Google+

oleh: umifeeza Kek batik/puding batik

Batikkacau

mudah aje...


Created on : 18-11-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi umifeeza




Bahan-bahan ( Loyang 9 x 9in )

  • 4 biji telur
  • 175gm butter
  • 300gm biskut marrie - patah 4
  • 3/4 gelas gula - saya kurangkan
  • 1/4 tin susu pekat manis - saya kurangkan
  • 1/2 gelas milo
  • 1/4 gelas serbuk koko
  • 3/4 gelas air panas

Cara-cara

  1. Bancuh serbuk milo dan koko dengan air panas, ketepikan
  2. Pukul gula dan butter hingga kembang.
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji, pastikan sebati.
  4. Masukkan bancuhan milo dan koko tadi, gaul rata.
  5. Campurkan susu dan kacau rata.
  6. Tuangkan adunan ke dalam periuk dan jerang atas api yang perlahan.
  7. Kacau adunan hingga betul-betul pekat....lama gak nak tunggu dia pekat ni, jgn tinggal, nnt hangit.
  8. Bila dah pekat, angkat adunan dan biarkan suam. Kemudian masukkan pecahan biskut marrie dan gaul rata.
  9. Masukkan ke dalam acuan dan tekan biar padat. Gunakan plastik untuk tekan supaya permukaan kek nampak licin. Sejukkan di dalam chiller lebih kurang 2jam.
  10. Saya gunakan aluminium foil untuk alas loyang supaya kek tadi mudah keluar dan tidak melekat.

Tag

kek puding

Related Recipes

Laporan Masakan Bergambar (1)

Image030
14-04-2011
sedap ;)
Laporan oleh: hanan87


Komen (10)

19-11-2009, elen komen :

Mcm sedap, tapi mana cara-caranye umi..


19-11-2009, ranggi77 komen :

x kan 2 bahan je..mana cara2nya


19-11-2009, umifeeza komen :

okay dah siap bahan2nya. Sori elen dan ranggi77. Semalam line internet tak berapa okay. Susah sangat nak upload, tu yang berhenti takat tu dulu. Okay lepas ni bleh cuba dah....


20-11-2009, apik komen :

kena letak telor jgak ker?last month i try wat,then telur jd mcm sup terus i buang...kecewa sgguh...


22-11-2009, niena_sofea komen :

kak umi,gelas 2 sme dgn sukatan cawan x?nk try ni..


22-11-2009, umifeeza komen :

Salam apik, resipi yang slalu saya buat mmg kena buh telur. So far tak pernah pula ada masalah. Cuba resipi ni, insya allah jadi.


22-11-2009, umifeeza komen :

niena, saya pun guna cawan metrik jer. Sbenarnya resipi ni diberi oleh SIL saya...org Sarawak. So kiraan sukatannya sama cam they all buat kek lapis. Tapi saya tak berapa reti guna gelas2 ni,alhamdulillah, guna cawan pun okay.


08-12-2009, ayang3abdul komen :

saya tiap thn gi open house umah kwn suami saya.tuan umah tu selalu buat menu ni..br la saya dpt resepi ni.nnti i try...


27-02-2011, seritasnim komen :

dah cuba buat tadi.. esok pagi boleh rasa.. 1st time buat.. hopefully sedap di makan.. :)


02-08-2011, kenny_dgreat komen :

Asyik beli aje kan kebetulan dah jumpa biar hari ni saya cuba buat. Boleh save belanja tak yah ker keluar..nampak sedap..


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd