas api.

Tag

ikan keli








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (13)

22-12-2009, keli komen :

ikan keli ini jugak boleh diganti dgn ikan lain seperti ikan baung atau sembilang. ada jugak yg saya pernah nampak mereka menggantikan ikan dgn ayam.. walauapapun kuahnya tetap juga sama cuma isi lauk sahaja yg berbeza.


23-12-2009, LizaHardy komen :

Salam Keli, if ikan keli xde (sbb saya di US) agak2 ikan apa yg sesuai? Salmon or dorry fish blh x? Thanks


23-12-2009, keli komen :

lizahardy, saya x pastilah pula ikan apa yg sesuai kat us tu, sbb saya x pernah mkn ikan barat jadi x tahu isi ikan tu mcm mana... tapi say boleh suggest u, kalau nak msk lauk ini, u boleh ganti dgn ayam.. kalau nak ikan juga, u boleh try guna ikan yg isinya lembut dan lemak. kalau kat m'sia mcm ikan sembilang or ikan baung... oh ye.. rasanya kat us ada ikan pari kan.. u boleh try guna ikan pari.. sbb saya pernah juga guna ikan pari. mmg sedap. cuma hati2 ikan pari ni hanyir sikit, jadi basuh dgn air asam jawa atau lumur dgn halia...


23-12-2009, keli komen :

kalau salmon tu, mungkin boleh jugak kot sbb saya biasa dgr ikan salmon tu diorg kat us suka bakar2. jadi rasanya ikan yg sesuai dibakar adalah ikan yg sesuai jugak utk resepi ini...


23-12-2009, keli komen :

anyway thanks sebab berminat dgn resepi ini.. yelah biasanya hanya org kpg saje yg suka resepi seperti ini...


23-12-2009, Nenie komen :

Saya pernah makan pecal ni yang guna ikan pari kat kenduri kawen kawan..Sedap diorang masak....Guna ayam pun best...


23-12-2009, beattey komen :

Keli, nak share sikit..kalau ganti dengan ikan malong pun lagi sedap sebab makcik saya selalu guna ikan malong bakar untuk buat pecal ni...tapi kuahnya warna pink la sebab dia guna lada merah jek...


23-12-2009, keli komen :

betul tu nenie. x semua org pandai mkn ikan keli, jadi boleh tukar dgn ikan lain atau ayam, rasanya lebih kurang je.


23-12-2009, keli komen :

beattey, kuahnya mmg nampak warna pink sbb guna cili merah, tapi bila tambah dgn cili hijau, cili kampung tau, barulah rasa pedas dia lemak. Lain cili, lain rasanya. ada yg pedas maung dan ada juga yg pedas menyengat mcm cili sarawak..citarasa terpulang pd individu... jika saya, saya lebih suka cili kampung berbanding cili sarawak atau cili hijau yg berbau maung...sbb rasanya pedas2 lemak...


24-12-2009, suka_masak komen :

ini ke "pecal lele"? pecal keli..hmm..kalu iya, mmg lain sgt resepinye dr yg pernah sy mkn kat umah kwn dulu (parents dia jawa). rasanya diorg ada letak daun & ubi cekur..kalu tersalah resepi,maaf ye? :)


31-12-2009, keli komen :

sorry suka masak, lama saya x open internet ni. sibuk dgn jahitan jugak bawa anak jln2. maklumlah cuti sekolah. dapur pun sepanjang seminggu ni x berasap, asyik dok mkn luar je... apa yg saya tau pecal lele tu mmg makanan org jjjawa. saya x pastilah pulak sebab pecal ni ada 2 jenis, satu yg berkuah dan yg satu lagi seumpama urap atau kerabu. rasanya pecal yg awak mkn tu seumpama kerabu. org2 jawa kalau masak mmg x lepas dgn ubi dan daun cekur. baik masak kerabu atau masak lemak cili api. memang diorg suka letak 2 bahan ni. ianya berbau wangi dan pd yg sesiapa suka, mmg menambah selera.


01-04-2011, famani komen :

keli,,,apa kata awk bg resepi keli bakar plakk..sdap 2 kalu kna air asam


03-10-2011, aznorn@yahoo.com komen :

haahlah buatlah resepi ikan keli bakar pulak...mesti sodapkan...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu