Google+

oleh: junjs11 Kari Ikan Jenahak

Picture_682

resepi yg senang..dimakan ngan nasi atau roti...


Created on : 05-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi junjs11




Bahan-bahan ( 4-6 org )

  • 1 ekor ikan jenahak-dipotong2 (kepala ikan pun boleh)
  • 2 pkt serbuk kari ikan-dibancuh dengan sedikit air, jadi pes
  • 5 biji kacang bendi
  • 2 biji tomato
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 3/4 cawan air
  • garam, gula (jika suka) dan sedikit minyak
  • 1 sudu besar halba campur
  • 2 tangkai daun kari
  • Bahan kisar:-
  • 5 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 in halia

Cara-cara

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan yg dikisar bersama halba campur dan daun kari.
  2. Masukkan serbuk kari. Biar naik bau, masukkan pula air asam jawa.
  3. Masukkan ikan, air dan santan pekat. Biar mendidih.
  4. Masukkan tomato, kacang bendi, cili dan garam. Hidangkan.

Tag

kari ikan









Laporan Masakan Bergambar (7)

Dscn0507
20-02-2007
jun, miza guna ikan selar je malas nakg pasar masak yg dah ade jerr..pon sodap
Laporan oleh: miza
Kari_kepala_ikan
12-03-2008
Guna kepala ikan. Favourite husband ni.
Laporan oleh: hazila
Kari_ikan1
11-04-2008
Hmm...
Laporan oleh: daunpandan
Imported_photos_00163
23-06-2008
Sedap jun.....Senang pun nak buat
Laporan oleh: ziehelmy
P1020338
08-06-2010
slm..wat lauk tghari ni ..sodap..
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc00010
24-04-2012
buat lunch ari tu....ngam..
Laporan oleh: k.zila66
Iphone_030
26-05-2012
sekali2 pekena kari ni mmg sedap...mkn ngan roti pun sedap!..mekasih jun.. :)
Laporan oleh: kh267tm

Komen (11)

06-02-2007, umi_e komen :

jun... sedapnya kari ikan tapi mana nak cari ikan jenahak...


06-02-2007, yana komen :

kalau umi_e duk dekat2 rumah yana, blh ler yana tolong kasi... sbb ayah yana ni kaki pancing ... selalu gak dapat ikan ni, tp biasanya bg kat org sbb x makan... x tau nak masak ape. now, bila dah ade resepi ni blh ler yana masak tuk family


06-02-2007, junjs11 komen :

ikan lain pun boleh umi..ikan merah, ikan tenggiri..ikut selera or stok apa yg ada, hehe...jun pun 1st time beli ikan ni sebenarnya...heheh...ingat nak bakar mulanya, jadi kari lak...


06-02-2007, umi_e komen :

yana... takpe... nanti umie gi umah yana kalau ada ikan terlebih yg ayah yana dapat masa pancing ok... kalau dapat free lagi tambah sedap rasa ikan jenahak pancing tu hehehehe TQ


03-07-2008, alakunor komen :

hai... nak cuba masak kari ikan ari nie...


03-07-2008, rohaya0211 komen :

kalau taknak pakai santan boley ker. saya dan suami memang x mkan santan. susu cair pun x suka, tak per ker


02-02-2009, surayu komen :

kaau x letak santan jadilah kari mamak.. sue pun x letak santan kalau masak kari..guna rempah kari Baba's..fuhh! Terangkat..Nak masaklah utk lunch ari ni..kebetulan ada kepala ikan jenahak besau2..


02-01-2011, fidah_3 komen :

hmm hr ni nk try wat la gulai nih..tp buh kepala ikan seludu..atas prmintaan husben..huhu..hope menjadi la..hihi


25-02-2011, romda komen :

memang sedap klu kita tumis dgn halba campur..........bau lebih mengancam tak caya cubalah.....hubby i selalu senyum lebar kalau menu kari ikan.


30-04-2011, riza2411 komen :

Kalo nak cari ikan jenahak.. pegi je beli kat kolam pancing.. murah la sket.. Kaki pancing ni dorang suka tarik ikan je.. biasanya lps tu dorang tolak balik kat toke kolam..harga die sekilo dalam anggaran RM10.00-11.00 je..


05-08-2011, bungan komen :

Jun, kiter msk guna resepi jun ni utk bbuka posa hari rabu tu, mmg sedap...biasa nyer time bln posa hubby x mkn byk tapi sbb ada kari ikan ni hubby tambah nasi smp 2 x n siap bg thumb up lagi kat kiter....Thx for the simple resepi tapi mmg sedap & x rugi pun try....(gambo x sempat amik) ;)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd