Google+

oleh: ibumimi Kek keju cheddar

Kekcheddar

kek keju yang lembut, harum dan enak dimakan ketika panas atau sejuk


Created on : 20-11-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi ibumimi




Bahan-bahan ( 8" )

  • 140g Butter
  • 140g Margarine
  • 180g Gula Kastor
  • 3 Telur Grade A
  • 200g Tepung gandum
  • 30g Susu Tepung
  • 6g Baking Powder
  • 75g Cheddar Cheese – tak letak pun sedap atau letak chopped cooking chocolate
  • 1 st perasa limau

Cara-cara

  1. Pukul butter, margarine dan gula sehingga gebu
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang
  3. Masukkan campuran tepung, susu tepung dan baking powder serta perasa limau dan cheddar cheese. (Tinggalkan sedikit untuk ditabur diatas kek tapi, kalau nak buat topping cream, jangan letak sprinkles cheese ni nanti liat)
  4. Masukkan adunan kedalam bekas berukuran 8” dan taburkan parutan cheese dan gula kastor
  5. Panaskan oven selama 15 minit dan bakar adunan pada suhu 180°c selama 40 ke 50minit atau sehingga masak. Jika untuk cupcake, hanya penuhkan 2/3 dan bakar pada suhu 170°c for 20 -25 minit

Tag

kek keju









Laporan Masakan Bergambar (3)

Kek_butter_keju
22-11-2009
mmg sedap, dgn rasa lemak2 dr cheese tq ibumimi
Laporan oleh: nor_67

terima kasih sudi try resepi ni .. memang terserlah kegebuannya.. tahniah!

Kek_keju_cheddar_2
01-01-2010
Dah buat 2 hari lepas... Kikiki! Sedapp! Lemak2 cheese! Mekaseh ibumimi....
Laporan oleh: 14sept

sama2 kasih :)

Photo-9
02-07-2012
emm sdap. sy tmbh coklat cip. yummy. tnx 4 d recipe
Laporan oleh: princessacha

Komen (10)

20-11-2009, kakcom komen :

nampak sedap kek keju tu nak buatlah....


20-11-2009, kain batik komen :

memg mnt sgt kek keju.... tp susah nk buat....


27-11-2009, norlieU8 komen :

waow..gebunye kek ni.nor67 dh bt...!lehla try lps ni.


30-11-2009, anaz1977 komen :

salam ibumimi, nak tanya, nape kena guna butter dan majerin? butter saja bole tak? nampak gebu dan sedap je kek ni. nak try la. nanti kita antor repot k...


30-11-2009, ibumimi komen :

w'kmsalam anaz.. sebenarnya leh je guna butter kesemuanya.. tapi, kalau nak jimat, boleh dicampur... especially pada yg nak berbisnes. resepi ni boleh dipelbagaikan. boleh letak carrot, boleh letak coklat n marblekan..boleh buat color blang2. cuba tau. nanti anta repot kay..


13-12-2009, iema06 komen :

Slm.ibumimi,tumpang tnya arr..tepung susu bleh beli kat mana ye?msti letak ke?klu xletak x leh ke ek.tq


21-12-2009, ibumimi komen :

maaf iema .. ibu tersilap taiplaa. ibu dah tukar..susu tepung biasa jerr. rasanya kalau tak letak mungkin kurang lemak kott.


25-12-2010, nunu komen :

nk try jugak la~~=)


27-12-2010, suefareeza komen :

salam, nak tanyak susu tepung anak 1+ nespray tu leh x..heheh


23-01-2011, nasuha08 komen :

kalau tak gunakan perasa limau boleh tak?


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd