Google+

oleh: mamabeb Apam Tepung Beras

P3290473

Resepi nenek - resepi orang dolo-dolo. ***SEMPOI***


Created on : 09-11-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi mamabeb




Bahan-bahan ( (20 biji) )

  • 500gm Tepung Beras
  • 250gm-300gm Gula Pasir
  • 0.5 liter air
  • 5 bungkus tapai pulut
  • Sepeket ENO
  • Sedikit garam
  • Perwarna merah & hijau
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. Masakkan gula dan air, setelah gula larut sejukkannya. Setelah sejuk air gula, blenderkan air gula bersama tapai pulut sehingga halus.
  2. Ayakkan tepung beras dan gaulkkan bersama secubit garam. Gaulkan adunan air gula & tapai yang telah diblender tadi bersama tepung beras.
  3. Jika adunan terlalu likat tambahkan dengan sedikit-sedikit air, gaul lagi sehingga adunan rata (adunan bila disenduk turun bertali kebawah)-maknanye tak terlalu pekat atau cair. Setelah itu peramkan adunan itu dalam 2 jam.
  4. Setelah diperam selama 2 jam gaulkan adunan itu dengan ENO. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan diwarnakan dengan warna merah, hijau & satu lagi dibiarkan dengan warna asal.
  5. Setelah itu masukkan kedalam paper cup & kukuskan adunan itu selama 15 minit. Setelah masak angkat dari kukusan dan bolehlah dihidangkan bersama kelapa yang digaulkan bersama dengan sedikit garam. *****Selamat Mencuba*****

Tag

kuih-muih









Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (12)

09-11-2009, yanaghazali komen :

kalo guna acuan lompang boleh tak?


10-11-2009, ina_lyna komen :

salam mamabeb..nak tanye sket nih. tingin nak buat. bleh tak ganti tapai tu ngan yis kering? lambat la pulak nak pi cari tapai...hehe...


10-11-2009, ina_lyna komen :

salam mamabeb..nak tanye sket nih. tingin nak buat. bleh tak ganti tapai tu ngan yis kering? lambat la pulak nak pi cari tapai...hehe...


10-11-2009, mamabeb komen :

Salam yanaghazali, acuan lompang pun boleh guna...asalkan adunan apam nie mekar baru syok......Selamat Mencuba.


10-11-2009, mamabeb komen :

Salam ina_lyna.....mamabeb x pernah lak cuba guna yis kering utk buat apam nie.....takut nanti hasil apamnye tak mekar sgt nanti.....


11-11-2009, fieza88 komen :

hu3....mak fieza x guna tapai pun... just guna nasi sejuk gaul dgn ragi.. pastu perap semalaman macam tapai la..


16-11-2009, sofinar komen :

wah senang ni pakai tapai pulut aje, saya punya resepi pakai tapai nasi


16-11-2009, sofinar komen :

wah senang ni pakai tapai pulut aje, saya punya resepi pakai tapai nasi


30-11-2009, amyrah80 komen :

mambeb.. kat umah ni takda penmbang,..kalau tukar kepada cawan tu mcm mana ukuran dia pulak?..


30-11-2009, mamabeb komen :

salam amyrah80....sorry lambat respond....sbb baru balik holiday....klu guna ukuran cawan pun boleh...utk tepung dlm 500gm bersamaan dgn 3 cawan & gula pulak 250gm bersamaan dgn 2 cawan....*****Selamat Mencuba*****


28-03-2010, rizanie komen :

salam mamabeb...saya ni bru login sini..sblum ni prnah gak uat tapi pecah sangat, kena guna tepung beras cap teratai je ke.tung lain x boleh ke


07-10-2011, Nora Abd Rahman komen :

Memang sedap... Thanks for the recipe. My mother in law puji, pandai menantu mak buat apam


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd