Google+

oleh: Sharm1969 Ayam ala Kenny Rogers

Dsc02136

Jiran setaman hamidah-surirumah.blogspot


Created on : 14-11-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi Sharm1969




Bahan-bahan ( Ayam saiz besar (8-10 orang) )

  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam (takde stok lada hitam serbuk)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 2 sudu besar herba campuran
  • 1 1/2 sudu teh garam halus
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega

Cara-cara

  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang (saya bakar)selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, saya menyapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Untuk dicurahkan keatas ayam dan kentang putar semasa makan, saya menggunakan sos lada hitam yang memang tersedia dijual di pasaran. Campurkan 2 jenis sos lada hitam yang berbeza dengan sedikit air panas (mengikut citarasa sendiri kita)
  6. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar (kesemua resepi boleh diperolehi di laman MyR ini). Selamat mencuba.

Tag

ayam

Laporan Masakan Bergambar (7)

Ayam1
25-12-2009
tk igt camne rasa ayam pakcik kenny.. tp ayam panggang nih mmg sedap! tima kasih yer kongsi resepinyer..
Laporan oleh: hana6877

Belum terlewat nak ucap SALAM MAAL HIJRAHkan...he he he, tq bebanyaklah ye dah mencubanya, apa-2 pun kena ucap tq buat Che Mid yang saya upload resepinyer ini kat MyR..Hana nanti buat lagi tau...

Picture_016
31-12-2009
sedap...timakasih byk2
Laporan oleh: junjs11

Tq kasih jugak buat junjs11..Salam Maal Hijrah..

06032010688
06-03-2010
TQ byk2 utk resepi nih...mmg sedap smpai trbakar tgn dek nk mmbakar....hehehe...len kali leh cuba lg...
Laporan oleh: LYndhiaZ

LYndhiaZ, tq kerana mencuba..cuba n cuba lagi tau...

Ayam_kenny1
25-12-2010
memang best giler ayam neh..mekasih buat tuan resepi dan kak hana yg kenalkan resepi ni..dah banyak kali buat!!
Laporan oleh: izahdaut

Izahdaut..tq kat Che Mid yg sudi kongsi resepi..

Dsc04764
26-12-2010
mas try bakar kepak ayam, memang sedapp sangat...dah banyak kali buat.....
Laporan oleh: mass80

Mass80..nanti saya pun nak buat juga macam awak ni.

2011-06-05-73642
05-06-2011
tada......hehe....trime ksh utk resepi sdp ni....suami sy ske sgt...
Laporan oleh: ina10983

Ina..tq ye, nampak sedap sangat tu, nak minta sikit..

Lunch2
16-12-2011
Kita pun dah byk kali buat, anak2 semua suka terbaekkkk!!
Laporan oleh: norhaiza

Alhamdulillah, semua suka..



Komen (14)

14-11-2009, CikBie79 komen :

nyum!nyum! lapornyer nengok gambo ayam tu...mesti sedap ni yg pasti halal n suci..xlama lagi tutupla kedai2 fast food..hehhehe


14-11-2009, Teratai Desa komen :

mila, herba campuran tu apa ye?


14-11-2009, Sharm1969 komen :

Salam, Ina, aku guna 'mixed herbs' mc cormick..ada jual kat giant/tesco rasanya dgn jenama lain. Selamat mencuba.


14-11-2009, Sharm1969 komen :

Salam, Cik Bie..cuba jangan tak cuba..mmg puashati. Insyaallah halal lagi suci, buat dengan penuh kasih sayang.


14-11-2009, zakimastan komen :

saya baru salin resipi ni,insyaAllah lepas ni saya masak untk keluarga. pasti sedap bah... tq.for the resipe.


15-11-2009, Sharm1969 komen :

Salam zakimastan, selamat mencuba


19-12-2009, ilahiwan komen :

nmpk mcm best...xpe nt sy cuba msk utk suami smpena hari jadinya.


31-12-2009, Sharm1969 komen :

Maaflah ilahiwan, lama betul tak surf kat MyR ni. Jangan cuba, terus beli bahan-2nya dan buat, insyaallah awak takkan kecewa....SEMOGA BERJAYA


13-02-2010, fizahfis komen :

hi sharm nak tanya sikit klu bakar pakai oven, berapa suhu & masa yg sesuai?


07-03-2010, Sharm1969 komen :

Salam, maaf lambat memberi jawapan fizahfis. Bergantung pada oven memasing. Kalau oven akak 150 C pun boleh untuk masak ayam tu. Selamat mencuba.


14-03-2010, aishaheer komen :

salam akak.. dah buat dah last week. mmg sodap...yum yum..terima kasih akak


21-03-2010, Sharm1969 komen :

Salam sejahtera buat Aishaheer..tq memang sedap berbaloi-2. Tq lagi sekali mencuba resepi ini.


25-12-2010, matju komen :

so nice ...


16-12-2011, mdts komen :

herba campuran ne ada tak berjual kt kedai rempah?blh try utk bbq ne.


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd