Google+

oleh: cutevirus8 Ayam masak palembang

Ayammasakpalembang

Resepi ni best sangat..masakan orang jawa


Created on : 30-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi cutevirus8




Bahan-bahan ( 1 family )

  • 4 senduk nasi bawang besar (kisar)
  • 2 senduk nasi bawang putih (kisar)
  • 2 senduk nasi cili kering (kisar)
  • 1 inci halia (kisar)
  • 1/2 kilo santan
  • 5 batang serai (dititik)
  • 6 tangkai daun kari
  • kicap (kalo boleh kicap manis)
  • 1 ekor ayam

Cara-cara

  1. perap ayam dengan halia yang dikisar dan bawang bawang putih
  2. tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili. biarkan garing dan naik bau
  3. masukkan ayam yang telah diperap dan biarkan sekejap.
  4. masukkan santan, kicap, serai dan daun kari (kicap dibubuh sesedap rasa masin dan manis dan berwarna hitam pekat).
  5. masak sampai empuk dan angkat

Tag

ayam

Laporan Masakan Bergambar (7)

Ayam_palembang
01-02-2007
hari ni try masak ayam palembang ni... memang rasanya tersendiri... ada rasa ayam pedas, rasa masak kicap, rasa masak rempah dan macam2... try lah...
Laporan oleh: umi_e

thanks umie_e con d/load gamba. cutevirus8 x sempat nak amek gamba. lgpun da lame x masak lauk nih. kang kalo ade gamba cutevirus8 d/load ye. tq lg skali coz cuba resipi ni...:-)

Ayam_masak_pelembang
24-11-2008
It's finger licking good.....Nyum nyum nyum....Sedap lebih-lebih lagi ngan aroma daun kari tu....Tak sabar-sabar nak ngap dibuatnya...Thanks....resipi ni memang sedap....Rugi tak cuba...He he he tolong promo....
Laporan oleh: Nenie

thanks Nenie.. promo jgn tak promo...

Dsc00346
18-01-2009
Buat tadi for dinner and invite my in laws n cousins. Semua suka dish ni..memang sedap, cepat and senang d buat. Thanks for the recipe
Laporan oleh: oneferial

same² oneferial.. thanks 2 u jugak sebab sudi cuba resepi ni yer...

Ayam_masak_palembang-versi_ikan_004
20-05-2009
dah wat da. not bad. ada rasa trsendiri. wat menu makan tngahri tadi tuk baby i umur 1 tahun 5 bulan. pedas, tpi dia bedal gak. he..he..versi ayam dah tukar versi ikan. sal nak bgi perabih stok ikan kt umah. siap pepandai i letak terung telunjuk, tomato n daun limau purut. sedaaaap. ni kalu guna ayam mesti g best ni kan. tq fr d rspi. memberi ilham tuk menambah idea masak tuk anak sorang ku yg cerewet makan
Laporan oleh: lisa sharip
Crop_ayam_paprik
01-06-2009
sedap...thanks..
Laporan oleh: lisafiq
Ayam
26-02-2011
dah try, walaupun sy org jawa, xpenah plak masak cam nie... sedap, hubby suke, 10s 4 the rsp.....
Laporan oleh: amyarianti
030420111553
05-04-2011
sedap lauk ni..1 family suka..
Laporan oleh: june eyda


Komen (18)

30-01-2007, admin komen :

plz guna huruf kecil utk senang dibaca.. thanx..


31-01-2007, cutevirus8 komen :

try la ek... masakan ni ala² masak kicap jugak.. tp xde guna kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n bunga cengkih....


31-01-2007, yani komen :

letaklah gambar.. baru teruja sket nak try.. ;)


01-02-2007, umi_e komen :

umie nak letak komen dari hb dan anak2 tentang masakan ini... hb komen rasa macam rendang dan tanya kalau resepi ini ada guna kerisik... umie kata tak... hb dok menganalisa bahan2 ang digunakan yang membuatkan rasa cam rendang sikit hehehehe (mungkin sebab umie letak daun limau purut -gantikan daun kari yang dah habis) anak2 dan kakak angkat umie yang ada si rumah kata >>> sedap! so memang memuaskan hatilah...


01-02-2007, admin komen :

cutevirus8.. u boleh tukar gambar resipi ni dgn gambar sendiri bila dah ada nanti. utk sementara ni i letak gambar dr laporan masakan. tq..


01-02-2007, fymein komen :

kak umi..since akak dah try.bole tak share tak byk mana bwg besar & putih digunakan? sukatan pakai "senduk nasi" nih tak brp bole nak agak la...lagi satu,ayam diperap ngan halia+bwg putih kisar ker?


01-02-2007, umi_e komen :

fymie... kalau nak buat masakan ni, akak guna bawang putih sederhana besar dalam 7 ulas dan halia dalam 2inci - blend dulu dan perap pada ayam. Bawang besar 1 biji dan bawang putih 3 ulas akak blend untuk menukis. Cili kering akak ambil dalam 20 tangkai -blend. Kicap akak guna dalam 1/2 cawan sebab akak suka kuah banyak dan pekat... akak guna creamed coconut (kalau santan guna santan pekat saja) Cubalah... kakak angkat umie yang ada kat rumah pun minta resepinya sebab kata sedap... TQ cutevirus8


02-02-2007, cutevirus8 komen :

tq bebyk emie_e coz try resipi nih. mintak maaf bebyk ye fymein pasal sukatan tuh. sy dpt resipi ni tak bertulis pun. just tgk membe tu masak. time tu bawang² n cili merah tu da siap blend. sebab tu la sukatan tu tak tepat..


23-03-2007, eyla5152 komen :

saye nak tanye la.. 4 senduk nasik bwg tu bukan ke banyak tu..? bwg yg dah dikisar ke kira masuk dlm senduk tu?


10-01-2008, greenbutterfly komen :

Salam. Saya selalu guna daging...Masak kering2...Anak anak suka....


31-07-2008, zza komen :

eyla5152..pendpt syla kan...senduk byk jenis...xtau cutevirus8 pakai yg besar ke kecik...nway..nk tryla senang je...=)


12-08-2008, kak ti komen :

sedap..anak2 saya suka baunya...xmakan lagi ni...br siap masak...


23-11-2008, nami komen :

Setau nami Palembang ade di Pulau Sumatra, mengapa jadi masakan orang Jawa yaaa ...harusnya masakan orang sumatra selatan, takpelah yang pasti rasanya sodap.


26-01-2009, kencana komen :

br buat smlm. thks share resepi. tntg sukatan tu walau cutevirus8 guna senduk nasi,pd sy taak keesahh coz leh agak2 sendri depend pd bahan n anggaran kita. maklum le da terer bab masak campak mencampak nih..hehe..thks again..


12-05-2009, lisa sharip komen :

a ah..tul tu kencana....agak2 je ikut tekak kita ek...


29-08-2009, iefa_nabil komen :

sedap..mmg sedap..x rugi cuba..buat buka posa..hubby puji..thanks 4 the resepi yaa..very yummy..


04-09-2009, recca komen :

saye sdkit musykil..maaf ler saya llki jadi jrg ke dapur.. serai yg dah dtitik 2 nak masuk waktu biler yer? saye budak baru blaja,kalo salah tlg tunjukkan =)


10-01-2013, Wan.Widad komen :

thanks for the recipe!! my hubby love it!


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd