Google+

oleh: kaknita Marble Cheese Cake

12-05-09_1913

resepi dr kawan lama yg simple ,enak dan menarik dipandang mata


Created on : 06-12-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi kaknita




Bahan-bahan ( 9 cm )

  • Bahan A
  • 185g butter
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur (gred A)
  • Bahan B
  • 250 gm cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/4 cawan fresh milk /susu cair
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Cairkan butter ,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk
  2. Pukul gula dgn adunan 1 ,mskkan telur satu persatu.Kemudian masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder
  3. Dalam bekas lain pukul cream cheese dgn gula,masukkan telur ,esen vanilla diikuti dgn susu cair sampai sebati.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli dgn adunan cheese
  5. Bakar dgn suhu 180'c selama 40 min
  6. Klik untuk isi cara-cara di sini

Tag

kek

Laporan Masakan Bergambar (7)

061209kek_233
06-12-2009
inilah size sebenar kek ni
Laporan oleh: kaknita
Pc120908
13-12-2009
yes....menjadi gak marble cheese cake nie. Buat smlm for my hubby birthday.....
Laporan oleh: mamabeb

Tahniah...

Pc120904
13-12-2009
salam k.nita....thanksfor the resepi memang sempoi gila. nie saya buat versi cupcake pulak....utk anak2 pulak...licin semuanye. Resepi sempoi & mudah.
Laporan oleh: mamabeb

Salam...menarik ni...

161220091013
18-12-2009
sedap marble cheesecake ni, sekejap jer dh tgl separuh dikerjakan oleh mykids, nk bt pn mudah, esk nk bt utk 2nd round, tq kaknita for d recipe ;)
Laporan oleh: aa_iezah

sama2 iezah...3rd round bila pulak???

Dsc00221
22-12-2009
buat kek nie mm td, mcm kurang menjadi skit but tastenya not bad la, tq kak nita
Laporan oleh: wmlisa

kira ok la tu...

Dsc_0675
09-02-2011
Terima kasih untuk resepi kek yg sedap ini. Sy buat dan jadikannya sebagai kek perkahwinan untuk adik sy. ramai yg memuji keenakkan kek marble cheese ini.
Laporan oleh: FidaRafidah

wah...baguss nih...

Mccc
14-02-2011
kali ke 2 buat, jadi elok cuma terlebih masa bakar sikit..hehe..
Laporan oleh: naa_q

ok la tu ...janji bole makan...lain kali buat lg...hehehe



Komen (33)

06-12-2009, cuppyluv komen :

Kak nita, kek ni boleh kukus tak?


06-12-2009, kaksu84 komen :

sedapnya kaknita nak try nanti


06-12-2009, kaknita komen :

cuppyluv, rasanya boleh...why not you try tengok...


06-12-2009, kaknita komen :

kaksu ... try jgn tak try...insyaalah jadi punye...


07-12-2009, gen25375 komen :

Menyelerakan...yummy...


07-12-2009, mamabeb komen :

wow!!!tengok rupa dah tau mesti sedapkan rasanye kaknita?? kena cuba nie. simple gila bahan2 & caranye.


07-12-2009, kaknita komen :

Tq gen , bila nak cuba? mamabeb...mmg simple dan sedap,cuba sendiri baru tau...


08-12-2009, nisa_hr komen :

kak, cawan tu besar mana yek.... cawan saiz macam mana? tepung gandum masuk masa bila ye.. gula halus tu kalau saya guna gula pasir yg diblender boleh tak??


08-12-2009, kaknita komen :

nisa, 1)size cawan teh /kopi yg biasa tu.. 2)tepung - sila semak step 2 3)gula halus tu lebih elok hasilnya kalu pakai castor sugar . Kalu gula pasir yg diblender tu agak berat dan kek mungkin tak naik@bantat.


14-12-2009, ieda71 komen :

nampak memang sedap..nak cuba la..kalau bab2 cheese cake nie..terliur di buatnya..mmm


14-12-2009, idotchomel komen :

Bleh tak kl Bahan A tue terus pukul jer... tak yah cairkan butter n masuk koko tapi tepung + koko + baking powder - ayak.. pukul butter + gula + telur sampai kembang... cam buat kek biasa...


14-12-2009, idotchomel komen :

mamabeb, kl wat cupcake brapa lama nak bakar yer... ingat nak masuk dalam muffin cup jer... hehehe..


14-12-2009, mamabeb komen :

salam idotchomel, mamabeb bakar cupcake tu dlm 15 min dgn kepanasan oven 180`C.


14-12-2009, ieda71 komen :

kak nita..kek ni boleh terus bakar je ke..tak payah alas dulang yg berisi air ke..? bb selalunya kalau bakar kek yg ada cheese kena buat mcm tu..


14-12-2009, kaknita komen :

ieda....cuba jgn dok terliuq saja..senang tak yah alas dulang air lg dah ..mcm cheese cake lelain tu..


14-12-2009, kaknita komen :

idotchomel...boleh tapi kalau cairkan butter mcm semua bahagian sekata dan tak dak bahagian yg keras langsung...


14-12-2009, ieda71 komen :

tq kak nita.. saya pasti cuba..sb anak2 mmg suka makan kek..kalau dah cuba nnt saya hantar laporan k


14-12-2009, kaknita komen :

mamabeb..rajin la mama nih...mcm tu la...


14-12-2009, kaknita komen :

ieda...akak tunggu laporan ieda...


15-12-2009, idotchomel komen :

saya dah buat malam tadi tapi versi kukus... not bad... tapi oleh kerana saya tak ikut cakap sifu... tak berapa cantiklah hasilnya coz saya tak cairkan butter dulu... next time saya ikut betul-betul lah kak nita punya cara.. tapi rasanya memang sedap... adunan koko pun lembut sangat... arini bawak pi opis...


19-12-2009, kaknita komen :

idotchomel....ok la tu janji sedap kan...next time try bakar pulak...


01-01-2010, xaqiera komen :

nak tanye ek,kena ke bakar kek ni sampai cheese masak..??buat arituh cheese cair lagi,brwnies da nek keras...bagi idea sket ek


04-01-2010, kaknita komen :

xaqiera, kek tu masak bila dicucuk dgn lidi bahagian coklat tu dah tak melekat kat lidi .cheese tu memang lembik/cair sikit tapi bila sejuk nanti dia akan keras balik.


22-02-2010, sweetapples1111 komen :

blik kang nk try resepi ni plak.sbelom dah try wat,tp xingt amek resepi kat mane..jadik gak...siap ada kgkwn nk tempah..huhuhu


27-02-2010, kaknita komen :

sweetapples...dah try blom? jgn lupa letak laporan ye....


27-02-2010, sweetapples1111 komen :

kak nitaa!!dh buat 3hri lps.nant kita upload gambonye...harini marble cheze kek tu dh "selamat bertahta"dlm perut kengkawan kat tmpt keje..hehehe..


27-02-2010, morerecipe komen :

kak, macam mana nak tuang adunan koko berselang seli dgn adunan cheese?


02-03-2010, kaknita komen :

sweetapples...akak tak sabaq nak tengok laporan kamu nih...alhamdulillah murah rezeki nanti kalu kita selalu jamu kengkawan mcm gitu... morerecipe, mcm gini ...memula letak sedikit adunan berwarna koko dulu pastu lapisan kedua letak sedikit adunan cheese dan ulang sehingga habis kedua2 adunan


16-03-2011, mdm.ila komen :

kak nita..sy dah try. mmg sedap. tp cemana nk wat mcm kak nita tu ek..cntik je berselang2. sy wat mcm x jadi plak. nampak mcm kek cklat ada topping cheese...


05-04-2011, kaknita komen :

mdm ila ...ikut step no. 4. insyaallah jadi punye....


13-01-2012, ochin komen :

as salam. kak nita kek nih best.. dpt tempahan lagi. 1st time wat sya ganti fresh milk ngan whipping cream. sdap n menjd. tkt gak bila ubah2 tkt xmenjd. 2nd time wat pkai susu sejat. tapi sya lebih suka whipping cream. lebih lemak berkrim. aper pun time ksh byk2. anak sya suka sgt..


13-01-2012, ochin komen :

guna kaedah water bath.


18-01-2012, kaknita komen :

w/salam ochin, alhamdulillah menjadi & tahniah sebab banyak tempahan.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd