Google+

oleh: linamisnan Tomato Soup

No picture

sedap sebab mudah resipi orang bujang lagipon masak dgn buat tomato bukan gune tomato dalam tin taw. bole hidang time makan petang @ supper ;) cicah dgn roti. sedap hidang time panas ;)


Created on : 08-12-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi linamisnan




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 6 tomato ranum (sederhana besar)
  • 1 biji kentang
  • 1 biji bawang besar
  • sedikit bawang puteh
  • kiub ayam

Cara-cara

  1. tumiskan bawang puteh dan bawang besar
  2. kemudian masukkan tomato dan kentang , dan masak hingga ia sedikit layu. masukkan air dan tunggu hingga tomato dan ketang jadi lembik/lembut
  3. masukkan kiub ayam, kacau hingga rata
  4. tunggu sejuk sikit pastu kisar/blend bahan2 yg kita masak tadi tu
  5. masukkan balik bahan yg kita da kisar td dalam kuali, panaskan dalam 5 minit jgn sampai sup tu mendidih, masukkan garam, black paper ikot citarase masing2. siap hidang dgn daun basil utk wangi2 cket ;) bole juga kalo nak tabur cheese powder mesti sedap

Tag

sup tomato

Laporan Masakan Bergambar (1)

Dsc00315
11-12-2009
sedap sgt2..thanks lina..sll tak tahu nak buat apa dgn tomato yg byk kt dlm peti tu..hehe..xyah kita beli instant packet tomato soup :)
Laporan oleh: nfy_virgo

welkem nfy virgo ;) nt kite shre lg mcm2 hehe



Komen (0)

Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd