Google+

oleh: syana73 Sambal Tumis Ikan Bilis dengan Petai

Sambalpetai

Ini resepi mama saya & makanan kegemaran keluarga. Sesiapa yang suka makan petai, pasti akan jatuh cinta dgn resipi ini :o) - Maaf tiada gambar, lain kali saya uploadkan


Created on : 03-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi syana73




Bahan-bahan ( 2 org makan )

  • segenggam besar ikan bilis yang telah dibersihkan (boleh beli di pasar)
  • segenggam besar bawang merah - dimayam (terlebih skit takpe, sambal semakin sedap)
  • seulas bawang putih - dimayam
  • 1 1/2 sudu besar cili boh @ cili kering yg telah dikisar (tambah jika ingin lagi pedas @ kisar sekali beberapa cilipadi)
  • santan dari 1/2 biji kelapa parut (untuk santan pekat, diperah dgn secawan air saja). kalau ikan bilis lagi byk, ambik santan dari sebiji kelapa.
  • sebiji bawang besar - dimayam
  • petai dibuang kulit (kuantiti ikut selera anda)
  • garam
  • minyak masak

Cara-cara

  1. panaskan minyak dan gorengkan ikan bilis sehingga layu (tapi tidak garing)
  2. masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayam. goreng untuk 2-3 minit atau hingga layu, dan tambahkan cili boh, goreng untuk 2 minit. kacau hingga sebati kesemua bahan2.
  3. masukkan santan dan bawang besar, kacau hingga sebati
  4. masukkan garam sedikit sahaja dan petai, kecilkan api dan tutup kuali
  5. kacau sekali sekala. pastikan api kecil. setelah pecah minyak, semuanya masak. Dihidang dgn nasi panas atau roti bom
  6. resipi ini perlukan sedikit sahaja garam kerana semakin lama diatas api, air ikan bilis akan turun dan sambal akan masin akhirnya









Laporan Masakan Bergambar (10)

Dscf5658
03-02-2007
sodap nyer dpt mkn petai hari ni.. biasa buat tak gune santan, masukkan belacan sket, kali ni buat ikut resepi ni dan tambah gula sket.. sedap!
Laporan oleh: minami133

tambah gula akan memerahkan lagi warna sambal, lagi berselera tgk sambal merah :o) terima kasih mencuba resipi saya :o)

09022007_016_1
09-02-2007
terliur tgk minami punye.. i pun buat.. =)
Laporan oleh: zara_klate

zara: sorry, syana dah lama tak log in ... sedapnya nampak petai2 dlm sambal zara. hubby syana suka petai sebiji2, jgn hiris. :o)

Bilis_petai
09-04-2008
Dah lama tak makan. Sedapnye...
Laporan oleh: hazila
Smbl_ikan_bilis_petai
28-04-2009
msk udang dh bersntn..jadi smbl ni tk bubuh sntn...sedap...tq... :)
Laporan oleh: kak fida
Dscn1494
30-08-2009
nie laamenu sy semalam
Laporan oleh: tfsalihah
Babyborn_032
02-11-2009
Hi. Thanks kongsi recipe..memang sedap!!!!
Laporan oleh: Lynne
Sambalpetai
22-02-2010
sesekali makan lauk petai memang sedappp... :P
Laporan oleh: ctmas
P1050595
24-06-2012
slm...dah lma xmkn sbl tmis petai...teringin pulak...
Laporan oleh: Mariani(KT)
Dsc01360
01-07-2012
dah selalu msak mcm nie,kali nie sempt amik pic hi2...tq share..
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03234
19-03-2013
mkn dgn nasi lemak,makin berlemak jadi nyer hihii...tq yana.
Laporan oleh: k.zila66

Komen (21)

03-02-2007, minami133 komen :

bole lah cube.. lagi pon stok petai ader lagik dlm peti. dtg sini siap bw petai lagi, favorite husband lah katakan... hehehe.. nanti kalo i dah masak i ltk gambar nyer kat sini..


04-02-2007, admin komen :

syana.. u boleh tukar gambar resepi ni dgn gambar sendiri bila dah ada nanti. Buat sementara i ambik dulu gambar dr laporan masakan.


04-02-2007, zara_klate komen :

aiseyman minami.. sedap la u pnye sambal tumis petai nie.. i nak uat jgk la.. nnt i tempek gmbar yer.. i suke sgt mkn lauk nie.. tapi i jarang uat sbb nnt i makan nasik bertambah².. heheee..


04-02-2007, minami133 komen :

i pon kalo dah mkn masakan kampung mmg bertambah nasi.. td mkn sambal petai nih mmg bertambah.. skang ader ker org jual petai? petai tuh i bw dtg sini masa blk msia bln 9 tau..


04-02-2007, syana73 komen :

thank you, admin. minami133, pinjam sat ye gambar sambal u :o)


04-02-2007, minami133 komen :

hehehe.. tak kisah.. (^_^)


04-02-2007, zara_klate komen :

kat spore nie ade minami.. jgn kata petai.. jering, ulam², rebung, jantung pisang, keladi n mcm² agi la.. janji ade duit, smua leh beli.. heheee..


04-02-2007, minami133 komen :

oo.. yeker.. zara kat singapore ee... pasni kalo pergi singapore bole lah singgah umah zara..=P


04-02-2007, zara_klate komen :

sure minami! no hal punye.. =)


05-02-2007, junjs11 komen :

hmm..sedapnyer..tp anak2 x mkn. jarang skali leh masak..mmg bertambah nasik kalu ada sambal ni..


07-02-2007, syana73 komen :

admin, syana cuba upload picture baru tapi tak jadi. syana takde digital camera, cuma guna camera hphone. pic utk my other resipi dpt upload, yg ini tak jadi ... help :o)


07-02-2007, admin komen :

syana73.. pastikan gambar dlm format .jpg. kalau tak dpt juga tolong send gambar tu ke komen@myresipi.com.. i akan try masukkan gambar tu..


07-02-2007, miza komen :

selalu saya buat tak letak santan tp ni blh cuba mcm mane rasa kalu ltk sntan...nmpak menyelerakan ...


09-02-2007, syana73 komen :

admin, nanti syana dapatkan pic dlm format .jpg :o) tq


27-03-2007, deng_sbie komen :

dear syana, sy x penah try mkn petai but tunang sy suke sgt mkn petai ni.kebetulan this weekend he'll come to see me.. :) maklumle msg2 jauh.so,sy nak try la ur recipe.. b(^_^)d


23-05-2008, hilda71 komen :

Tks for the recipe. my fav food..nyam2....


16-07-2009, halimoon komen :

nampak memg sedap best best


22-02-2010, jajayusof komen :

my late mum punye vrsion msukkan belacan + 2kpg biskut hup seng y dhncurkn + cket susu pekat..sedap giler..ramai y beratur kt kedai smata2 sambal tumisnya..just wanna share..huhu


23-10-2010, lynnabah komen :

tak payah pakai santan bolehkah? nampak sedap aje sambal ni.


22-05-2011, DarnaD komen :

Adui... mertua lalu pun tak sodar.. Sedap sgt..


14-09-2011, mama saraisya komen :

org N9 mmg masak sambal bubuh santan... fuhh mmg sedap..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd