Google+

oleh: mrs shieza Koktail custard istimewa

Puding_koktel

anak2 suka ni...feveret hubby and mak mertue sy... tiap kali raye wajib ade ni. Gambar daripada laporan masakan oleh syahmi.


Created on : 02-02-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mrs shieza




Bahan-bahan ( 4 org )

  • 1 tin buah2an koktail campuran
  • 1 tin nata de coco
  • 1 tin kecil nanas kiub
  • ceri merah di belah dua (optional)
  • agar2 merah
  • utk kuah custard:
  • 1 tin susu cair (sy pakai IDEAL..lg sedap)
  • 2sb tepung custard (larutkan dalam sedikit air)
  • 6sb gula (kalau tk suke manis kurgkan sbb air koktail tu dah manis)
  • 2sk esen vanilla

Cara-cara

  1. Susu cair dimasukkn kedalam periuk dan dimasak atas api yg sederhana. Kemudian, masukkan gula, larutan tepung custard td dan esen vanilla.
  2. Kacau hinggap pekat. Jangan berhenti kacau sebab takot custard tu bergentel.
  3. Bila campuran susu dan custard td tu dah bertukar warna kekuningan dan pekat, bolehla tutup api. Ketepikan dan sejukkan.
  4. Kemudian, satukan campuran buah2an koktail,nanas kiub,agar2,ceri dan nata de coco td dalam satu mangkok besar. Masukkan sekali air didalam tin buah2an koktail dan nanas td.
  5. Kemudian, masukkan 3-4 sudu kuah custard yg dimasak tadi kedalam campuran koktail tadi. ikut suka nk letak banyak mana, pekat ke cair ke. Gaul bg sebati dan kemudain disejukkan.
  6. Kalau suka, bolehla dihiaskan dgn ceri merah tadi. Lagi sedap kalau ditabur kacang tanah yang dimesin kasar. Cubelah..Anda pasti teruja....








Laporan Masakan Bergambar (3)

Puding_koktel
09-11-2007
xde ceri merah la....cam xpakai lipstik......
Laporan oleh: syahmi
Image_325_
18-11-2008
T. ksh byk2 mrs shieza. Sedap & mudah resipi u ni. Rugi siapa x cuba. Dari rumah hingga ke ofis semua suka dessert ni. Cuma masa buat sos custard tu agak mencabar sikit. Part 2 yang membezakan sedap x sedapnya heheheh.....
Laporan oleh: som e one
Cocktail_custard_kongsi_resipi
15-04-2011
saya mmg slalu wat ni utk hari raya. Tp slalu wat cair2..bole hirup. Ank2 mmg suka..skali wat je trus abis. Ni saya try resipi ni..sedap gak..tima kasih utk resipi ni.
Laporan oleh: june eyda

Komen (18)

02-02-2007, mrs shieza komen :

buat mase skrg ni, sy tak letak gmbr lg..nnti bile sy buat, sy amik gmbr ye..skrg sibuk keje..tggu weekend la.. :p


15-09-2007, Murniwati komen :

Hmm rasanye macam interesting resipi nie? Bila nak ade gambar so that kita org dapt imagine better


17-07-2008, kirei_na_hanna komen :

hmm..agar2 tu nk bt cemana?byk ke nk guna?


18-11-2008, som e one komen :

kirei_na_hanna agar2 tu kalau nak byk pun ok. Buat seloyang atau 2 loyang pun xpe. Lebih meriah sebab warnanya merah. Tp sy buat agar2nya keras sedikit supaya x pecah masa gaul dgn bhn yg lain & jgn lupa letak gula. Itu cara sy buat resepi la. xtau lak camna tuan punya resepi buat. Tp hasilnya tetap sedaapp...


02-02-2009, azlyanie_kiddynana komen :

macam best jerr....nanti leh cuba..bg mkn kat hubby & ank...


20-04-2009, lupe komen :

sy dh cube wat dlu... tp sy x letak kastard..so cair n blh hirup.. start wat thn lepas time niaga kt bazar ramadhan kt u ni.... mak sy suka sngt2..


09-06-2009, pinkbusu79 komen :

sy selalu buat....tp x masukkan kastard........ just masukkan buah2 dlm tin....buat masa hari raya......tp leh try ni resepi baru....


18-11-2009, mamacun77 komen :

mmg sedap pun..jgn kata ank2 hubby sy pun suka...


11-01-2010, nini_baby komen :

Thx Mrs Shieza! Nini buat koktail istimewa ini xpi double bahan2 & tambah freshcut apple & orange. Nini buat ni untk mak angkat nini nye bday bbq. What a hit! tk sempat amik gambar plak. satu tupperware besar habis! sumue kate sedap, & well done! =) temkashih..


18-03-2010, balkiscookies komen :

hu3..kat autralia sush nk crik~ thanx.. sdap sangt!!!


02-09-2010, najdah komen :

memang teramat sedap dan best resepi ni...harni buat lagi sekali..kalau sempat blh hantar pic...tq tuan resepi...


16-10-2010, Lwanria komen :

yummy...msti sedap ni..nak cuba la.


16-12-2010, nabila s komen :

sdapnye...


04-01-2011, Dinda Arifah Mcb komen :

nk buat agar2 merah tu cmmane ek?


18-05-2011, mama72 komen :

tq mrs shieza...mmg sedap....saya buat malam birthday hubby...yg seronoknya anak2 yg makan sampai nak habis...nasib baik saya simpan sikit utk hubby kalau tidak mmg habis terus....simple dan nanti mmg nak buat pula nak jamu kawan2 pula kat tempat kerja


03-06-2011, tittoon81 komen :

wah... nka buat jugak la... mesti sedap nih.. hehehe entah saya entah anak2 yg kuat mkn nnti...


18-07-2011, CENCURUT komen :

mcm sedap je.. nyum nyum....


14-08-2011, IbuArryan komen :

sy tgh buat skg ni...isi kastard tu lembik ke??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu